Halloweenul se mută în ianuarie de peste 500 de ani într-un sat bistriţean. Zeci de localnici se costumează pentru a alunga spiritele rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste cinci secole, în ajun de Bobotează, zeci de localnici din satul Chintelnic ies în stradă costumaţi în draci, vârcolaci şi vrăjitoare pentru a alunga spiritele rele. În loc să-i alunge, sătenii îi primesc pe costumaţii gălăgioşi cu prăjituri şi băuturi alcoolice.

An de an, satul Chintelnic, situat la doar 20 de minute de municipiul Bistriţa, parcă se transformă într-un film de groază în ajun de Bobotează. În ultima zi în care se mai colindă, zeci de localnici din Chintelnic se încăpăţânează să mute Halloweenul în ianuarie. Seara, aceştia se costumează care de care mai urât şi ies pe străzi, unde alungă spiritele rele.

Zeci de fantome, vrăjitoare, strigoi, draci şi vârcolaci, numiţi „hâzi” ( sau urâţi în traducere), au împânzit uliţele satului Chintelnic şi în acest an. Chintelnic este singura localitate din Bistriţa-Năsăud unde se mai păstrează acest obicei.

 Hâzii iau la rând casele din sat pe care le „colindă”, anunţându-şi prezenţa obligatoriu cu obiecte gălăgioase. După ce toate casele au fost colindate, ceata de „hâzi”, se reuneşte la căminul din sat, unde continuă să petreacă. Pentru a evita incidentele, anul acesta a fost prezentă şi poliţia, dar şi jandarmii.

Gazdele, în loc să alunge hâzii, îi primesc cu braţele deschise, amuzându-se copios de costumele sub care-şi ascund identitatea. Mai mult, sătenii din Chintelnic îşi cheamă şi prietenii şi rudele din alte zone ale judeţului pentru a urmări această tradiţie neobişnuită.

După ce îşi sperie bine gazdele, hâzii sunt serviţi cu prăjituri, cozonac şi cu câte un pahar de ţuică, pentru a face faţă frigului de afară.

Potrivit etnologilor, obiceiul este păstrat de peste 500 de ani în localitatea bistriţeană, schimbându-se de la un an la altul doar costumaţiile. Mai mult, localnicii spun că acesta este unul dintre puţinele obiceiuri din zonă care a trecut testul timpului şi este respectat cu sfinţenie an de an.

Nea` Vasile, la cei peste 70 de ani ai săi, aşteaptă an de an hâzii, susţinând că este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri care încă se mai ţine în localitatea sa de baştină. Acesta îşi aminteşte că şi el se costuma în urmă cu câteva decenii, când era mai tânăr.

”Nu s-a schimbat nimic, e ca atunci când eram tânăr. Nu îs multe obiceiuri care se mai păstrează aşa ca ăsta. Amu` se mai şi filmează când vin, înainte nu aveau atâtea telefoane”, ne explică nea` Vasile.

Bătrânul este convins că hâzii îi vor aduce noroc şi bunăstare anul acesta şi îi vor alunga toate spiritele rele din preajma casei.

Potrivit etnologului Alexandru Uiuiu, în vechime se credea că la schimbarea anilor se declanşează forţe malefice neprielnice omului. Hâzii din Chintelnic nu fac altceva decât să personifice aceste forţe, precum moartea, bolile războiul, în speranţa că dându-le chip ele vor fi neutralizate. 

Vă mai recomandăm:

De Revelion, pe Valea Bârgăului, vechiul an are parte de un „ceremonial funerar”

FOTO Belciugarii, spectacolul Crăciunului de pe Valea llvelor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite