FOTO Un artist anonim impresionează bistriţenii cu un concept de artă stradală unic în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul a stârnit curiozitatea bistriţenilor, care l-au privit minute în şir întrebându-se dacă sub haine se ascunde o persoană FOTO: Mind Fk
Omul a stârnit curiozitatea bistriţenilor, care l-au privit minute în şir întrebându-se dacă sub haine se ascunde o persoană FOTO: Mind Fk

O statuetă din haine, purtând un mesaj cel puţin special, amplasată în centrul istoric al municipiului. Cu asta a reuşit să oprească din drum şi să impresioneze bistriţenii pentru câteva secunde bune chiar de Ziua Femeii un artist nonconformist din Bistriţa.


Mind Fk, cum îşi spune, este un tânăr de 20 de ani,  care-şi dedică timpul confecţionând statuete din haine, pe care le plasează în diferite locaţii din municipiu, încercând să aducă în atenţia bistriţenilor conceptul de artă stradală. Întrebat de ce insistă să-şi păstreze anonimatul tânărul spune:

Fiindcă în opinia mea în artă nu cred că e foarte important artistul, ci mai degrabă lucrarea sa de artă. Şi în acest caz şi misterul, lipsa de asociere a unei lucrări de artă cu o faţă a unui artist, o identitate a acestuia.


Tânărul a ales arta stradală pentru că un vernisaj într-o galerie de exemplu implică costuri mult mai mari, iar impactul nu este atât de mare.

Bistriţeanul a început cu stencil-uri care reprezintă o formă de graffiti ce implică folosirea unui şablon pentru a aplica imagini pe diferite suprafeţe. Practic se realizează un şablon cu negativul fizic al unei imagini, care mai apoi se aplică cu ajutorul unui spray pe o suprafaţă.

Printre personalităţile a căror portrete se pot întâlni pe diferite ziduri sub formă de stencil se numără Mihai Eminescu sau Sergiu Nicolaescu. Pentru portretul lui Mihai Eminescu artistul a ales piaţa cu acelaşi nume, iar pentru marele regizor, fostul cinematograf „23 August”.

Mai apoi a trecut la „oameni”, pentru confecţionarea cărora foloseşte haine reale şi sârmă. Costul materialelor pentru un „om” ajunge la 50 de lei, artistul refuzând să dezvăluie procedeul de realizare, precizând doar că este un concept unic pe meleaguri româneşti. O parte importantă din actul creativ este reprezentată de mesajele care însoţesc oamenii.

statueta 4
E ciudat, la primul om a fost un mesaj mai personal pentru o persoană cu care am avut un trecut frumos, dar care s-a terminat şi era un fel de autoportret. La cel de-al doilea, mesajul am încercat să-l completez cu o inimă, ce este oferită în dar mamei (n.r. statueta a putut fi observată de 8 martie pe Pietonalul Liviu Rebreanu din municipiu). Omul reprezintă 50% din mesaj şi pentru o înţelegere totală oferi şi acel mic mesaj,  explică tânărul.



Acesta mai spune că prin actul său artistic vrea să le ofere oamenilor posibilitatea de a se bucura de o formă de artă neconvenţională, dar şi de a se rupe din monotonia zilnică şi a le oferi un zâmbet şi un strop de fericire.

E o artă simplă, cu un mesaj simplu,o artă făcută pentru oameni. Într-un fel această formă de exprimare am realizat-o şi pentru a îi impulsiona pe oameni să creeze, să-şi deschidă mintea.



Întrebat cu ce intenţionează să îi impresioneze pe bistriţeni pe viitor Mind Fk precizează: O să păstrez proiectul cu omul, doar că va fi la plural. O să fie tot în nota aceasta pozitivă.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite