Fascinanta bucătărie franceză, adusă în inima Transilvaniei de un artist  şi de o fostă profesoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artist fost restaurator de mobilă veche a adus anul acesta o parte din fascinanta bucătărie franceză în inima Transilvaniei, într-o spectaculoasă casă săsească, ce aduce mai mult a muzeu. Francezul care s-a stabilit în 2000 în România organizează chiar la el acasă cine speciale pentru cine vrea să guste, la propriu, o parte din bucătăria franţuzească.

Pe Michel şi Maria Vinay îi întâlnim în Livezile, la doi paşi de Bistriţa, într-o spectaculoasă casă săsească. Bucăţile de artă care împodobesc încăperile înalte ale casei parcă îţi dau impresia că te plimbi printr-un nonconformist muzeu. 

Cei doi trebăluiesc înconjuraţi de ingrediente care ridică sprâncenele celor care nu s-au bătut de bucătăria franţuzească până acum. Chiar în confortul sufrageriei, păziţi de peştii care dansează vioi într-un acvariu, se întâlnesc, cel puţin o dată pe anotimp cei care vor să-şi răsfeţe papilele gustative cu preparate franţuzeşti. 

Iniţiativa îi aparţine lui Michel, un francez care s-a stabilit în România în anul 2000 şi refuză să mai plece. 

„Este iniţiativa lui Michel. El a fost de părere că oamenii trebuie să socializeze şi să se adune pentru genul acesta de evenimente”, ne explică Maria Vinay, o fostă profesoară de Limba Franceză.

Michel vede în cinele sale spectaculoase, care îi şi poartă numele un prilej de socializare mai mult decât o experienţă culinară. Asta în ciuda faptului că masa este aranjată până la ultimul detaliu, din loc în loc fiind aşezate, ca la restaurant meniuri unde se prezintă preparatele ce urmează să fie gustate. 

Cei care vor să ia parte la acest festin, la care organizatorii ţin să specifice nu se vorbeşte numai limba franceză, dominând româna, trebuie să achite o taxă de participare de 100 de lei. 

image

O parte din banii adunaţi merg pe ingredientele deosebite folosite de gazde, iar o parte ajung în contul Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceze.

„Toate cinele au specific franţuzesc. Aceasta este a doua ediţie. Ne-am gândit să organizăm câte o cină pentru fiecare anotimp, însă cerinţa fiind mare a trebuit să ne grăbim puţin. Prima cină, la care au participat 12 persoane, a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, iar a doua în 10 decembrie”, explică Maria Vinay. 

Parte din ingrediente sunt aduse tocmai din Franţa, în timp ce altele sunt preparate de Michel, cum sunt mezelurile. Pentru ultima cină, Maria şi Michel au avut de bătut judeţul în lung şi-n lat pentru a găsi bibilică sălbatică. Şi pentru stridii şi midii, cei doi au mers până în Cluj-Napoca. 

„În seara aceasta am pregătit fructe de mare: stridii, creveţi cu maioneză de avocado şi scoici, platou cu mezeluri de casă făcute de Michel după gustul lui, carne de bibilică cu orez roşu din Delta Rinului, iar la desert trufe de ciocolată şi omletă norvegiană.După bibilică am umblat pe la Zagra să găsim sălbatică. În România nu prea se mănâncă, în Franţa se găseşte chiar şi în supermarket”, completează fosta profesoară. 

image


Michel le-a pregătit oaspeţilor şi mezeluri preparate chiar de el

Cea care se ocupă de gătit este Maria, care respectă întocmai indicaţiile lui Michel. Tot el alege şi preparatele, pe baza noutăţii. Acesta ţine să aleagă preparate comune în Franţa, însă care nu prea sunt gustate în România. 

Maria Vinay recunoaşte că unele preparate i-au dat bătăi de cap. Este şi cazul orezului roşu, despre care nu a ştiut că trebuie înmuiat în apă caldă înainte de a fi gătit. 

Cei doi vor să transforme „Cina lui Michel” într-o tradiţie, mai ales că unii prieteni deja s-au „abonat” la aceste evenimente inedite:

„Fabulos, absolut fabulos, doar aici am avut ocazia să gust aşa ceva. Aceste cine au spiritul mesei franceze tradiţionale, de calitate, de bun gust. Sunt abonată deja la aceste cine”, precizează una dintre participante.

image

Cinele sunt însoţite şi de mici momente artistice. Dacă la evenimentul din toamnă au participat patru tineri actori ai trupei de teatru Corint, la ediţia „de iarnă”, Alexa Dragu, nepoata gazdei, care studiază la Liceu de Muzică „Tudor Jarda” le-a cântat celor prezenţi. 

„Mie îmi place ideea, pentru că eu am crescut cumva între două culturi. E frumos să experimenteze asta şi ceilalţi oameni”, precizează Alexa Dragu.

Michel, creierul activităţilor Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceze 

Michel este artist şi fost restaurator de mobilă veche. Acesta s-a mutat în România în anul 2000, dintr-o încercare, spune soţia sa:

„Aveam un prieten francez care îl cunoştea pe Michel şi căruia i-a spus că vrea să plece din Franţa. Şi el a spus: uite am o cunoştinţă în România care te poate găzdui, dacă vrei. Aşa a ajuns el în 2000 în România şi n-a mai plecat. Franţa este o ţară unde nu se mai poate trăi, pentru că sunt prea multe reguli, scade nivelul de trai şi sunt prea multe interdicţii şi nu mai poate face nimic. Se simte mai liber aici”. 

Odată ajuns aici a început să aducă o bucăţică din Franţa în inima Ardealului, prin intermediul Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceze, din care soţia sa deja făcea parte. 

Acesta este în spatele unui alt proiect inedit, numit „pictori de duminică”. Proiectul ia forma unor întâlniri periodice între pictori profesionişti sau amatori, într-o piaţetă din centrul istoric al Bistriţei. Acolo, artiştii îşi pot expune lucrările şi pot face schimb de idei. Tot Michel a adus la Bistriţa şi „Fete de la Musique”, eveniment cunoscut deja la nivel global. 

„Vrea să aplice tot felul de idei. Fete de la Music am realizat-o aproape cu mijloace proprii, fără alte sponsorizări. E un eveniment global pe care l-am adus în Bistriţa. Pe urmă am făcut pictori de duminică, unde se întâlnesc artiştii profesionişti sau amatori, care pot să lucreze împreună şi să expună în piaţa mică”, rememorează Maria Vinay. 

Deşi nu vrea să se reîntoarcă să locuiască în Franţa, Michel vizitează ţara natală periodic, în special vara. Michel şi Maria profită de vizitele din Franţa pentru a aduce ingrediente pe care mai apoi le folosesc în preparate culinare franţuzeşti. 

Vă mai recomandăm:

Aventura în România a Evelynei Soyez. Franţuzoaica a făcut zeci de mii de kilometri în 20 de ani pentru a-i ajuta pe copiii cu dizabilităţi din ţara noastră

Paradisul de la Malin pus la punct de un belgian, salvat de şase conaţionali prin muncă asiduă şi crowdfunding

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite