Accidentul cerebral cauzat de caniculă, şocul de căldură care ne poate ucide pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căldura excesivă poate fi fatală pentru organism. FOTO Arhivă.
Căldura excesivă poate fi fatală pentru organism. FOTO Arhivă.

Accidentul cerebral din cauza căldurii poate să apară la oricine. Uneori există simptome care îl anunţă, alteori omul cade secerat la pământ. Apare atunci când organismul se încălzeşte peste măsură şi temperatura corpului nu mai poate fi controlată.

Expunerea la temperaturi ridicate, cum ar fi statul în soare atunci când afată sunt peste 30 de grade, poate fi extrem de periculoasă. Poate apărea accidentul cerebral, indiferent de vârstă. „Expunerea prelugită la temperaturi ridicate este foarte periculoasă. Persoanele peste 50 de ani sunt mai sensibile, dar manifestările pot apărea şi la tineri. «Heat stroke», cum este denumit în literatura de specialitate, reprezintă o urgenţă medicală de gradul I. Poate ucide sau poate lăsa leziuni ireversibile pe creier. În urma unui astfel de episod, pacientul poate rămâne cu sechele cerebrale sau poate paraliza“, spune medicul Marius Mocanu, specialist în medicină de urgenţă.

Cum se manifestă atacul cerebral cauzat de căldură

Uneori înainte să faceţi criza puteţi avea câteva simptome care trebuie să vă dea de gândit. Alteori Heat Stoke-ul apare din senin fără simptome care să vă alarmeze. „Atacul apare după ce corpul a fost expus la temperaturi înalte. De exemplu dacă staţi o oră în soare când afară sunt peste 30 de grade, organismul se poate supraîncălzi. Temperatura corpului poate depăşit 50 de grade şi atunci apare şocul, deoarece organismul nu o mai poate regla. Atacul este de obicei asociat cu deshidratarea şi înainte de la face un Heat Stoke puteţi avea dureri mari de cap, stări de ameţeală, dezorientare sau chiar leşin“, mai spune medicul.

Ce măsuri luăm pentru a scăpa cu viaţă

Dacă o persoană leşină, este roşie ca racul la faţă sau incoerentă, trebuie să ajungă imediat la spital. „Pacientul trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Orice amânare poate fi fatală, deoarece atacul afectează întreg organismul. Până la sosirea unei ambulanţe este important să se încerce reglarea temperaturii corpului. Pacientul trebuie stropit cu apă, trebuie dus undeva la umbră dacă poate fi mişcat. Compresele cu gheaţă sunt foarte importante. Cu cât omul ajunge mai repede la urgenţă cu atât şansele de recuperare sunt mai mari“, mai spune specialistul.

Există câteva măsuri pe care le putem lua ca să nu ajungem în situaţia de a suferi un atac. „Dacă afară sunt peste 35 de grade şi soare puternic, este bine să staţi în casă. Nu este recomandat să munciţi în căldură, chiar dacă aveţi 20 de ani şi credeţi că puteţi suporta orice. De asemenea, când afară este caniculă, evitaţi stimulentele cum ar fi cafeaua sau alcoolul, care pot creşte tensiunea arterială. Beţi multă apă, deoarece hidratarea este crucială. De asemenea, persoanele care au probleme cardiace sau cele peste 60 ar trebui să evite să se expună la temperaturi ridicate, deoarece organismul lor este mai slăbit decât al unui tânăr de 20 de ani“, mai spune medicul.

Citiţi şi:

Infarcul silenţios, boala carene ucide fără să ne dăm seama

Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite