Satele brăilene în care încă se bea apă periculoasă pentru sănătate, extrasă din puţurile forate ale fostelor CAP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre comunele brăilene şi satele aferente încă se mai bazează pe puţurile forate pe vremea regimului comunist, pentru alimentarea cu apă a fostelor Cooperative Agricole de Producţie (CAP). Apa din aceste puţuri nu respectă nici pe departe normele de sănătate dar chiar şi aşa, în ultimii 4 – 5 ani, au plătit pentru ea tarife corespunzătoare apei potabile.

Deşi Direcţia de Sănătate Publică Brăila a atras de nenumărate ori atenţia asupra acestei situaţii, tarifarea a fost schimbată abia recent, în urmă cu câteva zile, după ce la Compania de Utilităţi Publice „Dunărea”, cea care asigură alimentarea cu apă a întregului judeţ, administrând inclusiv puţurile forate, a fost numit un nou Consiliu de Administraţie. Astfel, a fost emisă o decizie prin care facturarea apei în acele localităţi se face la tarif de apă brută sau apă industrială, adică la jumătate, respectiv o treime din tariful de apă potabilă.

Localităţile unde apa extrasă din puţuri forate are probleme sunt: Berteştii de Jos , Gura Călmăţui, Spiru Haret, Berteştii de Sus, Galbenu, Sătuc, Drogu, Zamfireşti, Jirlău, Măxineni, Corbu Nou, Latinu, Romanu, Oancea, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Ariciu, Vişani, Câineni, Scorţaru Nou, Gurguieţi, Sihleanu, Pitulaţi şi Vădeni.

"Apa provenită din aceste puţuri nu corespunde din punct de vedere chimic, înregistrând depăşiri mai ales la parametri precum amoniu, fier, cloruri. În cursul anului 2015, DSP Brăila a purtat corespondenţă cu CUP Dunarea Brăila (operatorul judeţean de apă - n.r.) privind autorizarea sanitară a forajelor, fără ca administratorul să demareze efectiv procedura de autorizare sanitară a acestora, conform HG nr. 974/2004 modificată. Apa nu întruneşte criteriile de potabilitate potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Legea nr. 458/2004 republicată, completată cu Legea nr.311/2004, fapt comunicat atât primăriilor comunale, datele urmând a fi afişate la sediile primăriilor la loc vizibil, în scopul informării cetăţenilor, cât şi CUP Dunărea Brăila în vederea unei corecte informări", se precizează în raportul de activitate pe 2015 al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila afirmă că problemele se vor rezolva odată cu punerea în funcţiune a Sistemului Regional de apă din judeţ, o investiţie realizată, în principal, cu bani europeni, care ar trebui finalizată integral până în 2020.

Poluare la adâncime

Potrivit specialiştilor CUP Dunărea, la mijloc nu este vorba despre o contaminare umană a apei din aceste puţuri forate ci de faptul că apa respectivă doar capătă caracteristicile chimice ale straturilor subterane pe care le traversează până ajunge la suprafaţă.

"În baza contractului de delegare de gestiune nr 670/10.09.2009 Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a preluat în administrare şi operare sisteme de alimentare cu apă din surse subterane pentru localităţile: Romanu, Oancea, Vădeni, Măxineni, Corbu Nou, Latinu, Scorţaru Nou, Gurguieţi, Sihleanu, Pitulaţi, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Ariciu, Gelbenu, Sătuc, Drogu, Zamfireşti, Pântecani, Vişani, Căineni Băi, Plăşoiu, Jirlău, Tătaru, Dudeşti, Ciocile, Chichineţu, Berteşti de Jos, Berteştii de Sus, Gura Călmăţui şi Spiru Haret.

De la momentul preluării, Compania de Utiliăţi Publice Dunărea Brăila a demarat procesul de monitorizare din punct de vedere fizico-chimic şi bacteriologic a calităţii apei şi s-a constatat că apa captată şi furnizată are caracteristicile chimice ale straturilor subterane pe care le străbate (lucru confirmat de foarte multe studii ştiinţifice). Din acest motiv, apa nu îndeplineşte condiţiile de potabilitate şi nu din cauza poluării umane. De altfel, sistemele de alimentare cu apă din localităţile mai sus menţionate s-au dezvoltat pe o sursă existentă (foraje foarte vechi) care alimentau fostele CAP-uri", precizează Ionel Avram, membru al Consiliului de Administraţie CUP Dunărea.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite