Încă o tentativă de salvare a sistemului centralizat de termoficare a Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul centralizat de termoficare din Braşov este în „moarte clinică” FOTO Andrei Paul
Sistemul centralizat de termoficare din Braşov este în „moarte clinică” FOTO Andrei Paul

Conducerea Primăriei speră să mai facă un pas înainte pentru rezolvarea problemei legate de apa caldă livrată în sistem centralizat în municipiul Braşov. Acesta va propune din nou consiliului local preluarea patrimoniului Tetkron şi înfiinţarea unui serviciu de termoficare aflat direct sub autoritatea Consiliului Local, în locul Tetkron, care a rămas fără licenţă de funcţionare, înregistrând şi datorii la furnizor.

„În conformitate cu legislaţia în vigoare, banii aferenţi pierderilor pot fi daţi doar unui operator licenţiat. Tetkron nu mai este licenţiat şi are activitatea blocată, fiindcă nu a informat la timp Adunarea Generală a Acţionarilor cu privire la consecinţele încetării licenţei în 21 decembrie 2015. Pe cale de consecinţă, nu s-a mai putut prelungi contractul de concesiune a infrastructurii încheiat între municipalitate şi Tetkron, şi fără licenţă, Tetkron nu mai are obiect de activitate. Primăria are bani pentru a acoperi aceste pierderi, dar nu are cui să-i dea, din punct de vedere legal. Doar subvenţia pentru diferenţa de preţ a mai putut fi plătită pe o perioadă de 90 de zile de la expirarea licenţei, fiindcă exista o perioadă de graţie de trei luni prevăzută în contract. Această perioadă a expirat pe 20 martie”, a explicat viceprimarul Braşovului, Ciprian Bucur.

Reamintim că şi în şedinţa de consiliu din luna aprilie s-a propus un proiect de hotărâre de preluare a patrimoniului Tetkron, ceea ce ar fi putut debloca situaţia, făcând posibilă înfiinţarea unui nou serviciu sub autoritatea Consiliului Local. În condiţiile în care la şedinţă au participat 19 din 27 de consilieri locali, iar consilierii PSD şi FDGR s-au abţinut, proiectul de hotărâre nu a putut fi adoptat.

„Fac un apel către consilierii locali de a privi responsabil şi apartinic pentru a putea soluţiona situaţia, astfel încât să putem relua furnizarea de agent termic. Să uite că sunt în campanie electorală şi să se gândească la deblocarea situaţiei, pentru că numai înfiinţând legal un nou serviciu care să preia patrimoniul şi activitatea Tetkron, vom putea relua cât mai repede furnizarea apei calde”, a declarat Ciprian Bucur.

Reprezentantul primăriei a mai spus că pentru a economisi timp, a emis deja, din 6 aprilie, o dispoziţie pentru constituirea unei comisii din reprezentanţi Tetkron şi ai Municipalităţii, pentru a se inventaria bunurile ce trebuie transmise noului serviciu de termoficare, astfel încât noul serviciu, odată constituit şi după ce se va face preluarea inventarului Tetkron (centrale termice, puncte termice, instalaţii etc), să se poată licenţia cât mai repede.

„Va trebui ca serviciul să se licenţieze în cel mai scurt timp. Din discuţiile cu conducerea ANRSC e o procedură de două – trei săptămâni pentru licenţiere”, a precizat viceprimarul.

După înfiinţarea noului serviciu şi preluarea patrimoniului Tetkron, va trebui preluat şi personalul, însă angajările se vor face potrivit normelor de angajare din primărie, pe bază de concurs, şi nu prin preluare directă. Evident, majoritatea foştilor angajaţi ai societăţii vor avea un atu, bazat pe experienţa în cadrul CET şi Tetkron.

Viceprimarul a mai spus că o dovadă că Municipalitatea doreşte să rezolve problema termoficării centralizate şi că încă mai crede în funcţionarea sistemului o reprezintă şi faptul că bugetul local are prevăzuţi bani pentru funcţionarea sistemului până la sfârşitul anului bugetar, şi investiţiile în modernizarea reţelelor, aflate în derulare şi care nu vor avea de suferit, odată înfiinţat noul serviciu. Acesta din urmă însă nu poate să ia fiinţă decât cu aprobarea consiliului local.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite