Directorul român care munceşte pentru umanizarea spitalului pe care-l conduce. Cum arată elementele de decor menite să le dea pacienţilor impresia că sunt acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bistriţa va fi implementat un proiect revoluţionar pentru România, care funcţionează cu succes în Occident. Este vorba despre umanizarea saloanelor de spitale, cu elemente de decor care să le dea impresia pacienţilor că sunt acasă.

Noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany a reuşit să câştige concursul pentru postul de director al unităţii medicale, cu un proiect revolutionar pentru spitalele publice din România.

Este vorba despre un proiect care mizează pe umanizarea în prima fază a unei secţii a spitalului, respectiv a celei de Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta va fi implementat, cel mai probabil în 2018, odată cu extinderea şi modernizarea secţiie. 

„E un proiect care se aplică pe scară largă în Statele Unite. Saloanele lor arată mai mult ca o cameră personală de acasă. De aici a pornit conceptul acesta mai multă casă, mai puţin spital. Sub nicio formă nu diminuează importanţa îngrijirilor medicale şi a tratamentului, acest proiect. Oferă un confort sporit pacienţilor şi angajaţilor”, explică Gabriel Lazany. 

Acesta spune că i-a venit ideea gândindu-se la criza de personal din sănătate. Astfel, la secţii precum UPU şi Terapie Intensivă, unde deficitul de personal este mare, medicii şi asistenţii ajung să petreacă mai bine de jumătate de săptămână, cu zi şi noapte, în spital. 

„Toată zona va fi umanizată la maxim. De aceasta beneficiază inclusiv aparţinătorii care vin să viziteze spitalul. Pe pereţi vor fi tablouri, dar nu vor fi ca cele clasice care adună praf, vor fi imprimate în perete, astfel încât suprafaţa va fi plană, nu va aduna microbi şi praf, pentru că trebuie să respectăm tot ce înseamnă standard de spital”, mai spune managerul spitalului din Bistriţa.

Potrivit lui Gabriel Lazany, confortul psihic oferit pacienţilor de aceste mici detalii care îi duce cu gândul că sunt acasă, nu într-un salon de spital, îi ajută inclusiv să se recupereze mai repede. 

image

Gabriel Lazany este oficial manager al spitalului începând de luna aceasta. Înainte, acesta a fost manager interimar şi director administrativ (Foto: Bianca Sara)

„Dacă primul lucru pe care îl vede pacientul când se trezeşte din anestezie este un monitor îi provoacă un sentiment de panică, involuntar. Dacă deschide ochii şi vede un tablou, un calendar, un ceas, ceva care să îţi fie familiar, atunci se linişteşte. Zonele medicale trebuie aduse în afara razei vizuale ale pacientului. Să aibă toate facilităţile, dar să fie ascunse de ochi. Un bolnav care e liniştit este mult mai repede recuperabil”, completează magerul spitalului.

Lenjerie nouă din banii obţinuţi de pe apetitul bistriţenilor pentru cafea 

Aceasta nu este singura idee care, odată pusă în practică va creşte confortul pacienţilor. Gabriel Lazany a reuşit să asigure banii necesari schimbării aşternuturilor de pe cele în jur de 1.000 de paturi pe care le are spitalul, cu ajutorul apetiului bistriţenilor pentru cafea.

Spaţiile care găzduiesc aparatele de cafea au fost scoase la licitaţie. Suma adunată din chiria celor 9 metri pătraţi pe care poposesc aparatele de cafea ajunge la 20.000 de lei pe lună. Cea mai scumpă chirie a fost obţinută pentru spaţiul ocupat de un aparat de cafea în policlinică.

Firma care a câştigat licitaţia cu strigare va da 3.000 de lei lunar doar pentru chirie. Al doilea cel mai scump metru pătrat închiriat este cel din Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru care firma câştigătoare va plăti mai bine de 2.000 de lei lunar.

„Această sumă de 20.250 de lei va merge pe partea de îngrijire. Lună de lună vom cumpăra lenjerie de pat de pe această sumă. Astfel, într-un an vom reuşi să cumpărăm două schimburi de lenjerie de pat pentru toate paturile din spital. De trei ani nu am mai cumpărat un schimb de lenjerie de pat pentru paturi. Trebuie să recunosc că nu m-am aşteptat să obţinem venituri aşa mari din aparatele de cafea”, a precizat Gabriel Lazany. 

Vă mai recomandăm:

Metoda inedită prin care un manager de spital vrea să îşi determine angajaţii să se comporte frumos cu pacienţii

În caz de catastrofă, militarii NATO ajung la spital la Bistriţa. Aparatul de sterilizat şi cel de măsurat profunzimea anesteziei i-au dat gata

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite