Pe Valea Şieului, tinerii mergeau la colindat organizaţi în „bere”. Colinda, anunţată cu buciumul, un instrument străvechi din corn de bou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasicele colinde erau înlocuite în vremuri de demult pe Valea Şieului de interpretări teatrale susţinute de flăcăi organizaţi în „bere”. Aceştia anunţau că e vremea să se adune şi să pornească la colindat folosindu-se de „bucium”, un instrument străvechi din corn de bou ce tinde şi el să dispară din satele din Bistriţa-Năsăud.

În urmă cu câteva decenii, cuvântul „bere” era des auzit în preajma sărbătorilor de iarnă în satele de pe Valea Şieului. Acesta nu prevestea vreo beţie, ci definea grupul de colindători format exclusiv din flăcăi.

Organizarea din „bere” seamănă cu cea militară. În Ajunul de Crăciun înainte de a porni la colindat, grupul se organizează, alegându-se doi vătafi, doi colceri şi opt căprari mari.

Flăcăii din bere sunt chemaţi cu ajutorul buciumului, un instrument arhaic de suflat, construit dintr-un corn de bou lung şi încolăcit, prevăzut la cap cu o ţeavă de lemn de soc.

Primul colindat este primarul localităţii, care este „obligat” să primească toate grupurile de colindători. Următoarele colindate sunt gazdele înstărite, dar nu sunt uitate nici fetele de măritat.

Colindul este şi el unul original, deosebindu-se de clasicele cântece cu temă religioasă. Colindul fecioresc de bere ia forma unui dialog pe două voci, nemelodic, cu o nuanţă teatrală, explică etnologul Albin Marcu, care a studiat acest obicei de pe Valea Şieului.

În cazul acestui colind, temele religioase sunt împletite cu elemente din viaţa oamenilor simpli de la ţară. Acesta conţine în mod obligatoriu numele tinerilor din casa unde se colindă.

Acest obicei din păcate nu mai prea este întâlnit în satele din Bistriţa-Năsăud. Este întâlnit însă, mai ales în ansamblurile folclorice, buciumul, care continuă să anunţe colinda pe toată Valea Şieului.

„Buciumul este un instrument străvechi ce anunţă sosirea colindătorilor şi apropierea sărbătorilor de iarnă. Acesta se foloseşte până după Bobotează”, explică coregraful Adrian Paşcu, care a ţinut neapărat ca acest instrument să fie folosit în această perioadă în ansamblurile conduse de el.

Vă mai recomandăm:
 

FOTO Belciugarii, spectacolul Crăciunului de pe Valea lvelor

Tradiţiile de la ţară, aduse în centrul oraşului. Sacrificarea porcului sau împodobirea bradului, printre activităţi




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite