Şoseaua care ar putea scăpa şoferii de coşmarul de pe DN1. Ruta alternativă între Braşov şi Sibiu, reabilitată cu 33 de milioane de euro
0Drumul de sub Munte traversează cele mai frumoase sate din Ţara Făgăraşului şi face legătura şi cu Transfăgăraşănul. Şoseaua de 51 de kilometri va fi reabilitată cu fonduri europene şi va deveni o alternativă pentru DN1.
Valoarea totală a investiţiei este de 146.864.245,94 lei, dintre care 141.522.749,92 lei sunt bani europeni, iar restul vor veni din bugetul judeţului Braşov. Drumul are o lungime totală de 51,3 km şi este format din trei porţiuni de drumuri judeţene (DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P). Drumul face legătura între judeţele Braşov şi Sibiu.
Odată cu dezvoltarea infrastructurii, autorităţile judeţene cred că în zonă vor fi atraşi investitori, dar şi mult mai mulţi turişti, având în vederea frumuseţile locului.
Această şosea este foarte importantă pentru satele din Ţara Făgăraşului. Străbate localităţile Şinca Veche, Şercăiţa, Bucium, Mărgineni, Sebeş, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguş, Viştea de Sus, Victoria şi Ucea de Sus, asigurând legătura între DN 1 şi Transfăgărăşan la Cârţişoara. Lucrările vor începe anul viitor, iar termenul maxim de finalizare este 2021.
Alternativă la aglomeraţia de pe DN1
Pe lângă înnoirea structurii rutiere, lărgirea celor două benzi de circulaţie, realizarea acostamentelor, a drumurilor laterale, a trotuarelor şi a canalizării, amenajarea unor staţii de transport public de călători, construirea de poduri şi podeţe, drumul ajuta la descongestionarea traficului de pe DN 1 Sibiu - Braşov, având în vedere el că facilitează legătura Braşovului cu judeţele limitrofe.
Practic, se va putea ocoli municipiul Făgăraş, unde DN1 este plin de gropi şi nu a mai fost reparat de ani buni. De asemenea, în weekend, drumul care trece prin Făgăraş este foarte aglomerat (cam 22.000 de maşini), astfel că Drumul de sub Munte va fi o alternativă pentru evitarea ambuteiajelor. În plus, traversează cele mai frumoase sate din zona Făgăraşului şi în timp va atrage mai mulţi turişti în zonă.
„Asistăm la un moment istoric. Practic, este vorba despre primii bani europeni destinaţi drumurilor judeţene care ajung la Braşov, din 1990 încoace. Cu acest proiect, în valoare de aproape 33 de milioane de euro, intrăm în linie dreaptă, iar anul viitor vom trece la lucrările propriu-zise. Un alt proiect, realizarea drumului interjudeţean Braşov – Covasna, este în evaluare la ADR Centru şi avem toate şansele să fie declarat eligibil şi să accesăm alte 25 de milioane de euro”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian-Ioan Veştea.