Cele mai frecvente greşeli făcute în sensul giratoriu. „N-ar trebui să conteze de unde intră ceilalţi conducători auto“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi şoferi fie nu ştiu cine are prioritate în sensul giratoriu, fie nu ţin cont de Codul Rutier. Alte greşeli care se fac în sens sunt schimbarea benzilor, încadrarea greşită sau blocarea intersecţiei.

Potrivit instructorilor auto, sensurile giratorii le dau cele mai multe bătăi de cap şoferilor, atât în oraşele mari, cât şi în cele mici. Potrivit Codului Rutier, cel din sensul giratoriu are prioritate. Aceasta nu este însă singura regulă de care trebuie să ţinem cont când ne apropiem de un sens giratoriu. 

„Codul Rutier spune că cel din interiorul sensului are prioritate. În mod normal, în apropierea unui sens giratoriu trebuie să reducem viteza şi ne asigurăm. Nu ar trebui să conteze de unde intră ceilalţi conducători auto în sens. La sensurile din oraşele mici, care sunt de mici dimensiuni te uiţi şi în stânga şi în faţă, pentru că acele maşini intră, în mod normal, înaintea ta în sens şi au prioritate”, explică instructorul auto Ioan Grama. 

Acesta spune că sensurile de mici dimensiuni nu-ţi permit atâtea manevre ca şi cele generoase, iar acest lucru îi încurcă pe şoferi, pentru că nu mai ştiu cum să semnalizeze şi când să intre în sens, ducând la o mare încurcătură, blocări ale intersecţiei şi accidente rutiere.

Alături de instructorul auto Ioan Grama am identificat cele mai frecvente greşeli pe care le fac şoferii atunci când intră într-un sens giratoriu:

- încadrarea necorespunzătoare. În unele sensuri banda din dreapta este dedicată şoferilor care urmează să vireze dreapta, însă unii care fac sensul sau care o iau în faţă folosesc şi ei această bandă deranjându-i pe ceilalţi şoferi. 

- nu adaptează viteza când se apropie de sensul giratoriu. Pentru a te putea asigura şi a da prioritate celor din sens, trebuie să reduci viteza. 

- nu sunt atenţi la ceilalţi participanţi la trafic. 

- deşi intersecţia este blocată, intră în sens, blocând mai tare circulaţia. 

„Dacă ar fi lumea puţin mai calmă şi s-ar respecta întocmai regulile de circulaţie, s-ar circula puţin mai uşor. Problema e că lumea e grăbită şi nu respectă întocmai Codul Rutier. Fiecare circulă după propriile reguli de circulaţie”, mai spune instructrorul auto. 

Acesta le recomandă şoferilor cu state vechi ca, odată la 5-10 ani, să recitească Codul Rutier, pentru că unele lucruri se schimbă sau pur şi simplu le uită.

Vă mai recomandăm:

Ce faci când eşti implicat într-un accident rutier. Situaţiile când ai voie să muţi maşina de pe partea carosabilă

În ce situaţii nu trebuie chemată Poliţia după producerea unui accident rutier

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite