Peste 250.000 de botoşăneni au primit cardul de sănătate. Habotnicii puşi să vină odată la trei luni la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 97% dintre botoşăneni au primit carduri de sănătate FOTO Adevărul
Peste 97% dintre botoşăneni au primit carduri de sănătate FOTO Adevărul

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) din Botoşani, spun că au fost împărţite populaţiei mai bine de 97% dintre cardurile de sănătate tipărite. Totodată şefii de la CJAS explică cum pot fi folosite acestea dar şi cum trebuie să procedeze cei care încă nu le-au primit.

Începând cu data de 1 mai, românii care plătesc asigurări de sănătate, vor putea beneficia de servicii medicale gratuite doar în baza cardului naţional de sănătate, distribuit gratuit tuturor asiguraţilor începând cu luna ianuarie a acestui an. Şefii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spun că aproape toţi asiguraţii au primit card, prin intermediul factorilor poştali. 

”În judeţul Botoşani 97% dintre cardurile de sănătate au fost distribuite. Cardul naţional de asigurări de sănătate reprezintă cheia de acces în sistemul informatic, în dosarul electronic de sănătate. El trebuie să fie în posesia fiecărei persoane care este asigurată în momentul în care se va prezenta la un furnizor de servicii medicale.  Cardul este un document personal, care trebuie să stea în posesia asiguratului”, precizează Costel Lupaşcu, directorul CJAS Botoşani.

Cum se foloseşte cardul naţional de sănătate

Practic acest card, va trebui purtat de asiguraţi ca pe un buletin. Fără el nimeni nu primeşte servicii medicale gratuite, doar pachetul de bază, însemnând intervenţiile de urgenţă. Şefii de la CJAS, spun că acest card va fi dat tuturor furnizorilor de servicii medicale, fie farmacii, fie medici specialişti, fie medici de familie, care prin intermediul cardului introduc în sistemul informatic naţional, în fişa personală electronică a fiecărui pacient, tratamentul efectuat, diagnosticul, reţetele şi alte date. 

lupascu

Costel Lupaşcu şeful CJAS Botoşani

”Este o eficientizare. Nu se vor mai suprapune reţete, se va vedea clar când a fost consultat un pacient, ce tratament a primit, când şi de la cine.”, spune Lupaşcu. Cardul se activează odată cu prima utilizare. Este recomandabil ca activarea să aibă loc la medicul de familie,unde utilizatorul poate schimba PIN-ul cardului după cum doreşte.

Ce fac cei care nu au primit cardul

Botoşănenii care nu au primit încă cardul sau nu au carduri tipărite, fiind înregistraţi ca asiguraţi după anul 2013, an de referinţă pentru baza de date, aceştia trebuie să se prezinte la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. ”Vor face o solicitare, vor primi o adeverinţă, iar în termen de 30 de zile primesc cardul.”, spune Costel Lupaşcu. Cei care din motive religioase, consideră cardul o unealtă demonică şi refuză să-l primească, vor trebui să bată drumul la Casa Judeţeană de Asigurări, la fiecare trei luni. Practic vor primi o adeverinţă, valabilă doar trei luni. Neasiguraţii beneficiază de ajutor medical gratuit doar în cazuri de urgenţă, restul serviciilor fiind cu plată.

Cardul nu este valabil în străinătate

”Aşa cum îi arată şi denumirea, cardul naţional de sănătate, nu poate fi folosit decât în România. În străintate există cardul european de sănătate, valabil şase luni şi conţine doar pachetul de bază, pentru servicii de urgenţă„, arată şeful CJAS. Pentru acest card trebuie făcută o solicitare la CJAS. Până în prezent 25.000 de persoane din Botoşani şi-au activat cardul de sănătate. În judeţul Botoşani sunt 250.000 de asiguraţi, dintr-o populaţie de aproximativ, 320.000 de locuitori. 

Vă recomandăm să citiţi şi următarele ştiri :

40 de bistriţeni au refuzat cardurile de sănătate

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Doar 4,5 milioane de documente au fost activate până în prezent

Peste 3,5 milioane de carduri de sănătate sunt active: „Din mai, am putea face analize toată luna şi nu doar câteva zile!”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite