Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa vine cu noi surprize: o fântână veche de 2.000 de ani, găsită intactă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi are 2000 de ani, fântâna este intactă FOTO: SaltLand
Deşi are 2000 de ani, fântâna este intactă FOTO: SaltLand

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa când vine vorba despre exploatarea sării nu încetează să uimească. La finalul lunii trecute, cercetătorii care desfăşoară lucrări la Figa au descoperit o fântână intactă, veche de 2.000 de ani.

La finalul lunii trecute, în situl arheologic de la Figa, localitate situată la câţiva kilometri de oraşul Beclean, a fost descoperită o fântână care i-a uimit pe cercetătorii care desfăşoară lucrări acolo.

Asta pentru că fântâna a fost găsită intactă cu împletitura intactă, deşi, potrivit cercetătorilor are în jur de 2000 de ani vechime, fiind datată în Epoca Bronzului. Fântâna pentru apă sărată are cepuri şi troaca intacte şi are peste trei metri. Pe fundul fântânii se află un jgheab, care comunica cu ceva, transportând apa cu sare din interior spre un alt element de construcţie. 

„Aceasta este o descoperire importantă la nivel european. Sărătura şi nămolul au conservat-o. Este una dintre cele mai interesante elemente ale sitului. Încă nu se ştie la ce era folosită”, precizează cercetătorul ştiinţific Radu Zăgreanu, din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. 

Situl de la Figa, unul dintre cele mai importante din Europa

Pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, pe drumul care leagă complexul balnear Băile Figa de oraşul Beclean se află unul dintre cele mai relevante situri arheologice din Europa, când vine vorba despre exploatarea sării. 

Prima descoperire în locaţia cu pricina a fost făcută în anul 1977, de către geologul bistriţean Ioan Chintăuan, care a găsit o „troacă” de lemn. Abia în anul 2005 obiectul a fost scos din perimetrul unde a fost descoperit, an în care zona a şi fost examinată de arheologii Valerii Kavruk de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi Anthony Harding de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. 

Toaca găsită încă din 1977 a fost examinată într-un laborator din Gröningen, stabilindu-se „vârsta” acesteia: aproximativ 3000 de ani. Un an mai târziu, în 2006 mai sunt găsite încă cel puţin trei piese similare, dar şi urmele unor construcţii, amenajări şi instalaţii din lemn. S-au alăturat câteva obiecte precum: ciocane de minerit, un fragment de topor, toate lucrate în piatră.

În situl de lângă Beclean au ajuns mai mulţi specialişti ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, precum şi cercetători din cadrul Universităţii Bucureşti sau ai Universităţii Cornell din SUA.

Potrivit Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, care administrează zona, situl arheologic de la Băile Figa este unul dintre cele mai importante din întreaga Europa în ceea ce priveşte cercetarea exploatării preistorice a sării. Acesta reprezintă un ansamblu de vestigii ale exploatării sării începând din perioada preistorică până în prezent.

40 de mostre de lemn au fost atent studiate în laboratoare prestigioase din Heidelberg, Gröningen şi chiar Oxford. 80 de trunchiuri de copaci analizate în la Universitatea Cornell din SUA au scos în evidenţă următoarele perioade: finalul bronzului, epoca bronzului mijlociu, prima epocă a fierului, perioada română târzie şi postromână şi secolul al XIX-lea.

Vă mai recomandăm:

FOTO Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa ne arată cum se exploata sarea din preistorie până astăzi

Unul dintre cele mai importante situri de exploatare preindustrială a sării din Europa, pus în valoare cu ajutorul proiectului SALT

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite