FOTO VIDEO Primăria Braşov vrea să cumpere Cetatea de pe dealul Straja. Aro Palace a scăzut preţul cu 1,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean nu şi-au exercitat dreptul de preemţiune în cumpărarea cetăţii, astfel că Primăria vrea să o achiziţioneze şi să o modernizeze. Dacă iniţial Aro Palace a cerut 5,2 milioane de euro pentri obiectivul turistic, acum preţul a scăzut la 3,8 milioane de euro.

Primăria vrea să cumpere cetatea şi să o reabiliteze total. Investiţia s-ar ridica la 3,5 milioane de euro. Pentru plata celor 3,8 milioane de euro cât este evaluată cetatea, Primăria ia în calcul cedarea parcărilor de la Aro Palace în schimbul obiectivului turistic. „În următoarea şedinţă de Consiliu Local vom demara procedura de achiziţie pentru a include cetatea în patrimoniul municipiului, fiindcă ne propunem să facem amenajări atât la interior, cât şi la exterior, astfel ca monumentul să devină un punct de atracţie“, a spus primarul George Scripcaru. Pe lângă renovarea cetăţii Primăria ar vrea să cosntruiască şi o cremalieră care să ducă turiştii pe dealul Straja.

Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă anul trecut, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului.

Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.

Cetăţuia Braşovului a devenit obiectiv turistic din anul 1982, când a fost preluată de Aro Palace. Aici funcţionează acum un restaurant şi o terasă.

Pe aceeaşi temă:

Staţiunea Râşnov, Cenusăreasa care a devenit vedetă

Rupea este noua cetate vedetă a Braşovului

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite