Beneficiile şi contraindicaţiile consumului fructelor de goji, supranumite şi „cătina chinezească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate precum stafidele  FOTO Florentin Coman
Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate precum stafidele  FOTO Florentin Coman

Deşi au intrat relativ recent pe piaţa românească, fructele de goji şi-au căpătat rapid reputaţia de „cătina chinezească”, deoarece provin din China şi au proprietăţi similare cu cătina, un fruct plin de vitamine şi antioxidanţi specific plaiurilor mioritice.

„Fructele de goji sunt folosite în medicina tradiţională chinezească, datorită efectelor terapeutice multiple pe care le au. Favorizează încetinirea îmbătrânirii celulelor, menţin sănătatea aparatului digestiv şi sunt benefice aparatului cardiovascular”, spune Florian Vizireanu, un cunoscut agronom şi apicultor brăilean, bun cunoscător al produselor naturiste.

Potrivit acestuia, fructele de goji au un conţinut foarte ridicat de betacaroten. „Are betacaroten mai mult decât morcovul, cel din goji fiind mai uşor asimilabil de organism. De aceea, consumul acestor fructe favorizează şi menţine sănătatea vederii. Proprietăţile lor deosebite sunt amplificate dacă sunt consumate în combinaţie cu miere de albine. Această combinaţie nu este recomandată, totuşi, persoanelor care au diabet sau sunt predispuse la diabet”, atrage atenţia Florian Vizireanu.

Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate precum stafidele, dar şi sub formă de ceaiuri, sucuri sau băuturi medicinale, ori în combinaţie cu anumite mâncăruri, cum ar fi iaurturile. Sucul natural de goji este considerat un bun dezinfectant al organismului şi un tonic general pentru sistemul imunitar.

Arbustul de goji, care produce aceste fructe atât de bogate în vitaminele A, B şi C, poate fi plantat cu succes în România, însă nu îi priesc decât zonele de deal cu expunere sudică, după cum atrage atenţia agronomul Florian Vizireanu.

„Acest arbust are nevoie de soare şi trebuie ferit de curenţii puternici de aer. Nu se recomandă să fie plantat la câmpie, în zone predispuse la secetă excesivă şi prelungită, cu temperaturi ridicate, deoarece în aceste condiţii florile avortează şi nu produc fruct”, explică Vizireanu.

Fructele de goji au, totuşi, şi contraindicaţii. Acestea nu trebuie consumate atunci când se urmează un tratament pentru subţierea sângelui, deoarece pot anula efectul medicamentelor specifice. Persoanele cu afecţiuni renale nu trebuie să consume cantităţi mari de goji, deoarece aceste fructe conţin cantităţi mari de oxalaţi, care împiedică absorbţia calciului în oase, favorizând formarea pietrelor la rinichi.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite