Pompierul care înfruntă infernul deşertului pentru a-i ajuta pe copiii cu autism. Este singurul român care va participa la maratonul extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Rotatiu, pompierul botoşănean care aleargă sute de kilometri pentru cauze nobile FOTO IJSU Botoşani
Iulian Rotatiu, pompierul botoşănean care aleargă sute de kilometri pentru cauze nobile FOTO IJSU Botoşani

Pompierul Iulian Rotaru este singurul român care va participa la maratonul infernal din deşertul Gobi. Va parcurge în alergare 250 de kilometri cu un rucsac de 15 kilograme în spate, va străbate creste înzăpezite şi ţinuturi aride. Pompierul aleargă pentru copii cu autism din Botoşani, pentru a le face cunoscută cauza.

Când sună alarma la Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă, Iulian Rotaru, ajunge printre primii. Pleacă să salveze vieţi, riscânduşi-o pe a sa. Această misiune face parte din viaţa de zi cu zi a plutonierului major, pompier la Botoşani. După ce îşi vede familia bucuroasă că s-a întors teafăr acasă, Iulian Rotaru se echipează, pleacă pe câmpuri sau pe potecile pădurilor şi începe să alerge. Fuge zeci de kilometri pe zi.
 

plutonier

 Iulian Rotariu este plutonier major FOTO IJSU Botoşani

Şi asta fiindcă maratonul este cea de-a doua misiune a sa. Şi-a dovedit deja talentul de maratonist la zeci de competiţii naţionale şi internaţionale, pe care în parte le-a şi câştigat. A străbătut munţi, câmpii, văi şi deşerturi. 

Este românul care a reuşit să spargă barierele acestor competiţii şi la 40 de ani este campion şi la serviciu, şi pe traseele montane. Iulian Rotaru nu aleargă doar din plăcerea de a fugi, ci cu un scop. La început a alergat pentru fiul său bolnav de inimă, iar acum aleargă pentru toţii copii care au o problemă şi trebuie să fie cunoscută. 

Singurul român care va străbate deşertul Gobi

Este singurul român care, în urmă cu doi ani, a străbătut în alergare deşertul Sahara, clasându-se al 12-lea din 450 de concurenţi din toate ţările lumii, mulţi dintre aceştia fiind adevăraţi profesionişti ai probei de maraton. Această performanţă uluitoare pentru un pompier botoşănean, pe atunci de 38 de ani, care culmea a terminat liceul la profilul de matematică-informatică, l-a propulsat în clasamentele mondiale şi i-a adus notorietate. Tocmai de aceea, Iulian Rotaru a fost invitat să alerge la un maraton extrem în deşertul Gobi, zona dintre China şi Mongolia, numit ”Gobi March„, şi care se va desfăşura în perioada 19-26 iunie.

”Am ajuns să particip la această competiţie extraordinară datorită rezultatelor obţinute la maratonul din deşertul Sahara. Este o onoare pentru mine că am fost selectat şi invitat. Deşertul Gobi este unul dintre cele mai grele trasee de maraton. Sunt primul român care va concura într-o astfel de probă”, spune Iulian Rotaru. 

Traseu infernal

Maratonul prin deşertul Gobi, este considerat extrem. Este un adevărat infern pentru sportivi, mai ales că trebuie să străbată 250 de kilometri, la altitudini diferite şi cu variaţii climatice importante. Deşertul Gobi este al doilea din lume ca întindere după Sahara însă este atipic, fără dune de nisip. Pentru pompierul botoşănean dar şi pentru mulţi alţi sportivi experimentaţi, este încercarea vieţii lor.

”Vom pleca de la 2500 de metri altitudine şi vom urca la 3300 de metri, vom prinde viscol, ninsoare, temperaturi cu minus, iar în ultimele trei zile vom coborâ la 250 de metri, la temperaturi de plus 40 de grade. Este într-adevăr o experienţă şi un traseu dificil, dar nu imposibil“, spune zâmbind pompierul botoşănean.

rotaru

 Pompierul Iulian Rotariu este un adevărat campion la maraton FOTO IJSU Botoşani

Practic, întregul maraton durează 7 zile, startul se dă din localitatea Hami, provincia Xinjiang din China, urmând ca linia de sosire să fie în apropierea graniţei cu Mongolia. Concurenţii vor dormi şi vor mânca în condiţii extreme, în saci de dormit, direct pe sol, iar în rucsaci vor trebui să aibă, haine, mâncare pentru 7 zile şi tot ce au nevoie. Iulian Rotariu va alerga cu un rucsac de 15 kilograme în spate. Costul maratonului s-a ridicat la câteva mii de dolari, pompierul botoşănean fiind ajutat de afacerişti din Botoşani, dar şi de Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România. 

”Important pentru mine este să termin competiţia. Oricum, nu voi ceda, orice s-ar întâmpla. Vreau să pot spune tuturor că sunt român, sunt mândru de asta şi că reprezint cu onoare Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani”, spune pompierul Iulian Rotaru.

250 de kilometri pentru o cauză nobilă

La început, Iulian Rotaru a alergat pentru fiul său bolnav de inimă. De altfel, de acolo a şi început pasiunea pentru maraton. După ce fiul său a fost operat cu succes şi este sănătos, Iulian Rotaru a hotărât să alerge şi pentru alţi copii. De această dată, în Gobi, pompierul botoşănean va alerga pentru copii cu autism din Botoşani, pentru a le face cunoscută cauza şi pentru a declanşa poate o strângere de fonduri.

”Nu alerg niciodată doar pentru mine. Lumea trebuie să ştie de problemele acestor copii şi trebuie să încerce să-i ajute. Voi da totul pentru a le face cât mai bine cunoscută cauza”, spune pompierul. Până atunci, Iulian Rotaru, se pregăteşte intens. Aleargă zilnic şi este consiliat de profesorul de atletism Dana Vieriu de la Liceul cu Program Sportiv din Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Sportul românesc s-a ales cu o nouă echipă: află cum poţi deveni coleg cu Marius Ionescu, calificat la JO 2016

Maratonul Braşovului, locul unde faci mişcare şi ajungi pe vârful Postăvaru sau pe Tâmpa

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite