Sezonul pomenilor electorale. Catering pentru romi, la uşa ghetoului din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din Botoşani au stabilit, în an electoral, să dea o masă caldă pentru unii membri ai comunităţii rome. Mâncarea le va fi adusă „clienţilor” de o firmă de catering, direct la ghetorurile în care locuiesc.

Edilii din Botoşani au găsit, în an electoral, o metodă inedită de a-şi mobiliza la vot unii dintre principalii alegători: sute de membri ai comunităţii rome din oraş, care fac parte, de altfel, şi din categoria asistaţilor social. 

Pentru a-i mobiliza la urne, deşi folosind o metodă-paravan, primarul Ovidiu Portariuc (PSD) le-a propus consilierilor locali să voteze bugetul oraşului, strecurând, însă, şi un capitol-fantomă, „Diverse”, în valoare de două milioane de lei. 

Deşi unii consilieri au cerut explicaţii, neînţelegând unde vor ajunge banii, bugetul a fost votat, cu o singură condiţie: să li se spună, ulterior, unde vor ajunge cele două milioane de lei. „Habar nu aveam ce votăm acolo. Era o sumă destul de mare şi nicio explicaţie. Erau bani în vânt”, spune Cătălin Alexa, consilier local PDL. 

Aşa s-a descoperit că 28.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru a li se asigura unor membri ai comunităţii rome, care locuiesc la periferia Botoşaniului, în ghetouri, mâncare caldă. Şi asta nu oricum, ci prin servicii de catering

Mai exact, cei care vor fi incluşi în acest program vor trebui să recurgă la o procedură simplă: îşi vor suna asistentul social sau direct pe responsabilul comunităţii rome, angajat al municipalităţii, şi vor da „comanda” de mâncare, felul unu, doi şi desert. Şi asta nu e tot! 

După ce reprezentantul romilor va face lista finală cu persoanele care au cerut mâncarea, acesta va suna la firma de catering, care urmează a fi stabilită, pentru a duce porţiile direct acasă la „clienţi”. „Vom face anchete sociale şi, în funcţie de ele, vom stabili persoanele care se încadrează în acest program. Avem, însă, în vedere copiii care merg la şcoală, pentru a-i stimula să meargă la cursuri”, a declarat Jupiter Borcoi, angajat ca reprezentant al romilor la Primăria Botoşani. 

”Totul este foarte ambiguu”

Jupiter Borcoci este contrazis, însă, chiar de viceprimarul Botoşaniului, Cătălina Lupaşcu (PNL), care susţine că nu doar copiii ar putea beneficia de mâncare, ci şi adulţii. „Cum nu avem nicio lămurire concretă din partea primarului, pot să mă gândesc că mâncarea nu le va fi destinată doar copiilor, ci şi celor maturi din comunitatea romă. Mă gândesc şi la varianta că ar putea fi pomană electorală, pentru că totul este foarte ambiguu”, a declarat vicele Lupaşcu. 

În replică, primarul Ovidiu Portariuc susţine că banii vor avea o singură destinaţie: 30 de copii romi. „E vorba, de fapt, despre un program guvernamental, prin care sunt susţinuţi elevii romi să meargă la şcoală. Noi nu facem decât să suplimentăm acest buget de la Guvern”, a spus Portariuc. 

Varianta aceasta este combătută, însă, şi de Cătălin Alexa, fost viceprimar, în prezent consilier local din partea PDL: „Nu este dată nicio lămurire cu privire la destinaţia banilor: câtă mâncare se va cumpăra, pentru cine, pentru câte persoane, unde şi când se vor împărţi porţiile. Se spune doar că este mâncare caldă pentru romi, în valoare de 28.000 de lei. Atât. Miroase a pomană electorală”.

”Să facă ceva statul şi pentru noi”

Cei mai fericiţi sunt beneficiarii, care abia aşteaptă să vadă dacă vor fi selectaţi în programul Primăriei. „Aşteptăm să ne dea de mâncare, că şi aşa ne-au tăiat apa. Să facă ceva şi statul pentru noi, că locuri de muncă nu ne dă!”, ne-a spus unul dintre romii din ghetou. Nu mai puţin de 300 de familii de romi, care locuiesc în ghetourile de lângă Parcul Tineretului, un cartier rău famat al oraşului, îşi fac deja vise legate de masa caldă prin catering. 

„În acea zonă avem multe persoane sărace, unii cu antecedente penale, cu probleme de integrare în comunitate”, spune Jupiter Borcoi. Printre cei „greu de integrat” se numără şi un alt bărbat, tot din aceleaşi ghetouri, care susţine că „până acum nu ne-a spus nimeni nimic de această mâncare. Dar, dacă nu îmi dă de mâncare Primăria, atunci îmi fac eu singur rost cumva”. 

Romii care trăiesc în ghetourile de lângă Parcul Tineretului i-au adus la disperare pe botoşănenii care au casă în zonă, din cauza mizeriei şi a gălăgiei pe care o fac. 

Din acest motiv, în urmă cu doi ani, oamenii au strâns peste 500 de semnături şi au făcut un memoriu către Primărie, prin care au solicitat să le găsească romilor un alt cartier în care să-i mute. Problema nu a fost, însă, rezolvată niciodată. 

 

Primarul de Iaşi ”specialist” în pomeni electorale

Într-un an cu două campanii electorale, autorităţile locale din Iaşi au găsit de cuviinţă să crească bugetele pentru principalele categorii de votanţi ai PSD-ului din capitala Moldovei: pensionarii şi asistaţii sociali. 

Recent, reprezentanţii Primăriei Iaşi, conduşi de edilul-şef Gheorghe Nichita, şef al filialei judeţene a PSD, au decis ca, în 2014, plafonul minim ce va fi luat în calcul la acordarea tichetelor sociale de Paşte să crească. Autorităţile locale şi-au făcut, de altfel, un obicei în a acorda, în preajma Sărbătorilor Pascale, astfel de tichete pensionarilor cu venituri mici. 

Dacă în 2013, plafonul minim pe care trebuiau să îl atingă pensionarii pentru a primi pomană de la Primărie era de 750 de lei, anul acesta a crescut la 850 de lei. Ridicarea plafonului înseamnă, implicit, şi o creştere semnificativă a numărului de beneficiari. 

Astfel, dacă în 2013, an pre-electoral, au beneficiat de tichetele de Paşte 22.000 de pensionari, anul acesta, în preajma Sărbătorii, vor primi ajutor de la Primărie 25.785 de pensionari. Tichetul primit de pensionarii săraci de la municipalitate are o valoare de 50 de lei iar distrubuirea va începe de săptămâna viitoare, în centrele de cartier ale municipalităţii ieşene. 

Sume mai mari pentru asistaţii social 

 

De altfel, la Iaşi, fie că o fac în numele partidului sau al Primăriei, liderii PSD au manifestat întotdeauna o grijă aparte pentru pensionari. Iaşiul este, de pildă, unul dintre oraşele din ţară în care pensionarii au gratuitate pe mijloacele de transport în comun. 

Primăria Iaşi a crescut în 2014 şi bugetul de „asigurări şi asistenţă socială”, suma propusă spre execuţie anul acesta fiind de 46,8 milioane de lei, cu 8,1 milioane de lei mai mult decât în 2013. Mare parte din aceşti bani ar urma să meargă la Direcţia de Asistenţă Comunitară, instituţie care distribuie ajutoarele sociale sau care stabileşte lista beneficiarelor de ajutoare acordate de municipalitate. 

Citiţi şi:

Romii din ghetourile Botoşaniului nu au plătit niciodată facturile la apă. Datoriile sunt uriaşe iar locuinţele acestora vor fi debranşate definitiv

Incredibil! Chiriaşii “ghetourilor” din Parcul Tineretului, obligaţi de prefect să-şi facă curat în cartier 

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite