Mănăstirile din Bistriţa-Năsăud îşi deschid porţile pentru credincioşi de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: piatrafantanele.blogspot.ro
FOTO: piatrafantanele.blogspot.ro

Toate cele 10 mănăstiri din judeţul Bistriţa-Năsăud aşteaptă credincioşii la slujbele de Paşte, unele dintre ele oferind şi cazare. Locurile sunt limitate, însă cazarea şi masa  sunt gratuite în majoritatea cazurilor.


Majoritatea mănăstirilor din judeţul Bistriţa-Năsăud oferă şi posibilităţi de cazare inclusiv în zilele de Paşte, numărul de locuri fiind însă limitat. Astfel, mănăstirile cu cele mai puţine locuri disponibile sunt: Suplai (6 locuri), Cormaia (7 locuri) sau Nuşeni (12 locuri). La polul opus, cele mai multe locuri sunt oferite de mănăstiri precum Ilva Mare (80 de locuri) sau Parva (Rebra) 75 de locuri. 

În cele mai multe din cazuri atât cazarea cât şi masa sunt gratuite. Celelalte care nu oferă cazare invită credincioşii la slujbele speciale de Paşte, aşteptându-i cu bunătăţi tradiţionale specifice.


Una dintre cele mai speciale locaţii este Mănăstirea Piatra Fântânele, care se află la graniţa cu judeţul Suceava şi care are şi cea mai mare cruce din ţară. Credincioşii care aleg să-şi petreacă Paştele acolo se pot delecta cu peisajele oferite de Pasul Tihuţa sau cu poveştile contelui Dracula care-i aşteaptă la Hotel Castel Dracula.

Potrivit stareţei cele 20 de locuri de cazare ale Mănăstirii Piatra Fântânele au fost deja ocupate, arătându-se interesaţi atât bistriţeni, cât şi suceveni. Cei care vor alege această locaţie pentru Paşte nu vor fi nevoiţi să scoată vreun ban din buzunar, atât masa, cât şi cazarea fiind gratuite.  Măicuţele mănăstirii se aşteaptă la 300-400 de credincioşi atât în noapte de Înviere, cât şi la celelalte slujbe.

La fel de căutată este şi Mănăstirea Nuşeni, care de asemenea oferă posibilităţi de cazare. Stareţa susţine că 6 din cele 12 locuri de cazare oferite au fost deja rezervate. Mănăstirea nu permite femeilor să doarmă în aceeaşi cameră cu bărbaţii, motiv pentru care, măicuţele au pregătit încăperi separate, fiind disponibilă pentru Paşte doar odaia dedicată bărbaţilor

Şi Mănăstirea Nuşeni oferă masă tradiţională de Paşte, atât bucatele cât şi cazarea fiind gratuite. În noaptea de Înviere sunt aşteptaţi la Nuşeni câteva sute de credincioşi, majoritatea dintre ei alegând an de an să rămână până dimineaţa.Printre bucatele pregătite de măicuţe se numără sarmalele, cozonacul, drobul sau friptura de miel.

manastire piatra fantanele 2
Manastirea de la Sâmbăta

Măicuţele celor două mănăstiri recunosc că ce pot ele să ofere nu se poate compara cu condiţiile pensiunilor sau hotelurilor din zonă. La Nuşeni de exemplu sunt puse la dispoziţia credincioşilor doar două încăperi, cu paturi de o persoană, suprapuse.

Vă mai recomandăm:

Cum ne aşteaptă mănăstirile din Cluj de Paşte

Noaptea de Înviere în Maramureş. Cum s-au pregătit mănăstirile din judeţ

Foto: panoramio.com/ sas-richard.blogspot.com

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite