SUBIECTE BAC 2013 / Peste 2.600 de elevi din BISTRIŢA-NĂSĂUD susţin vineri proba la alegere. Ultima probă, considerată cea mai accesibilă dintre toate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2.658 de absolvenţi de liceu din judeţul Bistriţa-Năsăud susţin vineri, 5 iulie, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 - proba la alegere, în funcţie de profil. Adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Cu siguranţă pentru majoritatea elevilor bistriţeni care au susţinut astăzi proba la alegere, examenul de astăzi a fost cel mai accesibil şi cel căruia i-au acordat cel mai puţin timp.


"Mie mi s-a părut uşor subiectul. Nu pot să zic că m-a surprins cu ceva. Am ales o materie fixă tocmai pentru ca răspunsurile să nu se poată interpreta, cum e în cazul sociologiei sau psihologiei de exemplu. Mă aştept să iau peste 9.5," spune Maria Petrican, fostă elevă a Colgiului Naţional „Liviu Rebreanu”.


Maria mărturiseşte că subiectul de care s-au temut colegii săi a fost 1 şi 2, care le cerea să facă comparaţii între clima Spaniei şi Italiei şi relieful Subcarpatilor de Curbură şi Subcarpaţii Getici.


Alţi elevi au optat pentru Biologie, subiectul fiind  şi în acest caz accesibil. Subiectul care i-a încurcat pe candidaţi a fost însă cel care viza analizatorul auditiv. Cu toate acestea toţi candidaţii se aşteaptă la note de trecere.


"Eu am ales informatica pentru că a fost mai pregătit la materia asta decât la celelalte din care am avut de ales. Nu a fost acesta cel mai simplu examen, mai simplu mi s-a părut la matematică. Mă aştept să iau peste 8," precizează Milencianu Mircea, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.


Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt

aşteptaţi să participe 2.658 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud înscrişi pe listele de Bac 2013.

Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu testarea cunoştinţelor elevilor la materia opţională de profil, la alegere dintre fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul acesta la Biologie (aproape 68.000), Geografie (aproape 56.500), Fizică (peste 14.000) şi Chimie (în jur de 10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica.

Candidaţii care susţin, vineri, proba la fizică, chimie, biologie sau informatica au absolvit profilul  Real din filiera teoretică, profilul Tehnic şi cel de Resurse Naturale şi Protectia Mediului din filiera tehnologică. De asemenea, şi cei care au terminat profilul Militar din filiera vocaţionalaă dau examen la una din aceste probe.

Probele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, sunt susţinute de candidaţii care au absolvit profilul Umanist din filiera teoretică, profilul Servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar.

Sfaturile profesorilor pentru ultima probă

Profesoara de Biologie Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Capitală susţine că elevii aleg aceasta materie pentru că se poate învăţa uşor şi nu ridică la fel de multe probleme ca Fizica sau Chimia. Ea a mai spus că primul subiect este unul simplu, de încălzire, la care elevii trebuie să rezolve câteva întrebări-grilă, iar abia la subiectele II şi III se cer explicaţii mai elaborate, exerciţiile fiind mai dificile. „De obicei, în anii anteriori, la prima problemă s-a dat din circulaţie şi la a doua s-a dat din genetică“, a explicat profesoara într-o lecţie video publicată pe adevarul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac“.

O altă probă preferată de elevi este cea la Geografie. Nicoleta Beliciu, profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti, susţine că examenul la această materie nu este unul dificil şi tocmai de aceea mulţi elevi o aleg ca proba opţională de la Bac. 

Profesorul George Trifan, care pregăteşte olimpici la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) din Capitală a explicat, de asemenea în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că „numai elevii care au studiat Informatica intensiv în liceu o aleg ca probă opţională la Bac, altfel cei de la profilul Real aleg alte materii mai simple“.

Calendar Bacalaureat 2013

5 iulie - proba la alegere a profilului 

8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00

9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor

12 iulie - afişarea rezultatelor finale

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 2.685 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud înscrişi pe listele de Bac 2013.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite