Sfântul Fanurie şi ritualul neobişnuit cu turte practicat în numele lui
0În Brăila, la Biserica Greacă în fiecare luni se adună sute de credincioşi, seara după ora 17.00. Credincioşii cer ajutor în caz de boală, de pierdere, de piedici sau în probleme de suflet Sfântului Fanurie. Oamenii spun că după ce urmează ritualul de 10 săptămâni, pregătind turtiţe sau plăcinte, au loc adevărate minuni în viaţa lor.
Sfântul Fanurie provine din Grecia şi face parte dintr-o familie înstărită. După moartea tatalui său, starea materială a familiei nu era aşa bună, drept pentru care mama mergea pe ascuns şi muncea la un local de noapte. Într-o zi când Fanurie povestea unui prieten că pentru el mama lui este o sfântă, prietenul i-a zis să îşi urmarească mama şi să afle unde munceşte noaptea. Fanurie a făcut cum a fost îndemnat, a urmărit-o şi a văzut-o cum a intrat într-un local de noapte. Atunci, Fanurie a intrat şi a strigat la ea: ,,Mamă!”. Din cauza şocului că fiul ei aflase adevărul, aceasta a murit pe loc. După tot ce s-a întamplat, Fanurie s-a retras o perioada în pustiu. În apropierea acelui loc se afla o cetate unde, mai târziu, acesta a fost asasinat de păgâni, intrând în lumea martirilor.
Se spune că pe vremea când trăia în pustiu şi îşi presimţea sfârşitul, el a scris:,,Din cauza acestor suferinţe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie”. De atunci s-a format un obicei ca în fiecare luni, timp de 9 săptămâni să se împartă măcar o pâine (turtă) pentru mama Sfântului Fanurie.
Obiceiul fanuropitelor (prăjiturelelor/turtiţelor pentru pomenirea mamei Sfântului Fanurie) s-a extins şi în alte ţări ortodoxe, bineînţeles, şi în România. Spre exemplu, la Biserica Greacă din Brăila, se citeşte lunea acatistul, şi se fac turte de 9 ori la rând, iar a zecea oară, o plăcintă de mulţumire, pentru ajutorul primit.
“În fiecare luni oficiem Acatistul Sfântului Fanurie, urmat de taina Sfântului Maslu. Dovada clară că Dumnezeu vorbeşte este prin aceşti tineri care vin în număr mare la biserică mai ales Lunea. Dumnezeu le răspunde credincioşilor la rugăciune, la nevoile lor. Oamenii vin chiar dacă slujba este foarte lungă. Începem la 17: 00 şi terminăm în jur de 20:00. Şi ei totuşi stau. La sfârşit avem şi un cuvânt de învăţătură. Cu dragoste, cu smerenie şi mai multă cugetare” a declarat unul din preoţii parohi la Biserica Greacă, părintele Filip Nicolescu.
În Grecia, obiceiul e puţin diferit: se fac turte 9 zile la rând (doar dacă e duminică, nu), de regulă de post, cu ulei de măsline, scorţişoară, suc de portocale, care se împart săracilor, pentru mama lui Fanurie, şi a zecea zi o plăcintă.
Toţi cei care se roagă Sfântului Fanurie au simţit ajutor în problemele lor, fiind un grabnic ajutător al celor cu probleme, cu pierderi, cu boli, cu necazuri.
“Am ajuns prima oară la Biserica Greacă pentru Acatistul Sfântului Fanurie acum 8 ani. Nu aveam serviciu şi am simţit că disper. După ce am terminat cele nouă săptămâni, la a zecea săptămână, înainte să ajung cu plăcinta de mulţumire m-a sunat un domn de la o firmă şi m-a întrebat de când pot să încep serviciul. Am fost tare bucuroasă şi sunt convinsă că Sfântul Fanurie mi-a ascultat rugăciunile. Sunt şi bolnavă de ciroză şi mă rog Sfântului să nu se agraveze boala mea şi să o pot duce pe picioare. Simt că el este cel care mă întăreşte. Eu de fiecare dată pregătesc pâinea cu mâna mea. În fiecare Luni vin la Biserică cu paine făcută de mine. Alţii cumpără, dar nu cred că asta contează cel mai mult. Eu zic că cel mai mult contează să ai credinţă. Să crezi în puterea Acatistului Sfântului Fanurie. Cunosc pe cineva care se chinuia de ani buni să rămână însărcinată. După ce a cerut ajutorul Sfântului Fanurie 10 săptămâni la rând, a rămas gravidă. De atunci doamna aceea, vine în fiecare Luni la biserică să mulţumească”, a declarat Rodica Stan, stând în genunchi şi ascultând slujba ţinută de cei doi preoţi ai Bisericii Greceşti din Brăila.
Biserica Greacă din Brăila adăposteşte icoana Sfântului Fanurie, pictată în 1913, una dintre cele mai vechi icoane ce-l înfăţişează pe Fanurie din Rodos. Oamenii spun că aceasta este făcătoare de minuni.
Biserica Greacă din Brăila mai este recunoscută în toată ţara pentru puterile vindecătoare. Mii de pelerini din toate colţurile ţării vin la Brăila de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii de la Biserica Greacă “Buna Vestire” şi stau ore în şir la rând, pentru a lua apă sfinţită, vindecătoare de boli trupeşti şi sufleteşti, convinşi fiind că are proprietăţi miraculoase, unice în toată România. Biserica Greacă este unică în toată creştinătatea, fiind singurul lăcaş cu trei hramuri şi trei altare din România: Buna Vestire, Sfântul Gherasim şi Sfântul Ierarh Nicolae.
Citiţi şi