Marca „Laminorul” Brăila dispare de pe piaţă. O parte din uzina brăileană va continua să funcţioneze, totuşi, sub sigla combinatului „Ductil Steel” Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte curând, SC „Laminorul” SA Brăila va înceta să existe ca societate comercială cu personalitate juridică. Aceasta urmează să fie dizolvată şi radiată din Registrul Comerţului, în vederea fuziunii prin absorbţie cu combinatul „Ductil Steel” Buzău.

Uzina – sau cel puţin o parte din ea - va continua, totuşi, să funcţioneze. Este vorba despre acea capacitate de producţie ce scoate pe piaţă „latul cu bulb”, un profil metalic necesar şantierelor navale. Acest produs se fabrică în România doar pe lina de producţie existentă la Brăila.

Radierea de la Registrul Comerţului şi funcţionarea în cadrul combinatului „Ductil Steel” face parte din programul de reorganizare a „Laminorul” Brăila, care are mari dificultăţi financiare, având ce datorii de 619 milioane de lei. Programul a fost concput de "Silnef" Braşov, principalul creditor al "Laminorul". „Silnef” deţine 98,46% din creanţele „Laminorul” Brila. Compania aparţine omunui de afaceceri braşovean Silviu Strejuţ.

Judecătorul sindic urmează să certifice planul de reorganizare, cel mai probabil în şedinţa din 10 decembrie, când este programat următorul termen din dosarul de insolvenţă a SC "Laminorul" SA Brăila.

După o pauză de un an, „Laminorul” şi-a reluat producţia, astă primăvară. Potrivit celui mai recent raport de activitate, uzina a realizat în primele 3 trimestre din acest an o cifră de afaceri de aproape 6,5 milioane lei iar în final a închis cu o pierdere de aproape 1,7 milioane lei, în scădere semnificativă faţă de 30 septembrie 2013, când pierderea era de 26,8 milioane lei.

Uzina care, timp de zeci de ani, a fost un etalon al industriei brăilene, a luat fiinţă în 1923 sub denumirea "David Goldemberg şi Fii" şi având sediul în strada Transilvaniei. La data respectivă, producea sârmă trasă, cuie şi articole de metalurgie.

În 1933 compania a fost cumpărată de Max Auschnitt şi inclusă în consorţiul "Titan - Nadrag - Calan". În 1948 a avut loc naţionalizarea, iar modernizările şi investiţiile dezvoltate ulterior au făcut ca unitatea să poată executa comenzi pentru o gamă variată de produse.

În 1991, prin hotărâre de guvern, uzina îşi schimbă numele de la "Întreprinderea Laminorul" la SC "Laminorul" SA Brăila. Privatizarea a avut loc în 1999 când "Tubman International", cu sediul în Gibraltar, a cumărat pachetul majoritar de acţiuni, iar după îndelungi frământări de ordin sindical, în 2004, "Tubman" s-a restras, vânzând pachetul majoritar de acţiuni italienilor de la "Tenaris". Aceştia din urmă au cesionat, după câteva luni, acţiunile către statul român, mai precis către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

În 2006, la presiunea salariaţilor şi a organizaţiei sindicale, are loc o nouă privatizare a uzinei, de data aceasta către "Donau Commodities". În 2009, uzina a intrat în Grupul "Mechel". După circa 4 ani, mai precis în februarie 2013, ruşii de la "Mechel" au vândut "Laminorul" Brăila la pachet cu celelalte combinate către "Invest Nikarom", în cadrul "celebrei" tranzacţii de 52 de euro. O lună mai târziu, compania a cerut singură intrarea în insolvenţă.

Citiţi şi

Sindicatul „Metal 94” acuză patronii „Laminorul” că au repornit uzina fără a respecta drepturile angajaţilor

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite