Radu, adolescentul genial. La 15 ani, a adus României o medalie la Olimpiada Internaţională de Astronomie, iar din clasa a III-a excelează la informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Andrei (15 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila, este unul dintre cei şase elevi români care s-au întors cu medalii de la Olimpiada Internaţională de Astronomie desfăşurată în perioada 12–21 octombrie, în Kârgâzstan. Radu a fost premiat cu argint.

Radu Andrei, în vârstă de 15 ani, elev al Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila, a obţinut medalia de argint la cea de-a XIX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, desfăşurată între 12 şi 21 octombrie în Cholpon-Ata (Kârgâzstan). Distincţia câştigată de Radu se numără printre cele şase medalii pe care le-a obţinut lotul olimpic de astronomie al României la această competiţie (în total, elevii s-au întors acasă cu o medalie de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz).

Povestea capacităţilor ieşite din comun ale lui Radu Andrei începe încă de dinainte de a merge la şcoală. Băiatul şi-a uimit învăţătoarea pentru că citea cărţi în timp ce colegii lui abia silabiseau, motiv pentru care dascălul le-a recomandat părinţilor să îşi ducă fiul la un psiholog, la un test de inteligenţă. S-a dovedit atunci că Radu are un IQ peste medie.

„După ce a fost testat la psiholog, ne-am gândit că ar putea să facă mai multe clase odată, dar psihologul ne-a sfătuit să-l lăsăm cu cei de vârsta lui, pentru că ar fi un stres în plus, dar să-i diversificăm domeniile de interes“, povesteşte mama lui Radu, Mihaela Andrei.

Face programare din clasa a II-a

La vârsta de 7 ani, părinţii l-au înscris la cercul de informatică al Palatului Copiilor din Brăila. La început, Radu s-a plictisit, fiindcă se studiau doar noţiuni de utilizare a calculatorului, care i se păreau mult prea uşoare. Abia când a început să facă programare, cu profesoara Silvia Ciurea, a descoperit atracţia către acest domeniu, încântat de provocările permanente. Era doar în clasa a II-a când a început să scrie programe. Un an mai târziu, în clasa a III-a, a participat la olimpiada de informatică, concurând cu elevi mai mari cu doi sau trei ani decât el, dar chiar şi în aceste condiţii, a reuşit să obţină o menţiune.

image

În clasa a V-a a început să se pregătească şi cu profesorul Cristian Toncea, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“, iar în scurt timp a reuşit să obţintă locul I la faza naţională a olimpiadei de informatică.

"Profesorii trebuie să fie comunicativi"

„Lui îi place să discute cu profesorii, iar când are noroc de cadre didactice care pot şi au disponibilitate să vorbească, lucrurile merg foarte bine şi rezultatele se văd. Secretul este ca profesorii să fie comunicativi, deschişi. Trebuie luat uşor. Dacă cineva vrea să-i impună ceva e ca şi cum i-ar declara război“, explică Mihaela Andrei.

Femeia spune că fiul ei pur şi simplu învaţă orice din zbor, dacă face lucrurile cu plăcere. „La numai 2 ani, a învăţat să facă fotografii şi ştia să încadreze corect. Eram în excursie, la munte, şi el ne-a făcut fotografii după ce-l văzuse pe tatăl său cum folosea aparatul. Întotdeauna când dă peste ceva nou încearcă să înţeleagă despre ce este vorba“, îşi aminteşte mama lui Radu.

Deşi ar putea face doi ani de liceu într-unul singur, Radu spune că preferă să înveţe alături de colegii de vârsta lui. „Ar fi, cred, prea mult de învăţat, două sau trei clase într-una. Şi nu prea mi-ar plăcea nici să mă duc într-o clasă cu colegi mai mari. Cred că e mai bine să rămân la şcoală cu cei de vârsta mea“, spune olimpicul

Secretul lui Radu: cazurile speciale

Chiar dacă anul acesta a făcut performanţă la Olimpiada Internaţională de Astronomie, de-a lungul timpului informatica a fost domeniul pe care l-a preferat la concursurile naţionale. De altfel, în acest domeniu a excelat de fiecare dată, întorcându-se acasă cu numeroase premii.

image

Aşa cum programele informatice funcţionează pe baza unor algoritmi, Radu şi-a dezvoltat în timp propriul algoritm de rezolvare a problemelor cu care se confruntă în timpul concursurilor. „Mă gândesc la probleme, dar mă gândesc şi la cazurile speciale, pentru că acestea din urmă fac de obicei departajarea. Sunt cazuri speciale, unde algoritmul este un pic diferit, iar dacă nu prinzi ideea eşti taxat la punctaj. Dacă te gândeşti bine la toate posibilităţile, îţi iese ceea ce vrei să faci“, explică Radu.

"E interesant să citeşti pe hârtie"

În ceea ce priveşte celelalte materii din programa şcolară, Radu nu are mari dificultăţi să reţină esenţialul în timpul lecţiilor predate de profesori. Acasă, temele au prioritate, dar îi rămâne suficient timp liber pentru relaxare. Olimpicul brăilean mărturiseşte că îi place să se plimbe cu bicicleta, când e timp frumos, dar îi place şi să citească SF-uri în format clasic, pe hârtie.

„E o chestie interesantă să citeşti cărţi pe hârtie, dar din păcate nu prea găseşti ceea ce îţi place şi ceea ce ai vrea să citeşti. În format electronic ai acces mult mai uşor la informaţie şi la titlurile pe care le cauţi“, spune Radu. Olimpicul adaugă că îi plac şi jocurile pe calculator, dar nu îl atrag cele sângeroase, ci preferă jocurile de strategie, care i se par mult mai interesante şi mai provocatoare.

Palmares impresionant

Palmaresul lui Radu Andrei la fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor de informatică, fizică, astronomie şi astrofizică sau ştiinţe este ieşit din comun. În anul şcolar 2008-2009, a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Informatică, iar un an mai târziu a luat premiul I la Olimpiada Naţională de Informatică. Au urmat: premiul I la Olimpiada Naţională de
Informatică (anii şcolari 2010-2011 şi 2011-2012), menţiune la Olimpiada Naţională de Informatică şi premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Fizică (anul şcolar 2012-2013).

În anul şcolar 2013-2014, a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Informatică, premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Fizică şi medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, plus o menţiune la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori.

image

Lista pentru anul şcolar în curs rămâne deschisă, promite Radu. „Vom vedea ce va urma, deoarece fazele naţionale ale olimpiadelor care mă interesează se suprapun anul acesta“, spune elevul.

Pe lângă astronomie, Radu şi-ar dori să concureze la olimpiadele de fizică şi de informatică, dar nu ar renunţa nici la matematică, însă datele la care sunt programate acestea se suprapun şi va trebui să aleagă. Dacă ar fi după el, ar merge la toate.

Radu Andrei nu intenţionează să rămână în România după ce îşi va termina studiile. El spune că o să-şi caute de lucru în domeniul informaticii, undeva în străinătate. Nu s-a hotărât deocamdată la un loc anume, însă este convins că în altă ţară va avea mai multe oportunităţi decât în ţara unde s-a născut.

Amintiri din Kârgâstan

Despre reuşita din acest an, de la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kârgâzstan, Radu Andrei spune că i-a oferit satisfacţia depăşirii baremelor stabilite de profesori. „Una dintre problemele de la proba teoretică a fost aproape exclusiv de fizică, implicând doar câteva noţiuni foarte uşoare de astronomie. La aceasta, punctajul maxim era de opt puncte, iar eu am luat 8,3 puncte, pentru că profesorii aveau posibilitatea să dea puncte în plus dacă rezolvarea era una deosebită“, explică Radu.

image

Echipele României şi Suediei la Olimpiada de Astronomie din Kârgâstan  FOTO arhiva personală Radu Andrei

Olimpicul povesteşte că subiectele i s-au părut oarecum facile, însă pline de capcane, iar felul cum concurenţii au reuşit să treacă peste acestea a făcut diferenţa în clasamentul final. „Concursul a fost mai greu decât faza naţională a olimpiadei, dar mai uşor decât la baraj. Consider că subiectele au fost destul de uşoare, deşi au fost şi câteva chichiţe la care nu s-au prins decât foarte puţini copii. La unele nu m-am prins nici eu, de aceea am luat doar argint“, mărturiseşte brăileanul.

În Kârgâzstan, Radu a avut ocazia să viziteze capitala ţării, Bişkek, dar şi staţiunea unde s-a desfăşurat concursul, Cholpon-Ata. Pe lângă vizite, concurenţilor le-au fost oferite spectacole cu dansuri şi muzică tradiţionale.

Brăileanul Radu Andrei şi-a făcut o mulţime de prieteni cu ocazia olimpiadei. A cunoscut copii din Suedia, Italia, Iran, Rusia şi India, cu care a făcut schimb de e-mail-uri, promiţându-şi unul altuia să ţină legătura. În total, Olimpiada Internaţională de Astronomie a reunit 80 de concurenţi din 16 ţări.

Citiţi şi:

Lotul olimpic de astronomie al României a câştigat şase medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie


 


 


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite