Tibi Uşeriu, bistriţeanul care a câştigat cursa de la Cercul Polar, îşi testează limitele la una dintre cele mai solicitante curse din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Uşeriu vrea să îşi testeze limitele şi anul acesta la Tor Des Geants
Tibi Uşeriu vrea să îşi testeze limitele şi anul acesta la Tor Des Geants

Deşi abia şi-a revenit după cursa nebună de la Cercul Polar, pe care a şi câştigat-o, bistriţeanul Tibi Uşeriu se pregăteşte pentru o nouă provocare. Este vorba despre Tor Des Geants din Italia, cursă în care un concurent a murit anii trecuţi.

Bistriţeanul Tibi Uşeriu este primul est-european care reuşeşte să câştige 6633 Ultra Arctic, maratonul de la Cercu Polar, dus la bun sfârşit doar de 19 oameni din istoria sa. 

Asta se întâmpla în luna martie a acestui an. Tibi a parcurs în condiţii extreme 563 de kilometri în 180 de ore.

Deşi au trecut doar câteva luni de la aventura arctică a lui Tibi Uşeriu, bistriţeanul se pregăteşte pentru o nouă provocare. Este vorba despre Tor Des Geants din Alpii italieni, una dintre cele mai solicitante curse din Europa.

Tor Des Geants se va desfăşura în luna septembrie în Italia. Bistriţeanul a mai participat la acest maraton montan anul trecut, însă a fost nevoit să abandoneze cursa, după ce aceasta s-a anulat, din cauza condiţiilor meteo, care puneau viaţa concurenţilor în pericol. 

Maratonul „giganţilor” presupune parcurgerea a 330 de kilometri în munţii italieni, în 150 de ore. Diferenţa de nivel ajunge la 24.000 de metri. Ultramaratonul aduna an de an 800 de sportivi din toată lumea. 

Doar 60% dintre participanţi ruşesc să ducă la bun sfârşit acest utramaraton. Mai mult, la una din ediţiile trecute, un alergător asiatic şi-a pierdut viaţa, după ce a căzut şi s-a lovit de o stâncă. 

Tibi Uşeriu: „Este ca şi cum ai urca de trei ori Everestul, de la nivelul mării”

„Am început de ceva vreme antrenamentul şi sper să nu ne mai oprească de data aceasta. Încerc pe cât posibil să fac alergări prin Munţii Călimani, să mă obişnuiesc cu altitudinea şi diferenţa de nivel care mă aşteaptă acolo. Acolo avem vârfuri de peste 3000 de metri altitudine de trecut, aici abia ajung la 2000, dar e teren accidentat şi urcări foarte abrupte, ceea ce mă va ajuta acolo”, precizează Tibi Uşeriu.

Acesta mai spune că traseul este unul foarte dificil, care include şi traversarea unor porţiuni cu zăpadă. În timpul săptămânii, Tibi aleargă câte două ore zilnic, iar la sfârşit de săptămână câte 5 ore. 

Sportivul vrea să mărească numărul de kilometri parcurşi pe săptămână de la 300 la 500. Deocamdată îl împiedică mici probleme cu piciorul, rămase încă de la cursa trecută. Întrebat dacă această cursă va fi mai dificilă decât cea de la Cercul Polar, Tibi Uşeriu precizează:

„E foarte diferită de cea de la Cercul Polar. Acolo te confruntai cu frigul extrem, aici te confrunţi cu o diferenţă de nivel năucitoare şi schimbarea de altitudine sus-jos. Toată competiţia e o provocare, în special dificultatea traseului pe anumite porţiuni de stâncă. Distanţa pentru mine nu mai este o problemă, dar diferenţa de nivel, la un moment dat, da”. 

Această diferenţă de nivel poate duce şi la mici probleme de sănătate. Potrivit sportivului, anul trecut s-a ales cu dureri foarte mari de cap şi de maxilar, din cauza lipsei de oxigen, pe vârfurile care treceau de 3000 de metri. 

Anul acesta, în competiţie au fost acceptaţi, în total, sunt 4 sportivi din România şi o alergătoare din Republica Moldova.

Vă mai recomandăm:

Aventurile lui Tibi Uşeriu: „Nu ştiam că există atâtea feluri de frig“. A dormit pe un râu îngheţat şi şi-a încălzit mâncarea folosindu-se de propriul corp

Banii primiţi de Tibi Uşeriu de la Consiliul Judeţean vor merge pentru îndeplinirea unui vis

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite