Jurnalul traseismului la Botoşani. Cum au migrat aleşii locali dintr-o tabără politică în alta protejaţi de ordonanţa lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai importante pierderi petru ACL, odată cu ordonanţa lui Dragnea. Relu Târzioru şi Dumitru Chelaru,primarii de Săveni şi Pomârla şi vicepreşedinţi ai PNL şi PDL s-au înscris în PSD FOTO Cosmin Zamfirache
Cele mai importante pierderi petru ACL, odată cu ordonanţa lui Dragnea. Relu Târzioru şi Dumitru Chelaru,primarii de Săveni şi Pomârla şi vicepreşedinţi ai PNL şi PDL s-au înscris în PSD FOTO Cosmin Zamfirache

Ordonanţa lui Liviu Dragnea prin care a fost legiferat în premieră în România traseismul politic a declanşat un val de migări politice fără precedent în judeţul Botoşani. Nu mai puţin de 10 primari, 70 de consilieri locali şi 8 consilieri judeţeni au schimbat taberele fără să-şi piardă funcţiile. Migraţia la Botoşani s-a desfăşurat doar într-un singur sens, de la ACL către PSD.

Ordonanţa lui Liviu Dragnea,OUG 55/2014, prin care aleşii locali puteau să migreze în voie de la un partid la altul fără să mai aibă grija pierderii funcţiei, a provocat o adevărată furtună în administraţia botoşăneană. 

Fără să stea prea mult pe gânduri, zeci de aleşi locali şi-au făcut bagajele, la nici 48 de ore de la publicare ordonanţei în monitorul oficial. După 44 de zile, bilanţul migraţiei este fără precedent la Botoşani. Nu mai puţin de 10 primari,70 de consilieri locali şi 8 consilieri judeţeni au schimbat partidul.

Direcţia, către stânga

Primarii din Botoşani care au profitat de traseismul legalizat sunt din tabăra, PNL şi PDL. Fără excepţie aceştia au ales să plece în PSD. Motivele invocate sunt simple, vor în barca puterii, le-au fost promise noi mandate în 2016, fonduri suplimentare în comună, dacă Victor Ponta va deveni preşedinte şi un trai de huzur. Printre cei 10 primari care au decis să se ”transfere” în tabăra social-democrată, sunt: Dorel Dorneanu, primarul din Corni, Valentin Buţincu de la Corlăteni,Ionel Butnaru primarul de la Hilişeu Horia, Marcel Marcu edilul din Lunca,Laurenţiu Barbacariu primarul comunei Mihăileni, Gheorghe Huţanu primar în Româneşti.Majoritatea edililor transformaţi peste noapte în traseişti au fost până acum o lună membrii ai PNL. 

Pe lângă aceşti opt primari, s-au ”transferat” şi nume grele din filiala botoşăneană a ACL. Este vorba de doi primari cu funcţii importante în PNL şi PDL. Primul care a optat pentru PSD, este Relu Târzioru, primarul oraşului Săveni şi fostul vicepreşedinte al PNL Botoşani. ”Simt că aş putea să fac mai multe lucruri benefice Săveniului din PSD. Nu mă mai regăsesc în PNL”, preciza primarul Săveniului. Al doilea nume de marcă din politica botoşăneană care a profitat de ordonanţa lui Dragnea, este Dumitru Chelaru, primarul din Pomârla şi fost vicepreşedinte al PDL Botoşani.  ”Oamenii aceştia nu ştiu ce înseamnă echipa. 

Politica în mediul rural înseamnă doar administrarea comunei şi luarea deciziilor cele mai bune pentru comunitate”, susţinea Dumitru Chelaru când a luat decizia de a trece la PSD. Atât în cazul lui Relu Târzioru cât şi a lui Dumitru Chelaru decizia de a părăsi ACL are la bază o serie de conflicte personale ale celor doi edili cu şeful PNL Botoşani, Florin Ţurcanu.  Alături de cei 10 primari, în comunele din judeţ s-a produs o migraţie în masă a consilierilor locali. Direcţia este aceeaşi ca şi în cazul edililor de la ACL către PSD.  Transferuri către PSD s-au făcut şi în Consiliul Judeţean. Astfel au părăsit barca PNL pentru PSD, consilierii judeţeni Luiza Alexandru şi Lucian Aroşoaie. Un alt nume greu din PNL, fostul şef al Poliţiei Rutiere din Botoşani, Dumitru Zmău a decis să părăsească partidul pentru o formaţiune aliată PSD la alegerile prezidenţiale şi anume PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Tabăra independenţilor  cu vederi de stânga

O parte a consilierilor locali şi judeţeni au preferat să nu semneze adeziuni către partide şi să rămână independenţi. În realitate sub această mască a neutralităţii aceştia înclină balanţa în consiliile locale şi judeţene în favoarea PSD. În municipiul Botoşani, este vorba de consilierul local PDL, Marius Buliga care s-a declarat independent dar a acceptat din partea PSD, funcţia de viceprimar al Botoşaniului. În aceeaşi categorie se poate situa şi consilierul local Florin Ghiorghiţă. 

Membru PDL, acesta deşi nu a renunţat la adeziunea de partid, s-a declarat în repetate rânduri independente, iar zvonurile neoficiale spun că ar fi fost chiar ajutat politic să obţină funcţia de director RAR în schimbul ”independenţei” sale.  Tot în rândul consilierilor locali ai municipiului Botoşani, care s-au declarat independenţi se află şi Paul Onişa, care a renunţat la şefia filialei judeţene din Botoşani a Partidului Conservator. Cu toate acestea Onişa este cunoscut ca un apropiat al PSD. Şi în consiliul judeţean sunt câţiva independenţi. Este vorba de consilieri judeţeni PPDD, Verginel Vacariu şi Dorin Ciuştea care s-au declarat  acum două săptămâni independenţi.

Migratorii contra curentului

Deşi majoritatea aleşilor locali angrenaţi în politica transferurilor lui Dragnea, au plecat din ACL pentru a-şi găsi un loc în PSD, au avut loc şi veniri în PNL şi PDL. Este vorba de consilierul local, Gheorghe Iavorenciuc, fostu membru PER, acum membru PDL,  despre consilierul judeţean Vasile Dumitraşcu singurul ales judeţean care a renunţat la PSD pentru PNL şi consilierul judeţean PPDD, care chiar în acestă săptămână a fost convins să se transfere în PNL. 

Totodată şi consilierul judeţean Ionel Tacu, fost membru PC, a renunţat la partidul care l-a pus pe liste la alegerile locale din 2012. După ce s-a tras linie, bilanţul ”transferurilor” la Botoşani arată în acest mod: 10 primari botoşăneni, 70 de consilieri locali şi 2 consilieri judeţeni au intrat în PSD; trei consilieri locali şi doi consilieri judeţeni s-au declarat independenţi; un consilier judeţean a optat pentru formaţiunea politică a lui Călin Popescu Tăriceanu; un consilier local şi doi consilieri judeţeni au renunţat la PER,PSD şi PPDD pentru ACL.

citiţi şi:

PNL a fost mai atractiv ca PSD pentru primarii hunedoreni plecaţi din partidele lor în numele Ordonanţei "Dragnea"

„Ordonanţa Dragnea” a înroşit judeţul Neamţ. Bilanţul traseismului politic după cele 45 de zile de „porţi deschise

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite