Clădirea în care a funcţionat Primăria din Flămânzi va fi transformată în Muzeul Răscoalei de la 1907

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi reabilitat pentru ca, mai apoi, să găzduiescă exponate ce amintesc de evenimentele din anul 1907.

Iniţial, autorităţile locale au vrut ca muzeul să fie amenajat în casa în care, se presupune că ar fi izbucnit marea revoltă din anul 1907. Însă cum informaţiile nu erau sigure, primarul oraşului, Dan Oloeriu, a decis fosta Primărie să fie transformată în muzeu. 

Din datele pe care le avem acestă clădire a fost construită, undeva, în anii 1900. În anul 1916 a intrat în proprietatea Consiliului Local. Primăria comunei Flămânzi cumpără acesta clădire, transformând-o în sediu administrativ. De-a lungul anilor în acesta clădire, după ce Primăria s-a mutat în Centrul Civic, această clădire a fost ocupată de Ocolul Silvic, iar  momentan ea este o anexă a Primăriei oraşului Flămânzi”, explică primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu.

Clădirea ar urma să fie reabilitată în cadrul unui proiect cu finanţare eruropeană.

Contractul de reabilitarea a fost semnat în august 2013. Avem termen 18 luni să finalizăm. Sperăm să il introducem într-un circuit turistic alături de alte monumente din localitate. Valoarea contractului este de şase milioane de lei, dar în proiect mai sunt incluse şi alte obiective ce trebuie reabilitate”, a completat edilul oraşului.  

Odată reabilitată, clădirea va fi transformată în muzeu. Un astfel de muzeu, dedicat evenimentelor de la 1907, a existat în localitatea în care a izbucnit marea răscoală, însă, această a fost mistuită de flăcări în anul 1990. Atunci, mai multe obiecte şi exponate au fost distruse, iar altele au ajuns în Muzee din Iaşi sau Bucureşti.

„Din păcate nu a mai rămas mare lucru care să amintească de răscoală. O comisie ce va fi formată din profesori de istorie, de geografie, de română se vor ocupa de recuperearea exponatelor, copii sau chiar originale”, a specificat Dan Oloeriu. 

Cititi si: 

Răscoala din 1907: Care este cifra reală a celor ucişi? Au fost omorâţi 11.000 de români?

Primul atentat cu bombă din România de după 1989. Autorul nu a fost prins nici după 20 de ani

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite