5 mituri desfiinţate despre alimentaţia copiilor. De ce nu e bine să hrănim bebeluşii cu miere, pâine sau brânzeturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicile trebuie să fie foarte atente cu procesul de diversificare a alimentaţiei copiilor, multe dintre alimentele „sănătoase” fiind contraindicate FOTO: docteurbonnebouffe.com
Mămicile trebuie să fie foarte atente cu procesul de diversificare a alimentaţiei copiilor, multe dintre alimentele „sănătoase” fiind contraindicate FOTO: docteurbonnebouffe.com

Multe proaspete mămici cred că, dacă mâncarea pe care le-o oferă celor mici este gătită în casă şi se folosesc ingrediente naturale, este suficient să se dezvolte copiii armonios. Nimic mai greşit, anunţă specialiştii în difersificare alimentară.

Alimentaţia nepotrivită poate să provoace neplăceri serioase copiilor mici şi poate chiar să-i împiedice să se dezvolte armonios. Multe dintre mame cred că, dacă mâncarea pe care le-o oferă celor mici este una naturală şi pregătită în casă, copiii nu vor avea probleme. 

Experţii în diversificarea alimentaţiei avertizează că nu doar prăjelile sunt de evitat în cazul copiilor de un an sau doi, ci şi grăsimile provenite din brânzeturi, pâinea, sarea şi chiar mierea. 

„Nu se dau prăjeli ca formă de gătire până la un an. De asemenea, sunt contraindicate sarea, zahărul, mierea şi laptele de vacă în loc de laptele de mamă. La un an, însă, copilul e pregătit să mănânce din mâncarea familiei. Mezeluri, brânză topită, dulciuri procesate, sucuri  din comerţ nu ar trebui să mănânce niciodată”, explică Monica Ungur, asistent SAMAS (Sănătate pentru Mame şi Sugari), care susţine şi cursuri de diversificare a alimentaţiei pentru proaspetele mămici. 

Monica Ungur şi Ghidul de Nutriţie al UNICEF desfiinţează cinci dintre cele mai des întâlnite mituri despre alimentaţia copiilor de un an sau doi:

1. Carnea slabă oferită cu grăsime sau piele. Nu este suficient să oferim carne slabă copiilor de sub un an, aceasta trebuie şi curăţată de grăsime şi piele dacă este oferită unui copil care are mai puţin de doi ani;

2. Mierea, ca îndulcitor. Mierea este contraindicată copiilor sub un an, pentru că poate conţine Clostridum Botulinicum; 

3. Iaurtul, laptele şi brânza cu conţinut mare de grăsime. Pentru copilul de peste 24 de luni se recomandă produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi;

4.  Pâinea pentru copiii de sub un an. Conţinutul mare de fibre conţinut de pâine limitează absorbţia de calciu, motiv pentru care nu este indicată copiilor mai mici de un an.

5. Friptura de porc sau sarmalele oferite copiilor de peste un an. Copilul trebuie să înceapă cu carne slabă, de pui, curcan, viţel sau peşte şi nu carne de porc, mai ales gătită cu mult ulei.

Vă mai recomandăm:

Ce avem voie să mâncăm şi ce trebuie să ocolim în perioada de graviditate? Câtă cafea şi cât alcool are voie să consume o femeie însărcinată - mituri şi realitate

 

Cum combatem carenţele de vitamine şi minerale prin alimentaţie. Câte puţin din toate şi paharul zilnic de suc de portocale, printre „secrete”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite