Oficial la Botoşani nu se vând miei de Paşte! Pe sub mesele din piaţă însă şi la colţul străzii comerţul la negru înfloreşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă este să ne luăm după oferta  ”la vedere” din Piaţa Centrală a Botoşaniului, anul acesta botoşănenii rămân fără tradiţionalul miel de Paşte. Doar doi comercianţi au cererile înregistrate, iar în tot târgul nu se găseşte ”ciozvârtă” de miel. Dincolo de ochii autorităţilor şi mai aproape de urechea clienţilor amatori de sărbători cum scrie la carte, comerţul cu miei la Botoşani este în realitate unul destul de înfloritor

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paşte, la Botoşani, nu lipseau de la tarabele Pieţei Centrale carcasele de miel. Şi asta în condiţiile în care zona încă păstrează rigorile unei mese pascale îmbelşugate, de unde nu trebuie să lipsească friptura şi drobul de miel. 

În acest an cu noile reglementări europene, privind sacrificarea mieilor şi toată birocraţia aferentă, au dispărut şi mieii. De pe tarabe bineînţeles. În mod oficial în Piaţa Centrală din Botoşani cu doar o săptămâni înainte de Paşte nu se găsesc miei sacrificaţi de vînzare. 

Şefii de la Urban Serv, societatea care administrează pieţele din Botoşani spun cu stupefacţie că doar doi comercianţi abia au cerut să fie înregistraţi şi au solicitat un loc în zona unde ar trebui să se vândă carne de miel.  

”Mă aşteptam să fie o mulţime de comercianţi care să solicite un loc la o boxă de vânzare a mieilor. Cel puţin aşa era în ceilalţi ani. În toată perioada asta în care am dat aprobare de vânzare a mieilor, abia două cereri au fost depuse din partea unor comercianţi. Oferta este deschisă până pe 19 aprilie, dar sunt slabe şanse să mai primim solicitări”, spune Simion Drelciuc, directorul Urban Serv. Asta însă nu înseamnă că botoşănenii vor rîmâne fără miel pascal. 

Pentru cei mai receptivi, culmea acolo unde se vinde brânză şi lapte ies de sub tarabă şi carcasele de miel. Comercianţii preocupaţi în aparenţă cu smântână şi caş au grijă să strecoare şoptit botoşănenilor aflaţi în trecere şi preţurile la miei. 

”Mielul are 15 kilograme îl dau 19 lei kilogramul, dar las şi la 18. Hai, 17, dacă îl luaţi tot”, negociază o femeie din mediul rural venită la piaţă să vândă lapte. În paporniţe a strecurat însă şi un cârlan. Pentru cei care vor să scape repede de marfă, fără să fie luaţi la ochi de administratorul pieţei, preţul kilogramului la miel poate scădea şi la 15 lei. 

Administratorii pieţei par să cunoască fenomenul, dar nici ei şi nici inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare nu reuşesc să îi dibuiască pe vânzătorii la negru, de care culmea este plină piaţa. Explicaţia dată pare simplă şi logică. Oamenii care vând la negru miei, fac oferta în interiorul pieţei, dar pe client îl duc în dosul unui bloc şi îi livrează marfa.  

”Ştim că ar fi tot felul de persoane fizice care încearcă să vândă miei fără să îndeplinească normele sanitar-veterinare.  Nu putem să-i amendăm, că nu au mielul la ei. Fac afaceri pe lângă piaţă”, a precizat Simion Drelciuc. În această situaţie, normele europene impuse populaţiei sărăcită a judeţului Botoşani, nu fac decât să ducă la o creştere fără precedent a comerţului la negru. Iar implicaţiile pot fi grave asupra poulaţiei în cazurile în care carnea nu este de bună calitate sau chiar în proces de alterare.

citiţi şi:

Ciobanul Ghiţă, vedeta singurului târg de miei vii din Capitală

Medicii veterinari, cu ochii pe comercianţi. Doar 4 firme au fost autorizate să sacrifice miei pentru Paşte

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite