Ce spune unul dintre  primarii “candidaţi” la insolvenţă, cu datorii aproape cât bugetul comunei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Potrivit  estimărilor ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, 13 comune din ţară ar fi în stare de insolvenţă. Printre ele se numără şi Rebrişoara, care a reuşit să adune datorii încă din anul 2000 aproape cât bugetul comunei pe 2013. Singura grijă a primarului comunei Rebrişoara este legată de executările silite, aşteptându-se să fie executat de firmele private care au de recuperat bani de la Primărie.


Primarul Viorel Clăpău a preluat Primăria Rebrişoara anul precedent cu o datorie de 49 de miliarde de lei vechi. Într-un an a reuşit să achite aproximativ 11 miliarde de lei vechi, rămânând cu o datorie de 38 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care anul acesta întreg bugetul comunei, care include taxe şi impozite precum şi sumele defalcate din TVA, abia ajunge la 40 de miliarde de lei vechi.

Fostul primar, acum decedat, a început să acumuleze datorii încă din 2000 pentru diferite proiecte. Printre acestea se numără realizarea reţelei de canalizare, extinderea acesteia, studii de fezabilitate sau chiar o maşină care transportă lemne, care ulterior a şi fost confiscată, pentru neplată. Doar maşina achiziţionată de fosta conducere a produs „pagube” de 12 miliarde de lei vechi.

Viorel Clăpău îşi propune ca anul acesta să reducă datoria la 35 de miliarde de lei vechi, deşi e conştient că acest lucru nu-l va împiedica să fie unul dintre „candidaţii” la insolvenţă potrivit noii legi.

Cum vede primarul această situaţie?

Primarul crede că de vină pentru această situaţie este atât fostul gospodar al comunei, cât şi autorităţile judeţene sau cele naţionale care au dat undă verde pentru anumite proiecte, iar mai apoi nu le-au mai finanţat.


„Bun şi ce se întâmplă? Închid porţile primăriei? Şi să luăm în calcul executarea silită, ce să execute silit? Ce să vândă? Singurele proprietăţi ale primăriei sunt: clădirea în care funcţionează, un cămin cultural şi un dispensar. Primăria nu e o unitate productivă care să producă, cum o reorganizezi?,” precizează Viorel Clăpău.


Acesta spune că nu are idee în ce constă această „insolvenţă” şi că deşi a citit câte ceva despre acest proiect nu ştie cum se va materializa pentru că nu există încă „instrucţiuni” în acest sens.


A încercat să rezolve problema printr-un credit, însă această posibilitate i-a fost anulată de gradul de îndatorare a primăriei, care trece de 600%. Potrivit lui Ioan Pintea, şeful Trezoriei bistriţene, mai sunt trei primării în Bistriţa-Năsăud cu datorii însemnate, însă acestea încearcă să rezolve problema printr-un credit.


Singura  grijă a lui Viorel Clăpău este că cele trei firme private, la care are o datorie totală de 24 de miliarde de lei vechi l-ar putea executa silit. De asemenea, primarul este supărat că din cauza acestor datorii  nu mai poate să facă nicio investiţie în comună, în ciuda memoriilor înaintate autorităţilor judeţene şi chiar primului ministru Victor Ponta.


„Orice a fi, bucuroşi le-om duce în spate pe toate,” conchide  Viorel Clăpău, care mai spune că dacă se pune lacăt pe primăria sa, măcar va avea mai mult timp pentru familia sa.

Vă mai recomandăm:

Liviu Voinea: Ministrul Finanţelor Publice estimează că 13 comune sunt în insolvenţă

Legea insolvenţei primăriilor are „un potenţial imens de corupţie”

 

 


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite