Electronist de modă veche: brăileanul  care face amplificatoare pe lămpi. Aparatele întrec la calitatea sunetului gadgeturile moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În epoca gadget-urilor electronice care se înnoiesc de la o lună la alta, meseria de depanator pare a fi de domeniul trecutului. Dacă pe vremuri centrele de reparaţii împânzeau toate marile oraşe, astăzi acestea pot fi numărate pe degete. La Brăila, încă mai există vreo două, dar puţinii depanatori care încă mai profesează abia mai primesc comenzi. Electronistul brăilean Gheorghe Chirilă nu are, însă, timp să se plictisească.

Chiar dacă nu mai curg comenzile ca altădată, Gheorghe Chirilă nu se plânge că nu are ce să facă. Pasionat de electronică încă din adolescenţă, acesta îşi găseşte tot timpul ceva de meşterit. De câţiva ani, şi-a redescoperit un hobby mai vechi, acela de a construi de la zero amplificatoare pe lămpi. Apreciate de audiofili pentru sunetul lor de excepţie, aceste dispozitive concepute pe vremea bunicilor noştri sunt tot mai greu de găsit, iar cele care încă se mai fabrică sunt foarte scumpe. Electroniştii buni, pasionaţi de această meserie, se încumetă, însă, să le realizeze manual, în condiţii de atelier.

Gheorghe Chirilă este unul dintre aceştia. Profitând de faptul că încă mai există prin depozite şi pot fi procurate pe internet lămpi fabricate în fosta URSS, electronistul brăilean reuşeşte să asambleze amplificatoare capabile să redea acel sunet natural ce nu poate fi egalat de sunetul prea artificial şi digitalizat redat de multe dintre amplificatoarele de ultimă generaţie.

„E destul de complicat să faci singur ceea ce, într-o fabrică, este proiectat şi realizat de echipe întregi de specialişti. Tot timpul e ceva de învăţat, dar cu răbdare, colaborând pe forumurile de specialitate cu alţi electronişti, reuşeşti să faci ceea ce îţi propui, astfel încât calitatea amplificatorului să fie comparabilă cu a celor ieşite din fabrică şi poate chiar mai mare, pentru că atunci când lucrezi de unul singur ai grijă ca fiecare piesă să fie cea care trebuie, pusă acolo unde trebuie”, mărturiseşte Gheorghe Chirilă.

image

Acesta lucrează la un singur amplificator săptămâni întregi, chiar luni de zile câteodată, însă nu se lasă până nu îşi duce treaba la bun sfârşit. Tot el construieşte şi boxele necesare amplificatorului, folosind difuzoare deja fabricate, dar asamblând singur incintele acustice în care se montează acestea.

Cum era pe vremuri

Pe vremuri, când a intrat în branşa electroniştilor, Chirilă lucra alături de alţi trei colegi, în centrul de reparaţii de pe Şos. Râmnicu Sărat din municipiul Brăila. Chiar şi aşa, făceau faţă cu greu comenzilor primite. Astăzi, mai profesează acolo doar doi electronişti, dintre care unul este Gheorghe Chirilă.

„În 1981, când m-am angajat eu aici, centrul de reparaţii era profilat în principal pe aparatură audio – casetofoane, magnetofoane, radiouri, pick-up-uri – şi mai puţin pe televizoarele pe lămpi care existau atunci. Era singurul centru din judeţ care repara astfel de aparate, comenzile curgeau continuu... În special în perioada sărbătorilor de iarnă clienţii erau atât de mulţi încât stăteau la coadă până afară, în faţa magazinului.

Veneau cu aparate româneşti, dar şi cu cele din import, fiindcă tot noi ne ocupam şi de perioada de garanţie a electronicelor importate. Vorbim de piaţa CAER, adică de URSS, de unde veneau magnetofoanele Kashtan, de magnetofoanele sau pick-up-urile Tesla, din Cehoslovacia, sau casetofoanele Minet, din RDG. Aveam serviciu de aprovizonare care ne aducea piese noi, originale, de la fiecare marcă în parte. Era mult de muncă şi patru inşi, câţi lucram aici, abia făceam faţă”, îşi aminteşte Gheorghe Chirilă.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite