Angajata care a transferat 40 de milioane de euro de la producătorul german Leoni în conturile unor hackeri ar fi fost concediată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia care ar fi transferat uriaşa sumă ar fi fost concediată FOTO: Bianca Sara /Arhivă
Femeia care ar fi transferat uriaşa sumă ar fi fost concediată FOTO: Bianca Sara /Arhivă

La mai bine de două săptămâni de la frauda record suferită de producătorul german Leoni, angajata responsabilă de transferul celor 40 de milioane de euro în conturile un hackeri ar fi fost demisă. Totul s-a făcut în mare secret, după o şedinţă cu şefii din Germania ai companiei.

Producătorul german Leoni Wiring Systems a fost în luna august victima unei fraude record de 40 de milioane de euro. Păţania celor de la Leoni, care au în România patru fabrici, a fost făcută publică tocmai de companie, la doar patru zile de la fraudare, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul principal.

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice. (...) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza compania într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial în data de 16 august.

În cadrul aceluiaşi comunicat de presă, compania Leoni Wiring Systems mai spunea că, în urma acestui incident, fondurile companiei au fost transferate în conturile sale din străinătate şi că consiliul de management a iniţiat o investigaţie proprie în acest sens. De asemenea, compania anunţa că s-au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asiguratorul producătorului.  

„Încă nu a fost evaluat efectul pe care această pagubă îl va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichidităţile Grupului Leoni nu au fost afectate în niciun fel. Operaţiunile Leoni se desfăşoară potrivit planificărilor”, mai spuneau cei de la Leoni în comunicatul de presă.

Deşi în comunicatul făcut public, Leoni Wiring Systems nu dă foarte multe detalii despre cum s-a putut frauda atât de uşor o companie atât de mare, se pare că totul a pornit de la Bistriţa. În spatele acestui tun impresionant stau, potrivit unor informaţii parţial confirmate oficial, mai mulţi hackeri. Practic, aceştia au clonat e-mail-urile unor directori de la sediul central din Germania şi au cerut şefei departamentului Financiar de la fabrica din Bistriţa să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont. 

Nemţii au tăiat primul cap în acest scandal: directoarea care a virat banii a fost concediată

Directorul financiar al sediului din Bistriţa ar fi respectat protocoalele şi a transferat uriaşa sumă de bani în conturile din străinătate indicate în e-mail-urile primite. Se pare că comunicarea prin intermediul e-mail-ului era o procedură des folosită de către mai marii companiei, chiar şi atunci când era vorba despre transferul unor sume importante. 

Hackerii cunoşteau foarte bine protocoalele folosite de cei de la Leoni, astfel că, directorul financiar de la Bistriţa nici nu ar fi bănuit că în spatele acestor e-mailuri prin intermediul cărora îi ceruse să transfere suma de bani s-ar afla altcineva. 

Carmen M., femeia care a transferat uriaşa sumă ar fi  fost dată afară la finalul săptămânii trecute, după ce nemţii de la Leoni au venit la Bistriţa, unde i-au convocat pe toţi managerii din fabrica de la Bistriţa la o şedinţă, cu uşile închise. Informaţia nu a fost confirmată oficial de către reprezentanţii companiei. 

Se pare că femeia s-a deplasat la bancă pentru a face transferul în contul din străinătate, fără a bănui că a fost trimisă de hacker. 

Deocamdată, şefa departamentului Finaciar este singura care a fost concediată. Deşi existat zvonuri potrivit cărora şi Marius Cotor, managerul fabricii din Bistriţa, urma să fie demis, acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. 

Leoni Wiring Systems este de 14 ani în Bistriţa 

Leoni Wiring Systems a fost înfiinţată în anul 1917 şi produce cabluri pentru industria auto şi nu numai. În total, Leoni are peste 75.000 de angajaţi în 32 de ţări din lume. La nivel european, Leoni se află pe primul loc în domeniul cablajelor auto, iar la nivel mondial pe locul 4. 

În România, compania a ajuns la 17.000 de angajaţi în trei locaţii: Arad, Bistriţa şi Piteşti. Doar la Bistriţa, Leoni are peste 6000 de angajaţi, în două unităţi de producţie. Leoni Wiring Systems Bistriţa, a raportat în 2015 o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu un câştig net de aproape 14 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

În Bistriţa, Leoni a început să investească acum 14 ani. Piatra de temelie a fabricii de la Bistriţa a fost pusă în 2002, producţia în nou hală începând un an mai târziu, în 2003, cu modelul Clasa A de la Mercedes. În prezent, fabrica de la Bistriţa asamblează cablaje pentru giganţi din industria auto precum Mercedes, Rolls Royce sau BMW.

În 2013, Siegried Reichert, fostul director general trimis de nemţi pentru a pune pe picioare fabrica de la Bistriţa şi-a luat mâinile de pe unitatea de producţie, mutându-se în China. Fabrica de la Bistriţa este condusă de atunci de românul Marius Cotor. 

Încrederea pe care grupul Leoni o avea în angajaţii de la Bistriţa este confirmată nu doar de faptul că au făcut aici sediul principal din România, ci şi de investiţiile făcute. În anul 2015, Leoni inaugura încă o unitate de producţie în zona industrială a Bistriţei, care produce cablaje auto pentru Mercedes Benz E-Klasse.

Vă mai recomandăm:

Nemţii de la Leoni au venit la Bistriţa, după ce compania a fost fraudată de hackeri cu 40 de milioane de euro

Cum salvează unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri auto o zonă industrială lăsată în paragină

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite