Superbele clădiri din centru şi mâncărurile cu specific pescăresc, atuurile care ar trebui să atragă în portul Brăilei nave de croazieră pline cu turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât mai multe nave de croazieră care să acosteze în portul Brăilean, asta îşi doresc autorităţile   FOTO Florentin Coman
Cât mai multe nave de croazieră care să acosteze în portul Brăilean, asta îşi doresc autorităţile   FOTO Florentin Coman

Potenţialul Brăilei în atragerea turiştilor care fac croaziere pe Dunăre este destul de mare, însă deocamdată prea puţin pus în valoare. Centrul istoric are clădiri superbe dar nereabilitate, oferta teraselor şi restaurantelor nu este axată pe specificul local, curăţenia pe străzi lasă de dorit. Primăria promite, însă, că lucrurile se vor schimba, mai ales în contextul candidaturii Brăilei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Primarul Aurel Simionescu a declarat recent că sunt avute în vedere investiţii care să redea frumuseţea iniţială a centrului vechi al Brăilei, care reprezintă cea mai mare suprafaţă definită ca zonă de protecţie arhitectonică, la nivel de municipiu, din România.

"Noi vom începe, anul acesta, să reabilităm grădiniţa care se află în Piaţa Poligon. Şi atunci, împreună cu proiectul pe care îl avem pentru statui în zona respectivă, în Piaţa Poligon, zona aceea noi am vrea să devină un fel de Agora (piaţă publică în oraşele Greciei antice unde se aflau principalele instituţii şi unde se ţineau adunările publice - n.r.), o chestiune din aceasta unde am Casa Goangă, Casa Muzicii, Biblioteca Judeţeană, Hotelul Traian şi o terasă. Avem o structură în care avem şi parte de construcţie veche reabilitată, şi cultură, muzică, bibliotecă, şi partea de hrană, şi cazare.

De asemenea, dorim să reabilităm Fântâniţa din Piaţa Traian. Tot în Piaţa Traian avem şi Ceasul Turn şi statuia lui Traian, şi poate reuşim la anul, în 2016, să aducem piaţa la formatul ei iniţial, astfel încât monumentele respective să capete o altă amplitudine", a declarat primarul Brăilei.

braila1

Centrul vechi al Brăilei ar putea fi un magnet pentru turişti  FOTO Florentin Coman

În viziunea lui Simionescu, Brăila trebuie să atragă cât mai multe vase de croazieră care să ancoreze lângă faleză. Turiştii vor fi îmbiaţi să urce spre oraş pe strada Împăratul Traian, să viziteze Piaţa Traian, Piaţa Poligon, iar apoi să ajungă în Grădina Publică, unde să poposească la terase.

"Atât noi cât şi investitorii care administrează terasele respective trebuie să ne gândim şi la meniuri specifice, care să cuprindă spre exemplu ciorbă de peşte, peşte prăjit, saramură etc. Putem lua vin de la Măcin, de ce să-l aduc din altă zonă a ţării? Îi arăţi omului şi munţii «Uite, vinul ăsta provine de la Măcin, ăia sunt munţii». Oamenii merg de obicei într-o zonă a ţării din două motive: pentru natură şi pentru mâncăruri şi manifestări tradiţionale", spune primarul Simionescu.

Deocadmată, însă, acestea sunt doar proiecte alcătuite din vorbe frumoase. Rămâne de vâzut în ce măsură această strategie despre care vorbeşte actualul primar al Brăilei se va concretiza în practică.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite