FOTO Sculptorul care şi-a transformat cabana turistică în expoziţie permanentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice bucată de lemn lăsată pe mâinile lui Ioan Krestel se poate transforma în artă FOTO: Bianca Sara
Orice bucată de lemn lăsată pe mâinile lui Ioan Krestel se poate transforma în artă FOTO: Bianca Sara

Ioan Krestel sculptează de ani de zile. De mai multă vreme deţine împreună cu familia o cabana turistică în satul Colibiţa. Sculptorul a reuşit să îmbine arta cu turismul, cei care aleg să se odihnească la cabana sa având ocazia să îi admire lucrările şi să le afle poveştile.

Ioan Krestel are 50 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Dintotdeauna i-a plăcut lemnul, sculptorul prinzând drag de el tocmai la Colibiţa, locaţia aleasă pentru a-şi ridica o cabană. În copilărie a participat la marcarea copacilor la Colibiţa alături de pădurari, iar evenimentul, spune sculptorul, „l-a marcat” şi l-a atras ca un magnet zeci de ani mai târziu.

A început cu pictura, pe care a studiat-o şi exersat-o încă din şcoală de unul singur. Talentul şi-a spus cuvântul, Ioan Krestel reuşind să vândă în perioada comunistă picturi în valoare de o jumătate de dacie.

Uşor, uşor a început să vadă pictura inferioară şi dorindu-şi să progreseze a trecut la sculptură, despre care spune că este o etapă superioară. Nu înainte să-şi încerce norocul şi printre străini mai exact în Germania, unde a stat 5 ani şi unde nu a avut tangenţe cu arta.

„Am spus că vin în România, dar fac escală şi merg mai departe în altă ţară. Până la urmă am rămas aici, pentru că am simţit că aparţin acestui loc”, precizează sculptorul Ioan Krestel.

Şi când vine vorba despre sculptură Ioan Krestel a fost autodidact învăţând totul din mers, asta în condiţiile în care nu a terminat niciun curs sau şcoală de profil.

Spune că deşi îşi propune în fiecare zi să termine sau să înceapă o anumită lucrare, „destinul” este cel care decide ce şi cum va face. „Am lucrări începute de 7-8 ani neterminate, pot începe o lucrare astăzi şi să o termin tot astăzi. Mă simt ca o sculă în mâna destinului”, explică Krestel.

Când vine vorba de alegerea lemnului, sculptorul ne surprinde din nou: caută bucăţile cele mai rele, celemai hidoase, tocmai acestea dau personalitate lemnului, crede Ioan Krestel.

În atelierul lui Krestel găsim sculpturi abstracte, dar şi tehnici mai puţin întâlnite cum este lucrul pe fibra lemnului. Mai exact sculptorul ţine cont de fibra lemnului pe care o incorporează şi căreia îi dă valoare.

Cele care atrag atenţia sunt însă portretele pe lemn, pentru că, crede sculptorul, sunt mai „digerabile” şi le înţelege toată lumea.

„A fost ca o provocare, am făcut portret pictat în lemn şi am spus `cum ar fi dacă m-aş folosi şi de sculptură şi aş adânci puţin în lemn`, aşa a început. Sunt foarte expresive, mai ales cele în care apar bătrâni”, spune Krestel.

ioan krestel 8

Portretele pe lemn cu bătrâni sunt printre cele mai căutate lucrări (Foto: Bianca Sara)

În ciuda faptului că de ani buni este axat pe sculptură, ignorând total pictura, una dintre cele mai inedite comezi a venit din zona picturii. Un neamţ din Berlin i-a cerut să-l reproducă pe o pânză pe Hitler. Neamţul avea o pasiune pentru cel de-al Doilea Război Mondial, colecţionând tot felul de materiale care aveau legătură.

Arta, adusă la Colibiţa, un loc de vis

Sculptorul are o casă în Bistriţa, însă mare parte din vară şi-o petrece la Colibiţa, acolo unde în urmă cu 13 ani a cumpărat un teren. Şi-a ridicat o cabana, pe care an de an o îmbunătăţeşte şi o extinde cu mâinile sale.

ioan krestel 5

Privelişte de pe terasa cabanei La Sculptor (Foto: Bianca Sara )


I-a spus „La Sculptor”, avertizându-şi astfel oaspeţii cu privire la ce vor găsi în această locaţie care-ţi permite să admiri lacul Colibiţa în toată splendoarea sa.


Cabana are 6 camere şi între 25 şi 30 de locuri, în funcţie de confortul cerut. Preţurile sunt şi ele modeste, pornind de la 30 de lei de persoană. Încă de la intrare, te surprind sculpturile care transformă locul într-un spaţiu permanent de expoziţie.


Nu puţini sunt cei care vor să ştie mai multe despre sculpturile care au ajuns să fie parte din cabana lui Ioan Krestel şi chiar să plece acasă cu câte o lucrare.

Vă mai recomandăm:

Casa părintească, punctul de pornire pentru un sat artistic unic în ţară

Maxim Dumitraş, unul dintre cei mai renumiţi sculptori pe care îi are Bistriţa-Năsăud, a reuşit să realizeze, la poalele Munţilor Rodnei, ceva unic în ţară: un sat artistic, unde artiştii din toate colţurile ţării vor putea să vină să creeze lăsându-se inspiraţi de singurul element cu care omul a fost în comuniune de mii de ani – natura.

Protest prin artă stradală împotriva sumelor uriaşe care ajung la biserici

Un artist bistriţean de 20 de ani a ales să protesteze împotriva alocării de sume uriaşe pentru biserică cu o statuie realizată din haine care se ruga la o valiză cu bani. Opera de artă a fost amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite