„Einstein de Botoşani”, puştiul genial care va fi vârful de lance al României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Bălăucă, elevul din Botoşani care s-a calificat primul la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe FOTO Cosmin Zamfirache
Ştefan Bălăucă, elevul din Botoşani care s-a calificat primul la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe FOTO Cosmin Zamfirache

Ştefan Bălăucă(14 ani), un elevi din Botoşani a ajuns la performanţa de a reprezenta echipa României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina, care se va desfăşura  între 2 şi 11 decembrie.

Ştefan Bălăucă (14 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani, pare la prima vedere doar un puşti timid. În spatele acestei imagini se ascunde, însă, un adevărat luptător. Ştefan Bălăucă este unul dintre cei mai importanţi performeri din ţară în domeniul ştiinţelor. 

Începând din clasa a V-a, a participat la numeroase concursuri destinate elevilor de gimnaziu, la materiile chimie, matematică, fizică şi biologie, şi le-a câştigat pe toate. Anul acesta, a reuşit să ajungă la cea mai importantă performanţă personală: primul loc la Olimpiada Naţională de Ştiinţe. Ştefan a avut nota cea mai mare la toate cele trei probe din concurs: fizică, biologie şi chimie. 

El a fost notat cu 145 de puncte din maximum 200.Faza naţională a acestei olimpiade s-a desfăşurat în luna iulie, iar în septembrie a urmat barajul pentru o calificare extraordinară în lotul naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe de la începutul lunii decembrie, din Argentina. În urma probelor de foc de la acest baraj, Ştefan a reuşit să devină team-leader-ul echipei României, trecând de toate probele tot cu cel mai mare punctaj, respectiv 82,67 din 100 de puncte. Pe scurt, Ştefan Bălăucă va fi vârful de lance al României la Olimpiada Internaţională din oraşul argentinian Mendoza.

CONFRUNTAREA GENIILOR

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori este una dintre cele mai dificile competiţii din lume destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani. Concursul este considerat o adevărată bătălie a geniilor. „Este o competiţie deosebit de puternică. La ea participă doar cei mai buni şase elevi din fiecare ţară. Şi pe deasupra trebuie să stăpâneşti o gamă largă de domenii. Când vorbim de ştiinţă, vorbim de cunoştinţe temeinice din aproape toate domeniile, deşi este vorba de doar trei probe“, spune Mihaela Huncă, profesor de matematică şi inspectorul şcolar general din Botoşani.

image

  Mihaela Huncă, inspectoratul şcolar general la Botoşani

În acest an, Olimpiada Internaţională de Ştiinţe va avea loc între 2 şi 11 decembrie. Drumul parcurs pentru a fi team-leader al echipei României a fost unul lung şi istovitor pentru Ştefan Bălăucă. Barajul dat în luna septembrie a presupus trei etape la care au participat 15 olimpici de clasa a IX-a şi de clasa a X-a. „A fost foarte greu. Au fost concurenţi foarte buni din toată ţara. De fapt, au fost cei mai buni. Îi respect mult, sunt elevi care au câştigat multe medalii. Probele au fost la fizică, chimie şi biologie, probele clasice de concurs la o olimpiadă de ştiinţe, fie ea naţională sau internaţională. 

Trebuie ca fiecare elev să aibă cunoştinţe vaste din cele trei domenii“, explică Ştefan Bălăucă. 

Din cei 15 aspiranţi la lotul naţional s-au calificat încă cinci, alături de tânărul botoşănean. Este vorba de doi elevi ieşeni (Mălina Strugaru şi Tudor Cristian Cozma), doi elevi constănţeni (Calila Hakan şi Dan Mircea Neagoe) şi încă unul din Oradea (Andrei Vlad Bădulescu). Toţi sunt de clasa a IX-a. „Sunt foarte buni. Chiar şi cei care nu merg în lotul României. Nu pot spune că am avut noroc. La ştiinţă nu există noroc. 

Am muncit mult şi am reuşit în cele din urmă să obţin acest rezultat“, spune Ştefan. 

După barajele din luna septembrie, elevii din lotul naţional au primit un răgaz de două luni până la marea înfruntare din Argentina, unde vor participa 120 de ţări. „Sunt sigur că vin cei mai buni dintre cei mai buni. Dar este o provocare pentru mine. Sunt bucuros că suntem de aceeaşi vârstă. Am nişte parteneri de echipă foarte buni. Am văzut ce pot şi sunt sigur că vom câştiga şi acolo“, adaugă, încrezător, team-leader-ul 

din Botoşani. 

„CEI DIN ORIENT SUNT FOARTE BUNI“

Cei despre care Ştefan crede că le vor pune probleme mari sunt reprezentanţii ţărilor asiatice precum Coreea, China sau Japonia. „Cei din Orient sunt foarte buni în acest domeniu al ştiinţelor. Va fi o competiţie dură alături de ei. În ceea ce priveşte materia pe care o prefer, am cunoştinţe egale la toate, dar parcă la chimie mă descurc mai bine. Sper să ne putem completa toţi în echipă“, mai spune elevul botoşănean.

„EINSTEIN DE BOTOŞANI“

Performanţa obţinută de Ştefan vine după o serie lungă de concursuri şi olimpiade la care a participat. Asemeni unui sportiv de performanţă, toate aceste înfruntări l-au 

călit. „Pentru noi, performanţa lui Ştefan nu este ceva care să ne uimească. Încă din clasa a V-a, a participat la tot felul de concursuri. Practic, are o listă cu performanţe şi premii care încape pe patru pagini. Este un performer al Botoşaniului de prea mult timp pentru a nu anticipa un asemenea rezultat“, a declarat Elena Chiriac, directoarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani.

image

 Ştefan Bălăucă este un abonat al premiilor la concursurile de ştiinţă încă de la 10 ani

Ştefan Bălăucă şi-a câştigat un renume, după peste 40 de premii obţinute la olimpiadele şi concursurile de matematică, fizică, chimie şi biologie. Deşi nu face parte din gaşca populară a liceului, fiind prea ocupat cu studiul, colegii şi ceilalţi elevi îl privesc cu respect şi îl felicită ori de câte ori aud că a obţinut o nouă medalie. „Cred că nici nu le mai poate purta, că îl dau jos“, glumeşte un coleg de liceu. Elevii i-au găsit deja şi o poreclă: îi spun „Einstein de Botoşani“. Culmea, Einstein de Botoşani nu se laudă cu realizările sale. 

„Este foarte modest. Niciodată nu vrea să spună că a câştigat un premiu. Colegii află de parcursul lui de la ceilalţi profesori şi de la serbări, atunci când este felicitat. Toate victoriile şi premiile înseamnă parcă mai mult pentru sine. De la an la an, devine tot mai valoros“, spune mama băiatului, Cristina Bălăucă. Un mic geniu al Botoşaniului îl consideră şi profesorii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, cei care l-au pregătit ani întregi pentru concursuri. „Sincer, din punctul meu de vedere, este un mic geniu. Este un elev deosebit, parcă deasupra generaţiei sale. Şi cred că, de fapt, a fost o şansă pentru noi să lucrăm cu el, nu invers. Este greu de găsit un copil care să fie atât de bun la chimie, fizică şi biologie“, a spus Liviu Huţanu, profesorul de biologie care l-a pregătit. 

„NU AM MAI VĂZUT AŞA CEVA“

Ştefan Bălăucă a fost considerat un fenomen de când a intrat pe poarta şcolii. Din clasa I până în clasa a VIII-a a avut media 10. „În anii mei de carieră didactică, nu puţini, eu nu am mai văzut aşa ceva. Pur şi simplu din clasa a V-a, de când este la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», are nota 10 pe linie. Pur şi simplu se descurcă la toate. Şi este de o modestie şi gentileţe ieşite din comun“, a mai spus directoarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.

PASIUNE MOŞTENITĂ

Pasiunea pentru ştiinţă a lui Ştefan Bălăucă este moştenită din familie. Mama băiatului este profesoră de fizică la liceul unde învaţă şi el. „Mama mi-a pus bazele acestei materii. Eram curios, ea – pasionată şi îmi explica, pe ici, pe colo, la fizică aplicată mai ales. Mi-am dat seama că prind repede şi că îmi place. Mi-a fost mereu alături şi, de fapt, a fost primul om care m-a pregătit în ştiinţă“, spune Ştefan. Mama lui Ştefan este convinsă că, de fapt, calităţile native ale fiului ei i-au deschis drumul. 

„Probabil l-am influenţat involuntar, dar calităţile sale au făcut diferenţa. Ştiu că de mic era preocupat să afle. Îmi tot arăta lucruri, mă uimea. Şi apoi a început pasiunea şi pentru chimie şi biologie. Suntem foarte apropiaţi şi colaborăm foarte bine“, spune Cristina Bălăucă mama lui Ştefan. De altfel, Cristina Bălăucă îl pregăteşte pe Ştefan alături de profesorul de fizică Aurelian Pintilei, de profesorul de biologie Liviu Huţanu şi de profesorul de chimie Constantin Guceanu. 

Pe lângă calităţile native, Ştefan munceşte enorm pentru pasiunile sale. „Dedic mult timp exerciţiilor. Îmi fac temele şi apoi exersez. Nu pot spune că nu mă uit şi la filme sau că nu fac şi alte lucruri, dar exerciţiile şi articolele de ştiinţă reprezintă o destindere. Îmi place mult să aflu. Parcă nu îmi dă pace dacă mă gândesc la ceva şi nu aflu în detaliu despre acel lucru“, mărturiseşte Ştefan Bălăucă.

STRÂNGE BANI PENTRU O MAŞINĂ

Deocamdată, competiţiile la care a participat i-au adus mai mult satisfacţii morale. A câştigat şi bani la diferite concursuri de profil. Nu mulţi, dar îndeajuns cât să umple o puşculiţă. Cei mai mulţi bani i-a primit de la Primărie, în martie 2014, când a fost desemnat elevul anului la gimnaziu. A găsit în plic 1.500 de lei, dar nu i-a cheltuit. Ştefan a decis să pună deo-parte toţi banii pe care îi va câştiga şi speră ca până la 20 de ani să reuşească să îşi cumpere o maşină. „Cât de ieftină să fie, la mâna a treia, a patra, numai să am o maşină din banii mei. Nu vreau să îi îndatorez pe părinţi, că şi aşa fac sacrificii“, încheie Ştefan.

FABRICA DE OLIMPICI DE LA BOTOŞANI

Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” acolo unde învaţă Ştefan Bălăucă, este considerat o adevărată fabrică de olimpici la Botoşani. Fondat în urmă cu 125 de ani, liceul a fost iniţial o şcoală de fete şi purta numele de „Carmen Sylva“.  Transformat în anii comunismului în liceu pentru fete şi băieţi, fiindu-i mutat şi sediul de pe Bulevardul Mihai Eminescu pe strada Primăverii, s-a remarcat mereu prin rezultatele excepţionale ale elevilor. Şcoală de elită, liceul a întrunit toate calităţile pentru a fi transformat după 1990 în Colegiu Naţional.

„Nu există an fără cinci-zece olimpici la fazele naţionale, la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu». Este vorba şi de elevi, dar şi de munca profesorilor. În fiecare an, au cele mai bune rezultate din oraş la Bacalaureat, testările naţionale, olimpiade şi medii generale“, spune Mihaela Huncă, inspector şcolar general. Mulţi absolvenţi de la „Mihai Eminescu“ alimentează anual universităţile din străinătate şi mai apoi piaţa muncii de afară, în special din Marea Britanie. 

image

Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani o adevărată fabrică de olimpici

„Avem performeri în IT care anual sunt în topul naţional la competiţii de profil. Majoritatea pleacă la universităţi din Anglia. Tot acolo ajung să şi lucreze în cele din urmă. De obicei, aleg Manchester, Londra şi Birmingham. Din fericire pentru ei, din păcate pentru noi“, spune Elena Chiriac, directoarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“. Pe baza rezultatelor de la Bacalaureat, a mediilor generale şi a rezultatelor la testarea naţională, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani se află pe locul 17 în ţară, din 1.461 de unităţi de învăţământ liceal. 

Vă recomandăm şi următoarele articole:

  Olimpici din toată lumea, într-o competiţie de fizică şi informatică, găzduită de liceul "Tudor Vianu"

INFOGRAFIE Olimpicii de aur ai României din 2014

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite