Decoratoarea de torturi care transformă filmele în incredibile opere de artă dulci. Deserturile ei arată uluitor
0Cum ar fi dacă tot ce îţi trece prin cap s-ar putea transforma într-o adevărată operă de artă pe care să o poţi şi mânca? O tânără de 22 de ani din Bistriţa face acest lucru posibil, cu ajutorul pastei din zahăr. Printre cele mai neobişnuite „creaţii“ se numără prăjiturile-monstru sau dragonii din Game of Thrones.
Crina Biriş are 22 de ani şi încă din liceu petrece mare parte din zi în laboratoarele cofetăriilor. Aceasta reuşeşte să îmbine perfect pasiunea pentru design şi arte plastice cu cea pentru prăjituri şi să dea naştere la adevărate opere de artă, pe care, culmea, le putem mânca.
Tânăra spune că nu are pe nimeni în familie de la care să fi moştenit această pasiune pentru dulciuri, ajungând să se îndrăgostească de această lume încă din liceu întâmplător. Şi intrarea sa în această lume a fost o pură întâmplare.
„Pasiunea pentru prăjituri a venit împreună cu oferta unui loc de muncă în timpul liceului, într-un laborator de cofetărie din Bistriţa. Atunci am început, pe la 17 ani. În paralel cu Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” făceam şi asta, aşa a început totul”, precizează Crina Biriş.
Tot în liceu şi mai apoi în primii ani de facultate, Crina a cochetat şi cu bijuteriile, participând la diverse târguri de profil cu diverse accesorii unicate, lucrate manual.
Foto: Crina Biriş
Acesta a fost doar începutul, în scurt timp, talentul s-au îmbinat cu cunoştinţele despre materiale şi tehnici de lucru, iar Crina a devenit un apreciat cake-designer. La doar 22 de ani, vârsta la care unii abia îşi dau seama ce vor să facă în viaţă, ea lucrează deja de câţiva ani cu cofetăriile din Cluj-Napoca, oraş unde şi-a continuat studiile, la Universitatea de Arte şi Design, secţia Grafică.
Spune că nu a urmat niciun curs în acest domeniu, reuşind să fure din secretele marţipanului la locul de muncă. Ambiţia a fost cea care a ajutat-o să înveţe foarte repede secretele acestui material pretenţios.
Deşi mulţi dintre designer se folosesc de schiţe pentru a se ghida, spectaculoasele torturi realizate de Crina sunt „desenate” doar în imaginaţie. Tânăra nu obişnuieşte să folosească deloc schiţe pentru ghidare. Singura dată când a apelat la schiţe a fost la lucrarea sa de licenţă, a cărei mărime trecea totuşi de un metru şi jumătate.
Tânăra ţine neapărat să se întâlnească sau măcar să vorbească la telefon cu persoanele care comandă torturi la cofetăria cu care colaborează, pentru a afla exact ce îşi doresc clienţii. Pentru ca totul să meargă mai repede, Crina se ocupă doar de decorare, existând o altă persoană care realizează blaturile torturilor.
Foto: Crina Biriş
Pentru a da viaţă unor scene desprinse din poveşti sau vise, Crina se foloseşte de glazuri, creme şi bineînţeles pasta de zahăr. Cât despre timp, tânăra spune că habar nu are câte ore petrece la o lucrare, neavând niciodată curiozitatea să îşi cronometreze munca.
Lucrarea de licenţă, din pastă de zahăr
Temele preferate de Crina sunt cele desprinse din natură, dar şi cele fantasy. Deşi nu puţini sunt cei care au fost înzestraţi cu o imaginaţie bogată, tânăra spune că încă nu a întâlnit pe nimeni care să îi ceară un tort care să o surprindă de-a dreptul.
Printre cele mai interesante lucrări ale bistriţencei se numără corăbii ce sunt trase spre fundul oceanului de caracatiţe uriaşe, un spectaculos ceas desprins parcă din poveştile cu zâne sau casa unui spiriduş.
Deşi lucrările sale lasă cu gura căscată pe oricine le priveşte, Crina nu consideră că a realizat vreun tort care să determine acel „wow” mult căutat:
„Nu ştiu dacă am ceva spectaculos neapărat. Deocamdată trebuie să mă conving că pot spune wow cu adevărat. Progresez”.
Foto: Crina Biriş
Una dintre lucrările care a şocat pur şi simplu a venit în urma unei teme primite la facultate. Tânăra artistă a realizat mai multe prăjiturele „monstru” cu dinţi.
„În cursul anului II de la facultate, am prezentat aceste prăjituri. Atunci le-am făcut prima dată. Am ales prăjiturile cu dinţi din dorinţa de a le umaniza, de a le personifica”, explică Crina.
Un alt proiect pe care nu-ţi vine să-l mănânci şi nici nu-ţi prea vine să crezi că este din pastă de zahăr este un dragon care stă pe o bucată de copac şi protejează mai multe ouă. Creatura pare desprinsă parcă dintr-unul din cele mai populare seriale ale momentului, „Game of Thrones”, şi a luat naştere în urma unei comenzi. Acesta a fost de altfel şi una dintre cele mai interesante comenzile primite de Crina.
Foto: Crina Biriş
Tânăra a continuat să se folosească de cele învăţate în laboratoarele de cofetărie pentru a pune în practică proiectele cerute de profesorii de la Universitatea de Arte şi Design unde îşi continua studiile.
Aşa se face că, atunci când a trebuit să facă lucrarea de licenţă, Crina a mizat tot pe marţipan. Lucrarea, care înfăţişează bucăţi din natură combinate cu elemente fantasy, are doi metri pe un metru şi jumătate şi poartă numele „sweet dream”.
„Îmi propuneam cu proiectul de diploma să dau răspuns unor preocupări personale, născute în urma experienţei acumulate în munca cu marţipanul. Tehnica aleasă reprezenta practic îmbinarea artei grafice cu transpunerea desenului într-o formă 3D. Privitorul are în faţă o imagine des întâlnită din natură: ciuperci, copac, verdeaţă, dar la o analiză mai atentă dă de ceva mult mai profund. Am ales marţipanul nu doar datorită experienţei acumulate, ci şi datorită posibilităţii de a crea forme şi volume care pot deveni obiecte de consum”, spune cake-designerul.
Foto: Crina Biriş
Tânăra mai spune că cake designul nu reprezintă numai o meserie, ci şi o formă de terapie, cel puţin în cazul său. În momentul în care lucrează la un tort aceasta reuşeşte să se deconecteze de tot ce se întâmplă în jurul său şi să se relaxeze.
Vă mai recomandăm:
FOTO Cum i-a impresionat o româncă pe gurmanzii din Italia cu prăjiturile copilăriei