Cele mai ciudate case din România: când visul se transformă în realitate. Care sunt cele mai deosebite case din Bistriţa-Năsăud?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Popasul Verde din Sângeorz-Băi FOTO: Arhivă personală
Popasul Verde din Sângeorz-Băi FOTO: Arhivă personală

Castele, conace boiereşti, case săseşti deosebite, toate îţi iau ochii în diverse locaţii din Bistriţa-Năsăud. Care sunt totuşi cele mai deosebite case din judeţ? Primele poziţii din top sunt adjudecate de o casă din Sângeorz-Băi ce te duce cu gândul la casele spiriduşilor şi un castel de pe Valea Bârgăului ce ne transpune în Evul Mediu.

Casa ecologică, inspirată din poveştile cu spiriduşi

Pe un deal din Sângeorz-Băi se ridică măreaţă o casă din baloţi de paie şi cob, cu acoperiş verde. Este practic visul lui Paul Axinte, un sângeorzan stabilit în Belgia, transformat în realitate.

Casa care are până şi un şemineu cu cuptor de pâine personalizat, este realizată din baloţi de paie şi cob, un amestec de lut, paie, nisip şi apă. Totul a fost făcut manual, folosindu-se doar materiale ecologice. Clădirea este compusă din două dormitoare şi o baie la parter şi un living şi bucătărie la mansardă.

„De mult voiam să fac o casă de vacanţă în zona aceasta. Ne-am gândit la o casă pe structură de lemn, dar era mult prea banală. Am început cu un pic de risc, mult experimental”, declara pentru Adevărul în 2013, inginerul Paul Axinte.


Artistul local Maxim Dumitraş a realizat un şemineu special pentru această casă FOTO: Arhivă personală

casa sangeorz bai  3

Mobilierul este unul minimal, iar obiectele de decor sunt lucrate manual şi se potrivesc ca o mănuşă cu conceptul gândit de Paul. Deşi Paul Axinte a ridicat-o pentru a se putea odihni cu familia în vacanţe, sângeorzanul este hotărât să o introducă în circuitul turistic din acest an.

Olarul care şi-a construit un castel ca-n poveşti

Între dealurile de pe Valea Bârgăului se ascunde o altă clădire de vis. Este vorba despre un castel desprins parcă din poveştile cu prinţese şi cavaleri. Castelul a fost ridicat de către Gavrilă Leonte Gavrilaş, un olar de 37 de ani.

castel bistrita 1

Castelul este parcă desprins din poveşti cu domniţe şi cavaleri (Foto: Bianca Sara)

Gavrilă Leonte Gavrilaş a vizualizat în urmă cu şapte ani acest castel şi l-a desenat pe hârtie. Nu trecea zi să nu privească schiţa şi să-şi imagineze această minunăţie în picioare.

„Încă de când l-am desenat l-am şi văzut gata. Am gândit toate etapele şi apoi ne-am apucat de treabă. Am făcut poriectul, am ştiut unde se termină turnul, cum se termină. Nu ne-am pus problema că avem nevoie de o anumită sumă de bani. Singura condiţie pe care mi-am impus-o a fost să fiu harnic şi să procur materialele necesare, pe care alţii le aruncau. A fost multă voinţă, începeam la ora 4:00 dimineaţa şi terminam noaptea”, relata în 2014 pentru Adevărul, Gavrilă Leonte Gavrilaş.


Castelul este din piatră neprelucrată adusă din pădure (Foto: Bianca Sara)

image

Clădirea este realizată din piatră adusă din pădure, după tehnici utilizate acum sute de ani. Aceasta este formată din cinci dormitoare la etaj, un living la parter, o baie, o bucătărie şi un atelier de olărit. S-au mai folosit lemn şi ţigle reciclate de la case vechi din zonă.

Construcţia s-a întins pe şapte ani şi a fost finalizată la mijlocul anului 2014. Următorul pas este dotarea interiorului şi amenajarea băilor şi a livingului.

Vă mai recomandăm:

Ce ascund castelele impunătoare ale nobililor maghiari? De la tuneluri secrete la catacombe pentru înmormântare

Castelele şi casele boiereşti ridicate de nobilii maghiari care au deţinut pământuri întinse în Bistriţa-Năsăud surprind şi acum, deşi majoritatea se află într-o stare avansată de degradare. Puţini sunt cei care le mai cunosc secretele şi legendele acestor clădiri impunătoare. Poveştile acestor construcţii nu fac altceva decât să sublinieze ingeniozitatea şi imaginaţia conţilor.

FOTO Povestea celor mai „necunoscute” patru castele din Bistriţa-Năsăud, în sfârşit dezvăluită în mediul virtual

Programul „Castel în Transilvania” care a presupus o drumeţie de 22 de zile în jurul a 40 de castele din patru judeţe din Ardeal, a inclus şi patru minunăţii arhitecturale din Bistriţa-Năsăud. Astfel, poveştile castelelor Bethlen din Şieu Odorhei, Sombory-Lázár din Sărata, Wessélenyi din Chiochiş şi a Casei Torma din Cristeştii Ciceului au fost făcute cunoscute.







 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite