Şefii Poliţiei bistriţene vorbeau ca la meteo. Ca să afle dacă agenţii au „aranjat“ măsluirea unui accident îi întrebau: „Cum îi vremea pe acolo?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA scot în evidenţă detalii hazlii în motivarea arestării celor trei capi ai poliţiei bistriţene cercetaţi pentru abuz în serviciu. Potrivit acestora, cei trei se foloseau de expresii despre vreme pentru a comunica cu agenţii însărcinaţi să „aranjeze” accidente rutiere. Aceştia mai spun că şefii poliţiei le cereau primarilor să declare în mod ilegal anumite drumuri închise circulaţiei.

Preţ de jumătate de an procurorii DNA au adunat probe împotriva inspectorului şef al poliţiei bistriţene Ioan Ovidiu Mureşan, împotriva şefului Poliţiei Rutiere Roberto Hasnăş şi împotriva şefului Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă. Cei trei au fost arestaţi preventiv în 25 noiembrie pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii DNA au arătat cum cei trei măsluiau şi ascundeau accidente de circulaţie constrângându-şi agenţii să îşi încalce atribuţiile de serviciu, primeau diverse produse sau servicii în schimbul protecţiei şi chiar impuneau anumite persoane în funcţii cheie folosindu-se de oamenii politici şi cu influenţă din Bistriţa-Năsăud. Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici.

Motivarea arestării scoate în evidenţă câteva detalii uimitoare şi hazlii totodată cu privire la practicile celor trei. Astfel, potrivit procurorilor, şeful Poliţiei Rutiere Roberto Hasnăş şi şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă foloseau în conversaţiile cu agenţii un limbaj codat, inspirat din meteorologie.

„Cum îi vremea pe-acolo?”, „E soare?” erau întrebări uzuale folosite de cei doi pentru a afla dacă agenţii de circulaţie au aranjat diverse evenimente rutiere.

„Ofiţerul utilizează în discuţie cu subordonatul său un „cod” de inspiraţie meteorologică, absurd în situaţia dată, pentru a îngreuna probarea intervenţiei ilicite făcute. Conţinutul acestei discuţii este aparent absurd, discuţiile de factură „meteorologică” urmărind să mascheze intervenţia vădit nelegală a şefului Poliţiei oraşului Năsăud”, precizează procurorii DNA.

Când agenţii aflaţi la faţa locului întâmpinau probleme în a aranja accidentele rutiere, aceştia transmiteau acest lucru şefului de la Poliţia Rutieră Roberto Hasnăş şi şefului Poliţiei Năsăud folosindu-se de expresia „am o pană”.

Primarii „transformau” drumurile publice din pix pentru a-l ajuta pe şeful de la Rutieră

Potrivit procurorilor DNA, şeful Poliţiei Rutiere Roberto Hasnăş a apelat la trei primari din judeţ pentru a „schimba” statutul unor drumuri publice din comunele lor, astfel încât evenimentele produse acolo să nu fie catalogate drept accidente rutiere.

Astfel, în luna iunie, în Mărişelu un tren loveşte o căruţă, rezultând decesul unei persoane şi rănirea alteia. Roberto Hasnăş apelează la un apropiat al primarului comunei Mărişelu Toma Someşan pe care îl roagă să-i obţină un act din care să rezulte că drumul respectiv nu era deschis circulaţiei rutiere. Pe baza acestui act, şeful de la Rutieră ia legătura cu Direcţia Poliţiei Rutiere din IGPR, unde raportează că e vorba despre un drum de hotar, pasând astfel cercetarea evenimentului Poliţiei Transporturi Feroviare.

Roberto Hasnăş apelează şi la primarul comunei Nimigea, Mircea Runcan, de două ori pentru a schimba din pix statutul unor drumuri. Astfel, la finalul lunii septembrie, în Nimigea pe un drum de pietriş, deschis circulaţiei publice, are loc un accident cu victime.

„Deşi subordonatul îi comunică faptul că aflase de la primar că drumul respectiv este deschis circulaţiei publice, Hasnăş Roberto îi solicită să îl determine pe primar să elibereze un act prin care să ateste în mod mincinos faptul că acel drum nu este drum public, scopul urmărit de comisarul şef fiind acela de a nu raporta producerea unui accident rutier cu victime. În cele din urmă, Hasnăş Roberto s-a deplasat personal la primarul şi secretarul comunei Nimigea, determinându-i pe aceştia să îi elibereze un act în care s-a menţionat că acel drum „nu este reglementat circulaţiei”, fapt pe care Hasnăş Roberto îl raportează telefonic lui Mureşan Ioan Ovidiu”, precizează procurorii DNA.

Un astfel de act a emis şi primarul comunei Leşu Ioan Pop, când un bărbat s-a răsturat într-un pârâu cu o maşină de teren şi a decedat pe loc. Acesta a transformat un drum asfaltat într-unul forestier, pentru ca evenimentul respectiv să nu fie raportat ca fiind un accident rutier cu victimă.

Niciunul dintre cei trei primari care au emis acte false pentru a-i sprijini pe capii poliţiei bistriţene nu au putut fi contactaţi pentru a comenta dezvăluirile făcute de procurorii DNA.

Vă mai recomandăm:

Unul dintre şefii Poliţiei bistriţene, aflat în arest pentru abuz în serviciu, urma să fie avansat pentru „merite deosebite“ chiar de Ziua României

Deputatul Ioan Oltean i-a cerut abuziv şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud să afle cine îl înjură pe Internet. Poliţia s-a executat: „duşmanul” era angajat la SRI

Accident rutier în urma căruia o fetiţă a ajuns în comă la spital, muşamalizat de capii poliţiei bistriţene

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite