FOTO Straiele populare, surprinse în chinurile facerii cu aparatul foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chinurile facerii unui pieptar FOTO: Silvia Floarea Toth
Chinurile facerii unui pieptar FOTO: Silvia Floarea Toth

O serie de fotografii absolut fermecătoare ne arată cum iau naştere iile şi cojoacele tradiţionale. Autoarea acestor imagini este Silvia Floarea Toth, o mocodeancă îndrăgostită de hainele tradiţionale şi de fotografie deopotrivă. Protagoniştii acestui documentar foto sunt chiar rudele artistei.

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum se fac iile, ciucurii decorativi sau cojoacele, Silvia Floarea Tóth are răspunsul. Tânăra din Mocod a realizat o serie de fotografii care surprind un cojoc în diverse stadii de realizare, ciucurii decorativi întâlniţi atât la haine cât şi la perne sau feţe de masă, precum şi o ie tot în chinurile facerii.

Protagoniştii acestor minunăţii sunt chiar rudele Silviei, pe care le urmăreşte încă de când era mică cum dau viaţă straielor populare. Astfel, cel surprins de Silvia cu camera foto este chiar bunicul său Dumitru, în vârstă de 85 de ani.

Aceasta nu este prima iniţiativă de acest gen, Silvia surprinzându-l cu camera video în vara acestui an tot pe bunicul său Dumitru în timp ce realiza un pieptar pentru bărbaţi, după un model din anii 1930.


Aflăm din filmare că meşteşugarul făcea şi 50 de pieptare pe sezon când era în putere, lua comenzile vara şi le finaliza până la Crăciun. În tinereţe un astfel de pieptar era gata în doar trei zile, iar acum, la 85 de ani durează cel puţin o săptămână.

silvia floarea 2

Pieptar, în chinurile facerii (Foto: Silvia Floarea Toth)


Tânăra de 32 de ani s-a încăpăţânat să menţină vie tradiţia încă din anul 2011, când a pus la punct un blog şi o pagină de facebook, unde pot fi admirate poze vechi de 100 de ani, alături de unele noi care ne arată faptul că în Mocod, tradiţiile nu au fost abandonate.

silvia floarea  5

Foto: Silvia Floarea Toth

Aceasta a fost o tentativă disperată de a reînvia tradiţiile şi de a le aduce în faţa celor mai tineri, generaţiei următoare. De aici lucrurile au evoluat într-o manieră cât se poate de naturală: sătenii plecaţi în străinătate şi-au făcut cont pe facebook doar să mai ţină legătura într-un fel sau altul cu locurile în care au copilărit.

În aceeaşi perioadă, bistriţeanca şi-a luat în serios şi pasiunea pentru fotografie, care o zgândărea încă de când era un copil. A învăţat singură cât a putut, fiind ajutată cu sfaturi şi de prieteni fotografi.

Silvia nu s-a oprit la blog şi la o pagină pe o reţea de socializare, imortalizându-şi şi „zestrea”. Aceasta este formată din nu mai puţin de 36 de costume populare, în total peste 100 de piese, pe care le are de la bunică, străbunică, mătuşi şi chiar vecine.

„Sunt haine rămase de la străbunica, de la bunica, de la mama, unele sunt primite de la mătuşi, şi chiar de la vecine care ştiau cât de mult iubesc portul popular. Nu sunt o colecţionară şi nu sunt privită în sat ca o colecţionară. Eu cred că fiecare familie ar trebui să aibă măcar un costum în casă, nu doar eu”, explică Silvia Floarea Tóth.

Colecţia de straie populare a Silviei a ajuns şi la în Italia, Germania şi chiar şi în statele Unite ale Americii, la New York.



Vă mai recomandăm:

Colecţia de costume tradiţionale a bistriţencei Silvia Floarea Tóth ajunge în SUA în decembrie

FOTO „Drumul iei” al celor de la National Geographic Traveler a poposit şi la Mocod

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite