Regulile de aur ale celui mai bun ceaun. De ce trebuie să ţii cont pentru ca tocăniţa din mijlocul naturii să iasă perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timpii de fierbere, intensitatea focului, modul cum aranjezi lemnele sub ceaun, toate acestea sunt importante dacă vrei ca tocăniţa din mijlocul naturii să iasă perfect. Trebuie însă să vă înarmaţi cu răbdare, asta pentru că o tocăniţă sau un gulaş este gata în cel puţin trei ore.

Chiar dacă toţi avem impresia că o tocăniţa sau un gulaş la ceaun nu necesită cunoştinţe gastronomice ieşite din comun, bucătarii ne recomandă să ţinem cont de mici detalii pe care poate nici nu le-am luat în calcul până acum.

Alături de bucătarul Gheorghe Marica am identificat câteva dintre regulile de care trebuie să ţinem cont atunci când preparăm mâncare la ceaun:

- Trebuie să ţinem cont de timpii de fierbere: cartofii de exemplu se adaugă la gulaş când carnea de vită sau de porc este 70% fiartă, nici mai mult nici mai puţin. Asta pentru a nu avea o carne prea fiartă sau din contră cartofi care nu sunt suficient fierţi.

- Focul trebuie să fie domol: cel mai bun gulaş sau tocăniţă se face la foc mic, chiar dacă avem de aşteptat mai mult până când putem gusta preparatul.

- Lemnele trebuie să fie uscate bine şi se aşează sub ceaun în formă de pătrat, pentru ca focul să se distribuie uniform.

- Tocăniţa sau gulaşul trebuie păzite: să nu aveţi impresia că preţ de 3-4 ore, cât are nevoie tocăniţa sau gulaşul să fiarbă puteţi să vă relaxaţi. Trebuie să mestecaţi în permanenţă în ceaun, pentru a nu se arde sau prinde de fund.

- După ce gulaşul sau tocăniţa sunt luate de pe foc, trebuie să mestecaţi cu o lingură de lemn încă de câteva ori în ceaun, pentru că încă există riscul să se lege.

Tot Gheorghe Marica ne-a oferit şi o reţetă de gulaş cu carne de vită, care ne va face să ne lingem pe degete. Pentru a hrăni 15 persoane aveţi nevoie de :

- 5 kilograme de carne de mânzat tăiată cubuleţe şi sărată puţin;

- Un kilogram de ceapă tocată;

- 100 de grame de usturoi tăiat rondele;

- 250 de mililitri de ulei de floarea soarelui;

- Un kilogram de cartofi;

- Trei ardei iuţi;

- Boia, sare, piper

- 700 de grame de fasole roşie fiartă;

În ceaunul încălzit se pun la călit în ulei ceapa şi usturoiul, după care se pun două linguri de boia, iar apoi carnea tăiată cubuleţe. După ce dispare toată zeama lăsată de carne se toarnă apă. Apa trebuie să treacă de carne cam cu patru degete. 

Când carnea este fiartă în proporţie de 70% se adaugă cartofii. Aceştia trebuie lăsaţi până se topesc efectiv în gulaş şi formează un sos gros. Spre final se adaugă fasolea fiartă, care se mai lasă 5-10 minute. Ultima dată se adaugă ardeii iuţi şi câteva seminţe de chimen şi se asezonează cu sare şi piper. Acest gulaş are nevoie de 3-4 ore pentru a fi gata. 

Vă mai recomandăm:

Top 8 ponturi pentru grătarul de nota 10. Cât timp trebuie ţinută carnea roşie la marinat în vin

Secretele celui mai gustos cozonac. Cum pregătim cuptorul pentru a ne asigura că avem parte de gustul prăjiturii din copilărie

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite