Bătaie de joc la adresa nevăzătorilor din municipiul Botosani. Indicatoarele rutiere sunt un veritabil pericol public
0De parcă nu ar fi îndeajuns faptul că nu văd lumina zilei, nevăzătorii sunt în unele cazuri mai mult încurcaţi decât ajutaţi de autorităţi. Un bun exemplu îl oferă autorităţile botoşănene. Fără să se gândească şi la persoanele cu dizabilităţi reprezentanţii municipalităţii, pun piedici în calea orbilor.
Indicatoarele rutiere montate pe trotuare dupa reabilitare străzilor, au fost amplasate fără să fie respectate normele în vigoare. Acestea sunt atât de aproape de sol, încât chiar şi botoşănenii care văd ca în palmă se pot răni.
Plimbări de coşmar prin Botoşani
Vasile Pintilii este un botoşănean in vârstă de 40 de ani care şi-a pierdut vederea imediat după terminarea armatei la inceputul anilor 90, în urma unui tragic eveniment. Nu a clacat însă şi a decis să îşi poarte cu demnitate crucea. Se bucura de plimbări prelungite folosindu-se de baston.
Cunoştea deja străzile dezvoltându-şi celelate simţuri. Montarea unor indicatoare rutiere pe trotuarele din municipiul Botoşani în urmă cu aproximativ doi ani de zile, au avut darul de a transforma lui Vasile într-un adevărat coşmar. Multe dintre acestea au fost instalate, fără ca autorităţile să respecte distanţa legală dintre corpul principal al indicatorului şi sol.
Situate la o distanţa prea mică faţă de pământ şi cu margini ascuţite, indicatoarele s-au transformat în adevărate capcane pentru toţi locuitorii municipiului. Cu atât mai mult pentru Vasile Pintilii. Acesta deja a căzut din cauza unui indicator retezat şi era ct pe ce să îşi spargă capul în alte câteva astfel de amenajări urbane.
”Era un semn de circulatie la trecerea de pietoni. A fost retezat. Este asa cam de 15 centimetri in sus. Chiar săptămâna trecută m-am împiedicat rău de tot de el. Cât despre celelalte indicatoare de multe ori era să mă trezesc cu capul în ele”. susţien Vasile Pintilii.
Bărbatul a fost însă norocos. Pavel Dupu, un nevăzător tot din Botoşani şi-a spart capul într-un indicator rutier cu margini ascuţite. Povestea o ştie secretarul Aosciaţiei Nevăzătorilor din Botoşani l-a care s-a plîns botoşăneanul. După acest incident lui Pavel Dupu îi este frică să se mai plimbe.
”Domnul Dupu a venit la noi la asociaţie şi foarte afectat mi-a arătat deasupra frunţii o tăietură foarte adâncă de vreo 3-4 centrimetri. Domnul Dupu a supus că s-a izbit de un indicator rutier”, povesteşte secretarul Marcel Culincă.
Probleme au însă şi cei care văd foarte bine ” Vorbeam cu colega în drum spre casă şi m-a trezit cu o zgârietură lângă frunte. Era sa îmi intre în ochi”, susţine Ana-Maria o elevă la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani.
Indicatoare amplasate neregulamentar
Reprezentanţii Poliţiei Municipale din Botoşani susţin că ştiu de existenţa unor indicatoare amplasate de Primăria municipiului şi care nu respectă legislaţia în vigoare. Pentru a nu încurca pe nimeni indicatoarele rutiere, ar trebui amplasate la o distanţă de măcar doi metri faţă de sol. Oamenii legii susţin că vor convoca o întâlnire cu edilii pentru a a-i avertiza în privinţa indicatoarelor rutiere. ”
Este prevăzut în stasul 1848 pe 2004, republicat în 2008. Amiistratorul drumului public în speţă Primăria municipiului Botoşani este cel care instalează indicatoarele şi semafoarele în municipiul Botoşani. În unel situaţii nu au fost respectate însă aceste stasuri şi ne trezim cu indicatoare deformate lovite de pietoni pe fondul că nu s-au respectat acele norme de instalare.”, a declarat comisar sef Victor Ciubotaru, Biroul Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţei Municipale.
Stas-ul pomenit de reprezentantul poliţiei municipale reglementează şi distanţa de isntalare. Mult indicatoare însă sunt situate la 1,5 metri sau chiar 1,8 metri faţa de sol, adică exact cât să ajungă un trecător cu capul. Numărul celor care s-au accidentat deja în aceste indicatoare este destul de numeros. Foarte mulţi refuză însă să se prezinte al spital şi se tratează acasă, fiind vorba în multe cazuri doar de zgârieturi sau cucuie.
”Păi m-am lovit rău odată la o trecere de pietoni. Trotuarul fiind îngust m-am luat cu vorba şi m-am trezit că văd negru în faţa ochilor. Nu m-am dus la spital să pierd timpul pe acolo. M-am simţit cam ameţit toată după amiaza dar mi-am revenit.”, povesteşte Cristi Tudose, din municipiul Botoşani.
În cazul nevăzătorilor lucruile stau la fel. ”Am 85 de ani, îmi port crucea, ce să mai supăr oamenii acuma. Dau cu capul, îmi trece şi asta este. Doamne fereşte să nu fie mai rău”, a spus un veteran în rândul nevăzătorilor din municipiul Botoşani. Autorităţile în schimb, ştiu de ce l-i se întamplă nevăzătorilor. Au şi primit o adresă în acest sens de la Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani, prin care se solicită Primăriei înălţarea indicatoarelor. Deocamdată însă nimeni nu a mişcat un deget.
Citi si: