Poveştile îndrugate de-a lungul vremii de unul dintre „revoluţionarii de la '89“ cercetat pentru certificat fals: „Norocul a fost că nu s-a tras“
0Procurorii Parchetului General îl cercetează pe fostul viceprimar al Bistriţei George Avram care şi-ar fi cumpărat, alături de alte peste 300 de persoane, certificatul de revoluţionar. Avram nu s-a ferit de-a lungul timpului să descrie jurnaliştilor cum a experimentat personal Revoluţia din `89.
Procurorii Parchetului General îl cercetează sub control judiciar pe fostul viceprimar al Bistriţei şi actualul city-manager George Avram pentru că şi-ar fi „cumpărat” certificatul de revoluţionar.
Acesta nu doar că deţinea un certificat de revoluţionar, ci primea idemnizaţia lunară de 500 de euro şi conducea Asociaţia „22 Decembrie” din Bistriţa. Fostul viceprimar nu se ferea să vorbească jurnaliştilor despre cum s-a desfăşurat Revoluţia din 1989 la Bistriţa.
Acesta povestea în 2014 pentru propolitica.ro faptul că, la Bistriţa, Revoluţia s-a consumat în 24 de ore. În ciuda faptului că la Bistriţa nu s-a tras, Avram susţinea că s-a expus unui risc major, asta pentru că etajele doi şi trei ale Palatului Administrativ erau împânzite de soldaţi înarmaţi până în dinţi, care aşteptau ordinul pentru a deschide focul.
„Norocul a fost că nu s-a tras, dar pe tot traseul am făcut apel să nu provoace armata şi să nu distrugă nimic pentru a nu degenera în violenţe. Ne-am expus unui risc major! Nu spun că sunt revoluţionarul numărul unul al Bistriţei sau că meritam acest certificat. Eu spun că toţi care au ieşit şi au avut curajul să manifeste înainte fugii lui Ceauşescu... eu pe toţi îi numesc revoluţionari”, povestea George Avram pentru propolitica.ro.
La Revoluţie, fostul viceprimar George Avram avea aproape 30 de ani şi era boxer de performanţă.
Anchetatorii spun că Avram şi-ar fi cumpărat certificatul de revoluţionar
Deşi administratorul judeţului a spus că miercuri nu s-au făcut percheziţii şi la domiciliul său şi că a fost chemat la Bucureşti „la o discuţie“, se pare că procurorii l-au pus sub acuzare şi pe el.
Potrivit unui comunicat remis de Parchetul General, Ioan Blaga şi George Avram sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi sunt cercetaţi sub control judiciar.
„Din analiza probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de «luptător cu rol determinant în Revoluţie» au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Persoanele din categoria „Luptător cu rol determinant în Revoluţie, beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar”, se arată în comunicatul remis de Parchetul General.
Problemele se ţin lanţ de fostul viceprimar
Acestea nu sunt primele probleme de care se bate fostul viceprimar George Avram. În anul 2014, Agenţia Naţională de Integritate îl găsea incompatibil pe social-democrat. Potrivit ANI, acesta a încălcat legea în perioada 29 noiembrie 2011 – 15 octombrie 2014. George Avram a deţinut pe lângă funcţia de viceprimar şi cea de administrator al unei societăţi comerciale şi membru în consiliul de administraţie al unei şcoli.
Anul acesta, timponline.ro făcea public faptul că actualul city-manager a fost prins băut la volanul maşinii de serviciu şi că a rămas fără permis, fiind deschis pe numele său şi un dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Dosarul penal a fost ulterior clasat.