10 obiceiuri ciudate întâlnite în Ardeal: la ridicarea unei case se sacrifică o găină, iar soacra mică îşi cumpără ginerele cu bucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele zone din Ardeal, la ridicarea casei se sacrifică o găină neagră FOTO: gainiderasa.wordpress.com
În unele zone din Ardeal, la ridicarea casei se sacrifică o găină neagră FOTO: gainiderasa.wordpress.com

De-a lungul timpului, mii de obiceiuri, unele păgâne, altele creştine, au fost adoptate de către oamenii din diferite zone ale ţării. Adevărul.ro vă prezintă cele mai ciudate 10 obiceiuri întâlnite în Ardeal.

Convieţuirea în Ardeal a celor trei etnii reprezentate de saşi, secui şi români a dus la apariţia unor obiceiuri ce par la prima vedere cel puţin ciudate. Altele însă sunt foarte vechi, având origini păgâne. Cu ajutorul etnologului Janeta Ciocan, Adevărul.ro vă prezintă cele mai neobişnuite obiceiuri întâlnite în Adeal.

1.    Soacra mică cumpără mirele de la soacra mare cu bucate. Obiceiul se întâlneşte în Ţara Lăpuşului.

2.    La ridicarea casei se sacrifică o găină, iar sângele ei se scurge în pământ, în locul unde urmează să fie uşa de intrare în casă. În unele locuri se lasă în pământ inclusiv capul găinii. Din găina în cauză se pregăteşte un preparat pentru meşterii care lucrează la casă.

3.    Recolta, protejată cu...coji de la ouăle de la Paşte. Se păstrează cojile de la ouăle vopsite la Paşte care se amestecă cu grâul sau alte seminţe ce urmează a fi plantate. Se spune că acestea vor proteja recolta, întrucât au fost sfinţite de către preot.

4.    Morţii au bani în buzunare şi în mormânt. Plata vămilor se practică în mai multe zone din ţară, însă diferit. În Ardeal, banii se pun chiar în mâna mortului, cu suma primită decedatul îşi „plăteşte” judecata.
 
5.    În Maramureş, mirii mănâncă colac cu lapte din aceeaşi farfurie, cu aceeaşi lingură. La nunţile din Maramureş mirii primesc câte un colac, ce vine împărţit cu părinţii. Jumătatea de colac ce revine mirilor, este consumată dimineaţa cu lapte. Cei doi mănâncă colacul din aceeaşi farfurie, cu aceeaşi lingură. Obiceiul semnifică faptul că cei doi pornesc la drum împreună, împărţind chiar şi lingura şi farfuria.

6.    Ardelenii au o zi dedicată morţilor, în care împânzesc cimitirele cu lumânări. În Ardeal, în 1 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Morţilor. Această sărbătoare a fost împrumutată de la catolici, fiind aleasă ziua de 1 noiembrie pentru îngrijirea morţilor pentru că atunci se sărbătoresc toţi sfinţii. Pe lângă curăţatul mormintelor, ardelenii le acoperă cu zeci sau chiar sute de lumânări, pe care le mai apoi le aprind.



7.    Anul Nou, aşteptat cu mascaţi cu zurgălăi la Cavnic. În zona Cavnicului, Noul An este aşteptat cu mascaţi cu zurgălăi. Mai mulţi bărbaţi se îmbracă cu haine zdrenţuite şi prind de haine talange cu care încearcă să alunge spiritele rele. Se spune că cei care îi ating pe mascaţi au noroc în noul an.

8.    Ardealul are propria coridă. În mai multe sate din Transilvania, de Rusalii se practică înstruţatul boului. Un bou este împodobit cu flori şi este purtat pe uliţele satelor. În unele locuri, acesta este gonit de către tinere care vor să se mărite. Se spune că cele care ating boul se vor mărita în anul în curs.

Ziua Morţilor la Timişoara



9.    În Ardeal, clopul purtat la costumul popular este „decorat” cu penele unor păsări exotice. În zona Năsăudului, clopul care însoţeşte costumul popular este un adevărat spectacol. Asta pentru că aceasta conţine sute de pene multicolore de păun. Pasărea exotică ar fi fost adusă în Europa din Asia de către Alexandru cel Mare. Mai mult, în zona Năsăudului în mai multe sate se creşteau păuni tocmai pentru aceste pene.

instrutatul boului bistrita 11

10.     De Paşte, în Ardeal, până şi în copaci apar ouă. Acest obicei este întâlnit mai ales în zonele în care au trăit saşii. Aceştia obişnuiau ca de Paşte să îşi decoreze copacii din curtea casei cu ouă vopsite.

Vă mai recomandăm:

Cum îşi plăteau ardelenii în urmă cu un secol propria înmormântare din timpul vieţii, cu ajutorul unor „reuniuni” care se ocupau de toate pregătirile

FOTO VIDEO Cum se vede Înstruţatul Boului, o „coridă” românească veche de mii de ani, în era Facebook

Halloweenul se mută în ianuarie de peste 500 de ani într-un sat bistriţean. Zeci de localnici se costumează pentru a alunga spiritele rele



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite