Experiment social unic la Penitenciarul Brăila: şapte deţinuţi, duşi la o mănăstire pentru a interacţiona în libertate cu copiii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la experimentul social de la Lacu Sărat FOTO Daniel Lare
Imagine de la experimentul social de la Lacu Sărat FOTO Daniel Lare

Proiectul-pilot a fost derulat la aşezământul socio-medical de la Mânăstirea „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” din Lacu Sărat, fiind organizat de Penitenciarul Brăila şi Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Activitate inedită la Penitenciarul din Brăila, care a organizat împreună cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi cu Protecţia Copilului un experiment social foarte interesant. Şapte deţinuţi au avut ocazia să se bucure, pentru o zi, de libertate şi de prezenţa copiilor lor (unii dintre ei aflaţi în grija celuilalt părinte; alţii aflaţi în grija statului).

După cum am aflat de la cms. Simona Calu, de la Penitenciarul Brăila, întâlnirea s-a derulat în aşezământul socio-medical din incinta mânăstirii „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” de la Lacu Sărat şi n-a fost doar un prilej de revedere între părinţi şi copii, ci a înglobat şi o latură educativă foarte bine pusă la punct.

„În cadrul atelierelor de lucru au fost prezentate reperele creştine necesare unei vieţi de familie echilibrate, dar au fost susţinute şi  activităţi pentru orientarea atenţiei în acţiuni constructive: jocuri de comunicare, dezvoltare personală, modalităţi de gestionare a conflictului, transformarea conflictului toxic în conflict constructiv, jocuri de dinamizare a grupului şi exprimarea emoţiilor pozitive şi negative într-un mediu securizant”, ne-a spus Simona Calu.

Consilierea de specialitate a fost asigurată de doi licenţiaţi în psihologie, respectiv subinspector Valentina Voinea, din cadrul Biroului Asistenţă Psihosocială – Penitenciarul Brăila şi pr. Simeon Sică Bănică, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Proiectul a avut şi avizul Protecţiei Copilului.

Imagine de la experimentul social de la Lacu Sărat FOTO Daniel Lare

„Am dorit să oferim persoanelor aflate în detenţie oportunitatea de a petrece un timp de calitate cu propriul copil şi de a conştientiza importanţa prezenţei modelului parental în dezvoltarea viitorului adult. Subiectele abordate au fost bine primite, părinţii şi copiii au oferit un feed-back pozitiv, au înţeles ce înseamnă pierderea şi regăsirea în familie”, ne-a spus şi Valentina Voinea.

Imagine de la experimentul social de la Lacu Sărat FOTO Daniel Lare

Mediul pentru experimentul social nu a fost ales întâmplător, mănăstirea de maici de la Lacu Sărat fiind o oază de linişte şi de frumos. De altfel, organizatorii îşi propun ca acest proiect-pilot să devină punct de plecare pentru un program mai amplu. „Este un model care are mari şanse să fie de un imens ajutor atât pentru copii, cât şi pentru cei lipsiţi vremelnic de libertate”, ne-a mărturisit Simeon Bănică, preotul brăilean cunoscut pentru zecile programe sociale şi filantropice realizate în ultimii ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite