Cum a reuşit un fermier brăilean să obţină o producţie record la sfecla de zahăr: 100 de tone la hectar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

După o vară de trudă şi stres permanent, fermierul brăilean Eugen Popa, din comuna Tufeşti, îşi face acum socotelile şi se poate declara mulţumit, pentru că iese pe profit. Pe cele 380 de hectare ale sale a cultivat floarea soarelui, orz, grâu şi ceva porumb, însă cultura cu care a dat lovitura în acest sezon agricol este sfecla de zahăr, ce i-a adus o producţie record, de 100 tone pe hectar.

O asemenea recoltă este mult peste media obţinută în mod curent la această cultură. Cunoscătorii spun că cine reuşeşte să scoată 60 – 70 t/ha se poate declara mai mult decât mulţumit. „Până acum n-am prea auzit să se obţină mai mult de 70 t/ha, la cultura de sfeclă. Dacă agricultorul din Tufeşti a reuşit să facă 100 t/ha, chiar e o performanţă”, afirmă Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.

Eugen Popa spune că nu i-a fost deloc uşor. „Să nu aibă nimeni impresia că o asemenea producţie se face lejer. A trebuit să fiu zilnic pe câmp, să îi urmăresc evoluţia, pentru a face la timp tratamentele pentru boli şi dăunători şi ierbicidările necesare. I-am dat cam o tonă la hectar substanţă brută de îngrăşăminte şi, bineînţeles, am irigat-o cât a trebuit”, ne-a explicat acesta.

Nu se poate spune, aşadar, că producţia obţinută este una bio. Eugen Popa recunoaşte că recolta se încadrează la standardele comerciale actuale şi spune că i-ar fi fost foarte greu, dacă nu imposibil, să menţină o cultură de sfeclă la parametri bio. „O cultură ecologică presupune foarte multă muncă manuală. Plantele trebuie plivite cu mâna pentru îndepărtarea buruienilor, or pentru aşa ceva trebuie mulţi oameni, iar prin zona noastră nu prea se mai găsesc lucrători dispuşi să facă o asemenea muncă. Avem deja greutăţi pentru a găsit mecanizatorii, adică tractoriştii de care avem nevoie. În curând, nu vor mai fi nici aceştia...”, ne-a declarat Eugen Popa.

Important e că fermierul brăilean a avut un contract ferm cu o fabrică de zahăr, care i-a antamat toată producţia obţinută de pe cele 70 de hectare cultivate cu sfeclă, asigurându-i totodată toate imputurile necesare, de la materialul semincer până la îngrăşăminte şi ierbicide.

„Avem contract ferm, pe preţuri ferme, şi ştim pe ce muncim. Faţă de ce cheltuieli avem, preţurile sunt bune, suntem stimulaţi şi cu subvenţii. E o cultură care merită extinsă, mai ales că România importă zahăr. Din exportatori, am devenit mari importatori. Noi duceam producţia aici, la 30 de kilometri, la Ianca. Acum o ducem 300 kilometri, până la Roman. Din fericire, la preţul actual putem să ne acoperim cheltuielile”, ne-a spus Eugen Popa.

sfeclabr1

Săptămâna trecută pe câmpul fermierului din Tufeşti, judeţul Brăila, s-au perindat zeci de TIR-uri venite să încarce grămezile de sfeclă adunate la capăt de rând. Livrarea mărfii s-a dovedit o trudă şi un stres în plus, pentru că pe pământul reavăn de după ploile din acele zile TIR-urile arhipline se împotmoleau, fiind nevoie să fie trase cu tractoarele până la şosea. Şi acest hop a fost depăşit, însă, iar acum, la vremea bilanţului, Eugen Popa se poate declara mulţumit de profitul obţinut.

Cititi si


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite