Unul din patru brăileni încearcă să fenteze taxa de salubrizare. Primăria ameninţă cu popriri pe pensii şi salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neachitarea taxei de salubritate provoacă blocaje în activitatea de colectare a deşeurilor  FOTO F.C.
Neachitarea taxei de salubritate provoacă blocaje în activitatea de colectare a deşeurilor  FOTO F.C.

Încercarea Primăriei Brăila de a rezolva problema achitării serviciilor de salubritate de care beneficiază populaţia, prin instituirea unei taxe anuale, pare a fi o reuşită doar parţială. A trecut jumătate de an de la instituirea acestei taxe, iar unul din patru brăileni continuă să nu plătească pentru ridicarea gunoiului.

La o populaţie a municipiului estimată la 180.000 de persoane, numărul celor care s-au înregistrat ca beneficiari ai serviciului de salubritate este, după prima jumătate a anului în curs, 135.000. În condiţiile în care taxa lunară este de 7 lei, Primăria a încasat până în prezent 7 milioane de lei, deoarece unii contribuabil au achitat suma aferentă întregului an, iar alţii au plătit doar pentru câteva luni. Ţinta de încasări pe care şi-a propus-o Primăria este de 12,4 milioane lei, sumă care pare imposibil de atins, dacă gradul de mobilizare a populaţiei rămâne acelaşi până la sfârşitul anului.

"Sunt brăileni care plătesc lunar taxa ori care preferă plata trimestrială sau la semestru, dar sunt şi persoane care au plătit pe întreg anul. Avem o situaţie la jumătate de an privind numărul de persoane luate în evidenţă drept plătitori ai taxei de salubritate. Vom analiza cu maximă atenţie lucrurile pentru fiecare gospodărie în parte, după care, pe procedura codului fiscal, vom trece la aplicarea paşilor legali, pornind de la notificări, până la înfiinţarea de popriri. Toţi brăilenii trebuie să înţeleagă că taxa de salubritate este obligatorie şi trebuie să ne obişnuim să şi plătim pentru acest serviciu", afirmă primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu.

Până anul trecut, taxa de salubritate era încasată, din poartă în poartă, de cei trei operatori de salubritate care activează în Brăila – RER, Eco şi Braicata – fiecare de pe propriul sector. Mulţi brăileni refuzau să încheie contracte cu aceste firme, astfel încât nu achitau nicio taxă pentru ridicarea gunoiului. Din acest motiv, operatorii de salubritate au ajuns în pragul blocajului financiar. Pentru ca situaţia să se rezolve, Primăria a instituit o taxă de salubritate pe care contribuabilii să o plătescă odată cu celelalte taxe şi impozite datorate bugetului local, urmând ca banii astfel colectaţi să fie redistribuiţi către firmele implicate în activitatea de salubrizare.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite