Cât preţ se pune pe protecţia mediului la Brăila: centrală termică pe gaze amplasată chiar lângă senzorii unei staţii de monitorizare a calităţii aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noxele degajate de centrala pe gaze se duc exact peste senzorii staţiei de monitorizare a calităţii aerului   FOTO Florentin Coman
Noxele degajate de centrala pe gaze se duc exact peste senzorii staţiei de monitorizare a calităţii aerului   FOTO Florentin Coman

Centrala pe gaze care asigură încălzirea Palatului Administrativ a fost amplasată chiar lângă una dintre staţiile de monitorizare a calităţii aerului existente pe raza municipiului Brăila. Noxele degajate în urma arderii gazelor se duc exact peste senzorii staţiei respective, făcând inutilă existenţa acestei instalaţii de precizie în care s-au investit mulţi bani, în urmă cu câţiva ani.

Centrala termică a fost montată în toamna anului 2013, pe vremea când Gheorghe Bunea Stancu încă mai era preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Aceasta a fost necesară deoarece Palatul Administrativ nu mai era încălzit, după falimentulul sistemului de încălzire centralizată al municipiului. Locul ales pentru amplasarea centralei nu a fost, însă, unul tocmai inspirat, dat fiind că noxele degajate pot afecta acurateţea staţiei de monitorizare a calităţii aerului.

Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului dau, totuşi, asigurări că activitatea respectivei staţii de monitorizare nu este afectată foarte mult de vecinătatea cu centrala termică montată de administraţia Stancu. "Nu s-au înregistrat depăşiri ale parametrilor de când s-a montat acea centrală. Arderile de gaze naturale nu emit o cantitate mare de noxe, aşa cum se întâmplă în cazul altor combustibili fosili", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.

Pe de altă parte, reprezentanţii APM recunosc faptul că staţia de monitorizare din spatele Palatului Administrativ nu prea a dat cine ştie ce informaţii în ultima perioadă, din simplul motiv că senzorii săi s-au tot defectat, astfel că a fost nevoie de o revizie generală. "Toate cele cinci staţii de monitorizare de pe raza municipiului Brăila au intrat în revizie din luna decembrie a anului trecut. Procesul va mai dura încă o lună, cel puţin", a mai spus Dumitru Bâja.

În Brăila, reţeaua de monitorizare a calităţii aerului a fost pusă în funcţiune în primăvara anului 2008, după o investiţie efectuată de Ministerul Mediului, cu fonduri europene. Valoarea investiţiei s-a ridicat la circa un milion de euro, banii fiind asiguraţi de Uniunea Europeană, prin programul "Phare". Respectiva reţea, ce este formată din cinci staţii de monitorizare şi un panou informativ, face parte dintr-o structură mai amplă la nivel european şi este menită să ofere informaţii referitoare la gradul de poluare al atmosferei din zona noastră.

Citiţi şi

Spital cu supermarket. Liniştea pacienţilor şi calitatea aerului respirat de ei valorează un milion de euro

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite