Escrocii au inventat o nouă metodă de a da ţepe: cu maşini second-hand. Cum procedează hoţii
0Comisarul-şef regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov, Sorin Susanu, a prezentat astăzi o nouă metodă prin care oamenii de bună credinţă sunt înşelaţi, în momentul în care încearcă să îşi cumpere o maşină second-hand. El spune că nu este un caz izolat, doar la Braşov, ci în întreaga ţară.
La această oră sunt peste zece sesizări, ultima reclamaţie fiind făcută de un braşovean care a pierdut 1.200 de euro. În prezenţa ziariştilor, Susanu l-a contactatpe păgubaş, care a dorit să rămână anonim, şi care şi-a spus povestea la telefon.
„Nici nu ştiu cu ce să încep, mai ales că am descoperit că metoda este veche doar că eu nu prea citesc internetul. Pe scurt, am vrut să cumpăr o maşină de pe olx.ro care la contact avea doar mail, fără nr de telefon. Persoana spunea că e plecată în Ungaria şi acolo unde e, nu prea e semnal. După câteva discuţii, spunea că nu vine de acolo fără o garanţie că eu voi veni la Mureş de unde era maşina şi să depun nişte bani pe numele meu si să-i trimit o copie. Ea mi-a trimis o copie la rândul ei, cineva a pus la Moneygram din Ungaria 1200 euro pe numele ei cu ridicare de la Mureş, chipurile că acum şi ea e obligată să vină la Mureş să-şi ridice banii. Ok, mă duc la Moneygram, intreb fata de la ghişeu dacă depun nişte bani pe numele meu, îi poate ridica altcineva, chiar dacă ştie datele tranzacţiei? Fata îmi spune că e imposibil să ridice cineva banii fără un act de identitate. Am depus banii pe numele meu, am facut o copie şi am trimis-o femeii. De aici e simplu, n-a mai răspuns la mail, într-un final mă panichez şi mă duc la bancă…… Şi aflu că bani au fost ridicaţi… Ok, am greşit enorm, nu trebuia să trimit nicio copie, era clar că ceva nu era în regulă, am partea de vină, sunt prost dar acum întreb şi eu: cum poţi ridica nişte bani fără un act de identitate? Când de exemplu la Fan Curier nu poţi ridica un amărât de plic fără buletin. Au ajuns să crescă buletinele false pe cam ca seminţele? Dacă s-au ridicat banii cu un buletin fals, cei de la Moneygram de ce n-au verificat veridicitatea actului, ei au în baza lor de date copie după buletinul meu. E atât de îţi uşor să-ţi faci un buletin fals? Cât de sigur e acest sistem de transfer când de exemplu poti pierde hârtia cu datele, o găseşte cineva pe stradă şi se poate duce să ridice banii?! Fata de la call-center-ul Moneygram mi-a spus că au mai avut săptămâna trecută încă 3-4 cazuri şi să depun plângere la poliţie şi când i-am spus să mă transfere la un superior, m-a pus pe aşteptare 10 min fără să răspundă nimeni. Acum mari speranţe nu am, dar e clar că cei de la Moneygram au o breşă în sistem şi avocata spune că sunt şanse mari să ajungem cu ei la proces. Am văyut că au mai fost cu cazuri asemănătoare, curios e că poliţia nu a avut nicio reacţie oficială deşi povestea e din 2011. Mă gândesc că la o anchetă serioasă pot depista sursa mail-ului, pot vedea de unde s-au ridicat banii, acolo sunt camere video, eu am copia chitanţei cu numele persoanei care a trimis şi numele celei care primeşte banii la Mureş, sunt convins că pot descoperi multe poliţiştii dacă vor…Când m-am dus să depun reclamaţie la ei, mi-au spus să merg la Parchet, că ei nu ştiu unde să încadreze fapta…”.
Un alt caz prezentat chiar de Susanu este al unui escroc care se dădea cetăţean german, care lucrează la Biroul din Berlin. La fel, avea de vânzare o maşină la mâna a doua care i-ar fi aparţinut fratelui, care a murit. O poveste romanţată menită să câştige încrederea potenţialei victime. Ţi în acest caz, discuţiile s-au purtat doar pe mail şi s-a solicitat virarea banilor pe numele victimei, ca el să fie sigur că omul are intenţii serioase şi atunci nu vine degeaba în România. Şi în acest caz, la fel ca în celelalte, banii, deşi au fost trimis pe numele păgubaşului, au fost ridicaţi de altă persoană!
„Vom face cercetările care se impun pentru a vedea modalitatea prin care se face acest lucru, respectiv ridicarea banilor de la ghişeele instituţiei de transfer bancar. Bănuim că se folosesc inclusiv acte de identitate falsificate. Vom vedea care sunt procedurile de ridicare a sumelor de bani din cadrul acesteia şi dacă se respectă procedurile. Dacă constatăm nereguli vom solicita plata banilor către consumatorii păgubiţi, iar eventuale fapte de ordin penal, poate există complicitate cu vreun funcţinar de la ghişeu la momentul ridicării banilor, vor fi sesizate instituţiilor competente”, ne-a declarat Sorin Susanu. El a precizat că, în cazul unor nereguli, insitituţia de transfer a banilor poate fi amendată cu până la 100.000 de lei.