Cum a ajuns un monument al Brăilei, reabilitat pe zeci de milioane de lei, să arate mai prost decât înainte de începerea investiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul, amenajat în trepte şi vopsit, arată jalnic   FOTO Florentin Coman
Bazinul, amenajat în trepte şi vopsit, arată jalnic   FOTO Florentin Coman

Bazinul fântânii cinetice de pe Esplanada Brăilei arată atât de rău încât nimeni nu ar crede că tocmai a trecut printr-un proces de reabilitare în care s-au investit zeci de milioane de lei din fonduri europene. Problema e că, în ciuda sumei masive investite, bazinul respectiv nu a fost tencuit sau placat cu marmură ori granit, ci a fost acoperit cu un strat de vopsea care, după doar câteva luni de exploatare, s-a degradat foarte mult.

Reprezentanţii Primăriei spun, totuşi, că nu va fi căutată o altă soluţie de amenajare a bazinului, singura metodă de reparare a acestuia fiind o revopsire.

"În proiectul de reabilitare a fost prevăzută vopsirea bazinului, deci altă soluţie nu se poate aplica. Obiectivul se află în perioada de cinci ani de garanţie, deci constructorul trebuie să remedieze problema. Bazinul nu a intrat în reparaţii până acum din cauza ploilor. Imediat ce vremea va fi suficient de frumoasă, constructorul va începe lucrările. Din câte am înţeles, are pregătite toate materialele necesare", spune Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.

Această direcţie s-a ocupat de implementarea investiţiei de reabilitare a zonei de promenadă de pe Esplanadă, inclusiv a ansamblului de fântâni arteziene. După cum se ştie, proiectul a presupus refacerea treptelor şi zonei pietonale, repararea şi modernizarea instalaţiilor fântânilor arteziene, montarea de bănci şi stâlpi de iluminat. Pentru toate acestea s-au alocat iniţial 16 milioane de lei, fondurile fiind asigurate în principal printr-o finanţare europeană, restul banilor fiind daţi de la bugetul local. Reprezentanţii Primăriei spun că, în final, lucrările au costat doar 14 milioane, deci s-a făcut o economie de circa 2 milioane de lei.

Rampa care nu duce nicăieri

Economie sau nu, cert este că acest proiect a avut mai multe hibe. Una dintre ele, care a ajuns cunoscută la nivel naţional, este legată de faptul că o rampă care ar fi trebuit să le vină în ajutor persoanelor cu handicap locomotor nu acoperă nici jumătate din treptele pe care acestea le au de parcurs până pe faleza Dunării.

După ce trec de primul tronson de trepte, persoanele cu probleme dau peste alte patru astfel de tronsoane complet inabordabile cu un cărucior cu rotile. În acest caz, proiectanţii lasă impresia că şi-au bătut joc cu cinism de persoanele cu handicap, oferindu-le doar iluzia că ar putea coborî până în zona falezei.

fantani1

  Rampa pentru persoane cu handicap nu are finalitate  FOTO Florentin Coman

Din cauza unei boli dobândite în copilărie, brăileanca Alexandra Cristina Popa, acum în vârstă de 30 de ani, este ţintuită de mică în scaunul cu rotile. „Rampa aceasta nu are finalitate, a fost pusă doar de ochii lumii. Ca să ajung pe faleză, singura posibilitate este pe la Vadul Spitalului, o stradă în pantă aflată la câteva sute de metri de zona Esplanadei pe unde merge toată lumea. Noi, cei cu handicap locomotor, ne simţim, practic, excluşi din această zonă de promenadă a oraşului, pentru că treptele de aici sunt inaccesibile pentru noi”, spunea, vara trecută, Alexandra.

Tot atunci, funcţionarii Primăriei afirmau că, din punct de vedere tehnic, a fost imposibil să se construiască rampe până jos: "Scările sunt prea abrupte ca să se poată da o pantă corespunzătoare rampei. La unghiul actual, dacă s-ar fi continuat construcţia rampei, aceasta ar fi fost inutilizabilă de către persoanele aflate în cărucior cu rotile. Ar fi fost mai degrabă un tobogan decât o rampă pentru persoane cu handicap. Pentru o pantă corespunzătoare, ar fi trebuit modificat unghiul într-o asemenea măsură încât ajungeam cu treptele până la Dunăre", explica directorul Iuliana Neagu.

Creaţie a maestrului Lucaci

fantani2

Mulţi brăileni sunt de părere că fântâna cinetică arăta mai bine înainte de reabilitare   FOTO Florentin Coman

Ansamblul de fântâni cinetice, cu zona de promenadă aferentă, a fost inaugurat în 1989, fiind opera regretatului sculptor Constantin Lucaci. Odată cu reabilitarea efectuată în perioada 2012 – 2013, atât bazinele fântânilor arteziene cât şi platoul pietonal şi-au schimbat aspectul iniţial, soluţiile proiectanţilor nefiind, însă, prea mult pe placul brăilenilor.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite