Şi-a dat demisia şi s-a apucat de făcut paste artizanale. Cum o ajută reţeta de tăieţei învăţată de la bunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Andron şi-a dat demisia şi s-a dedicat pasiunii sale: pastele FOTO: Bianca Sara
Dana Andron şi-a dat demisia şi s-a dedicat pasiunii sale: pastele FOTO: Bianca Sara

La 36 de ani, Dana Andron şi-a dat demisia de la un ziar local din Bistriţa unde muncea şi s-a apucat de făcut paste. Culmea, nu a studiat reţetelei italiene, ci o foloseşte tocmai pe cea de tăieţei, învăţată de la bunica sa.

După ce a lucrat ani buni la un ziar local, unde s-a ocupat de la corectura la contabilitate şi publicitate, Dana Andron şi-a dat demisia şi s-a hotărât să investească în marea sa pasiune: pastele. 

A început timid, în a le face în casă, pentru prietenii şi a ajuns să îşi facă un atelier pentru paste. Momentan, aceasta le vinde doar în Bistriţa, fiind prezentă săptămână de săptămână la târgul de produse locale din centrul oraşului.

„Am început în urmă cu un an şi jumătate. Suntem fani paste, paste cu orice, cu legume, cu carne. Până atunci cumpăram paste, inclusiv din Italia am adus şi am primit, însă am zis să încep să le fac eu, mai ales că fac de când mă ştiu cu mama tăieţei pentru supă. Apoi am zis ce-ar fi să-mi iau o maşină mică de făcut paste. Am învăţat şi procesul de facere a lor. Am chemat prietenii la masă, cărora le-a plăcut foarte mult şi m-am gândit ce ar fi dacă aş transforma asta într-o afacere?”, povesteşte cum a început Dana Andron.

paste dana andron bistrita 1

De curând, bistriţeanca şi-a deschis un atelier de paste FOTO: Artisanal Pasta 

Aceasta foloseşte tocmai reţeta de tăieţei pe care a învăţat-o de la bunica sa. Pastele artizanale realizate de bistriţeancă conţin doar ouă, făină şi puţină sare. Inclusiv făina este luată direct de la moară şi nu conţine amelioratori. 

„Anul trecut am testat puţin piaţa la târgurile de profil. Am văzut că nu doar prietenii sunt încântaţi de aceste paste, ci şi necunoscuţii care le-au cumpărat de la târg. Am avut un feedback bun şi cu susţinerea soţului şi morală şi financiară şi am zis să încercăm cu un mic atelier de paste. E multă muncă fizică momentan, vreau pe parcurs să îmi iau o maşină mai mare pentru paste”, mai spune bistriţeanca.

Pe pagina de Facebook dedicată pastelor, Dana postează inclusiv reţete de paste, pe care le testează în prealabil.

Pastele au nevoie de trei zile pentru a putea fi consumate 

Pentru ca o pungă de paste să ia naştere este nevoie de trei zile. Momentan, Dana face cam 30-40 de pungi de paste pe zi. Printre sortimentele de paste pe care le realizează Dana se numără tagliatelle, dar şi clasicii tăieţei. 

„Frământ aluatul, las o jumătate de oră să se odihnească şi să capete o elasticitate mai bună. După, le las la uscat, pe nişte suporturi speciale. După care cu mare grijă vin ambalate”, spune Dana. 

dana andron paste bistrita  5

Aceasta a încercat să vină şi cu o alternativă pentru cei care vor să mănânce sănătos: păste cu morcov, cu spanac, cu sfeclă sau verdeţuri. O pungă de paste costă 7 lei şi ajunge pentru două porţii sănătoase. 

„Cele vegetale le-am făcut pentru cei care ţin la sănătate. Spanacul este foarte  benefic, sfecla şi morcovul la fel. Ideea mea a pornit de la a mânca sănătos şi produs local, la noi. Fără E-uri şi altele. Şi făina o iau direct de la moară, fără amelioratori. Şi pastele clasice conţin doar făină, ouă şi sare”, mai spune bistriţeanca. 

Întreaga investiţie a fost făcută din economiile bistriţencei şi ale soţului său. Spune că a pus pe picioare această afacere din dorinţa de a le oferi bistriţenilor posibilitatea să mănânce paste sănătoase, produse chiar la ei acasă. Bistriţeanca încearcă să facă în casă şi alte produse precum dulceţuri şi siropuri, pentru consum propriu, însă.

„Am vrut să fac ceva pentru mine şi pentru comunitate. Să producem local cât se poate. Eu sper să ajung în câteva magazine din oraş şi chiar din ţară, chiar am avut cereri din ţară de la băcănii”, mai spune Dana. 

paste dana andron bistrita2

Dana vine şi cu reţete pentru cei care nu au idee FOTO: Artisanal Pasta

Vă mai recomandăm:

Cum au reuşit o bunică şi un nepot din Ardeal să pună pe picioare o afacere cu „gustul copilăriei”. Cei doi i-au cucerit pe clienţi

Cuplul de români care produce creme pentru piele exportate până în Australia. Ce presupune linia de cosmetice pe bază de ulei de canabis

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite