Simion Pop, terapeutul care face minuni cu ajutorul lipitorilor. Secretul vietăţilor care „rezolvă“ problemele de circulaţie a sângelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sute de ani lipitorile sunt folosite pentru a rezolva diverse probleme de circulaţie a sângelui şi chiar şi durerile atroce de spate. „Terapeuţii” din satele româneşti au cam dispărut după Revoluţie, însă în ultimii 10-15 ani hirudoterapia, cum este numită în termeni medicali, se reinventează şi câştigă teren şi la noi în ţară.

Simion Pop are 46 de ani şi este terapeut în terapii complementare încă din anul 2004, după ce până atunci a muncit în cadrul armatei bistriţene. A lăsat armata pentru un cabinet propriu şi nici acum la 10 ani de la luarea acestei decizii nu o regretă.

Încă din 2009, terapeutul practică hirudoterapia, cunoscută în popor drept terapia cu lipitori. De această metodă de tratament ştie de la bunica sa care a decedat în 1997. Nu a văzut-o niciodată practicând asta, dar ştie că bunica sa era destul de faimoasă în comunităţile de la poalele Ţibleşului pentru acest gen de terapii.

„Bunica mea făcea aşa ceva. Ea a decedat în 1997, însă nu mă gândeam că o să fac vreodată aşa ceva. Între timp s-a concretizat ceva. Mi-a apărut în faţă de câteva ori, am ignorat şi până la urmă s-a concretizat în cursuri de specialitate”, povesteşte Simion Pop.

Terapeutul ne spune că acest gen de terapii erau destul de comune înainte de Revoluţie, asta pentru că se numărau printre puţinele tratamente disponibile pentru ulcer varicos sau pentru hernii de disc sau bine-cunoscutele „probleme cu şalele”.

Informaţiile se transmiteau însă din om în om, iar locurile de unde se luau aceste lipitori erau ţinute „la secret”. Interesant este şi modul în care era stopat sângele. „Terapeuţii” din acele vremuri foloseau cenuşa pentru a stopa sângerarea, care se putea întinde şi pe 10-15 ore, asta din cauza fluidizării sângelui. Lipitorile erau ţinute în apă, în recipiente de sticlă şi erau refolosite. Terapeuţii din acele vremuri le storceau pur şi simplu de sânge pentru a putea să le refolosească.

image

De asemenea, lipitorile, care sunt şi comestibile, erau consumate la curţile împărăteşti în urmă cu sute de ani. Lipitori de dimensiuni mari se puneau pe gâşte să le sugă sângele, după care se băgau la cuptor sau se prăjeau.

Acum totul este steril şi atent supravegheat, iar lipitorile nu provin direct din râuri, ci din laboratoare speciale care le cresc doar pentru acest scop. Mai mult, pentru a putea practica hirudoterapia ai nevoie de un certificat, care se poate obţine abia după ce ai deja o licenţă de liberă practică în terapii complementare. Cam de 10-15 ani se practică hirudoterapia însă timid, mai ales că mulţi dintre medici nu prea susţin terapiile alternative.

„Tratamentul cu lipitori aduce multiple beneficii pentru că au un spectru larg. Se hrănesc cu sânge, iar zona unde se cuplează este eliberată de presiune imediat. Varicele de exemplu sunt dureroase, iar lipitorile eliberează zona de presiune şi dispare astfel durerea. Efectul este imediat, în 2-3 minute, asta pentru că se elimină hirudina, care este anticoagulantă şi antiinflamatoare şi are şi efect anestezic”, ne explică Simion Pop.

De ce sunt mai eficiente lipitorile decât medicamentele? Ei bine, medicamentele ajung în primul rând în stomac şi e posibil ca principiile active să nu ajungă în zona cu probleme tocmai din cauza slabei circulaţii a sângelui. Această problemă dispare în cazul lipitorilor pentru că acestea acţionează chiar pe zona cu probleme.

Pe lângă problemele de slabă circulaţie a sângelui şi durerile de spate, care dispar ca prin minune, lipitorile ajută şi în procesele de refacere prost operatorii, înjumătăţind timpul de recuperare după operaţii, refăcând circuitele sanguine şi fluidizând sângele permiţându-i astfel să pătrundă în cele mai fine capilare şi fisuri ale zonei operate.

De asemenea, lipitorile au început să fie folosite şi în tratamentele cosmetice faciale. Acestea stimulează circulaţia sângelui la nivelul feţei, făcând tenul feţei mai luminios şi cu un aspect proaspăt şi sănătos.

„Nu sunt dureroase, pişcă puţin, ca o înţepătură de insectă, însă doar 2-3 minute, pentru că după se eliberează hirudina care are şi efect anastezic şi nu se mai simte nimic”, explică terapeutul.

Simion Pop foloseşte cam 4-5 lipitori la un pacient. Odată folosite, lipitorile sunt oferite pacienţilor, care le pot refolosi abia după 3-4 luni, dacă păstrează vietăţile într-un reciepient cu apă pe care trebuie să o schimbe zilnic. Acestea se achiziţionează de la laboratoare speciale din ţară.



„Medicina a stabilit: cabinetele de profil trebuie să aibă un spaţiu unde după utilizare să se ardă în acid. Nu o să le omorâm pentru că sunt organisme vii care fac un bine. Aşa că după utilizare, le dăm pacientului. Pacientul le poate refolosi după 3-4 luni  în care are grijă de ele, le ţine în apă şi pe care o schimbă zilnic. Îi facem conştienţi şi pe pacienţi că sunt organisme vii care le-au făcut un bine”, spune Simion.

O astfel de şedinţă de hirudoterapie costă 70 de lei, iar genul acesta de terapie nu duce lipsă de doritori. Aceştia sunt în principal persoane de vârsta a doua şi a treia, care ştiu de aceste terapii încă dinainte de Revoluţie.

În ciuda eficienţei, a efectelor imediate şi a lipsei efectelor adverse, mulţi se feresc de această terapie dintr-un soi de aversiune vis-a-vis de lipitori. Terapeutul spune că la prima şedinţă pacienţii vin cu teamă, însă la final ajung să îndrăgească vietăţile care le fac numai bine.

Hirudoterapia sau minunea făcută de lipitori

Terapia cu lipitori se bazează în special pe efectele hirudinei, substanţa care se găseşte în saliva acestor organisme vii. Lipitorile se aplică pe anumite zone ale pielii, în funcţie de afecţiune. Acestea sunt indicate în cazul hipertensiunii arteriele, a cerebrosclerozei, stenocardiei, cardiosclerozei postinfarct, tromboflebitei, varicelor, hemoroizilor, afecţiunilor ginecologice, migrenelor, infertilităţii, parodontozei, otitelor şi afecţiunilor reumatismale.

Hirudina acţionează alături de alte 30 de substanţe benefice. Aceasta stimulează organele interne din exterior, de pe suprafaţa pielii. Lipitoarea practic injectează imediat substanţele în organismul uman, emiţând de asemenea, în timpul tratamentului ultrasunete de frecvenţe diferite, despre care ultimele cercetări spun că au efecte terapeutice.

Vă mai recomandăm:

image

Cum să-ţi faci angajaţii să se simtă bine la serviciu. Un român face bani dintr-o afacere inedită: masajul la birou

Cine s-ar fi gândit că într-un oraş aşa mic precum Bistriţa managerii marilor companii sau ai băncilor îşi recompensează angajaţii cu mici şedinţe de masaj la birou? Ideea a fost pusă în practică în urmă cu câţiva ani de Simion Pop, un terapeut bistriţean care se deplasează cu un scaun special în firme pentru a-i detensiona pe angajaţi.

Monica Ungur, femeia care a lăsat un job de vis la un hotel pentru a le învăţa pe proaspetele mămici cum să alăpteze corect

Alegerea Monicăi Ungur, o mămică de 38 de ani din Bistriţa este greu de înţeles pentru multe femei care îşi canalizează întreaga atenţie pentru a face paşi importanţi în carieră. Bistriţeanca a renunţat la industria hotelieră, unde câştiga sume frumuşele pentru a consilia proaspetele mămici în alăptare.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite