Aurel Vlaicu, omagiat la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la manifestare. FOTO: N.Butnaru
Imagine de la manifestare. FOTO: N.Butnaru

Manifestarea  a fost organizată de prof. Ionel Lăzărică şi prof. Bogdan Ghiţă, la aceasta participând elevii claselor V-VIII,  coordonaţi de prof. Florica Antohe,  prof. Alin Ciucă, prof.Cătălina Dragomir şi prof. Nicoleta Ioan.

Cu câteva zile înainte de această activitate,  elevii claselor a V-a şi a VI-a au realizat desene şi machete cu tematică legată de pionierii aviaţiei româneşti şi mondiale,  Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henry Coandă, lucrări care s-au constituit într-o expoziţie în şcoală.

În preambul,  prof. de istorie şi cultură civică Ionel Lăzărică a prezentat asistenţei principalele repere ale vieţii şi activităţii lui Aurel Vlaicu, acestui mare patriot român.

 Aurel Vlaicu s-a născut  pe 19 noiembrie 1882 la Binţinţi, lângă Orăştie, judeţul Hunedoara. A terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orăştie, luându-şi bacalaureatul la Sibiu unde a fost coleg cu  „poetul pătimirii noastre” Octavian Goga.

A urmat apoi cursurile Universităţii din Munchen, Germania, obţinând diploma de inginer în 1907. După ce lucrează un an la uzinele Opel,   se întoarce în Binţinţi,  unde, cu ajutorul financiar al tatălui,  care şi-a ipotecat pământul pentru a-l ajuta,  construieşte un planor cu care face primele zboruri,  pe câmpul de lângă sat, zburând cu acesta şi sora sa mai mică, Valeria, despre care unii istorici spun că,  ar fi fost astfel , prima femeie care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.

În toamna lui 1909, cu ajutorul poetului Octavian Goga, se mută în România, la Bucureşti şi construieşte primul său avion la Arsenalul Armatei,  cu care zboară în vara anului 1910. 

În anul 1911 construieşte un alt avion, Vlaicu II, cu care, în 1912, câştigă mai multe premii la mitingul aerian de la Aspern , de lângă Viena, lucru demn de menţionat, în condiţiile în care,  concursul a reunit 42 de piloţi din 7 ţări.

La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi, cu avionul său, Vlaicu II, s-a prăbuşit la Băneşti, în apropiere de Câmpina, se pare că  din cauza unui atac de cord.

În onoarea acestui erou al neamului nostru,  elevii de la Şcoala Gimnazială  Găiseanca, împreună cu elevii de la  Şcoala Gimnazială Tichileşti, jud. Brăila,  vor efectua o excursie tematică în săptămâna  „ Să ştii mai multe, să fii mai bun ”, care va include vizite la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene(unitate NATO) de la Bobocu, Buzău, depunerea unei coroane de flori la Băneşti (locul în care s-au frânt aripile marelui aviator), vizită la Aerodromul „Gh. Bănciulescu  „ de lângă Ploieşti şi Muzeul Aviaţiei din Bucureşti. 

  „Ca o încununare a celor menţionate, elevilor le-a fost prezentat emoţionantul film  <Aurel Vlaicu>, un film despre un mare aviator,  dar şi un mare patriot  român,  care ar fi putut să cedeze ispitelor englezilor,  care îi propuneau,  recunoscându-i valoarea, postul de director al unei fabrici de avioane,  dar nu şi-a trădat patria şi crezul. Câtă diferenţă între el şi tinerii studenţi, cu potenţial,  de aastăzi, care, vorba lui Eminescu, învaţă la Paris <la gât cravatei ca să lege nodul> şi vorbesc urât despre ţara lor”, ne-a declarat prof. Ionel Lăzărică, unul dintre organizatori.
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite