Trei elevi de liceu din Baia Mare şi-au deschis o afacere care le merge ca pe roate. Ideea lor i-a făcut să-şi extindă deja businessul în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei elevi de liceu de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” din Baia Mare au pus pe picioare o afacere. Chiar dacă au doar 18-19 ani, cei trei sunt foarte serioşi şi îşi fac treaba cu profesionalism. Ei fac livrări la domiciliu în Baia Mare şi în împrejurimi.

În timp ce majoritatea tinerilor de vârsta lor îşi petrec timpul liber prin cluburi şi baruri, în special în vacanţe, cei trei elevi, Rareş Cătălin Bîrle, Sergiu Zaharie şi Şerban Rusu s-au gândit să îşi umple timpul cu ceva util. Astfel, ei au pus pe picioare o mică afacere, dar care începe din ce în ce mai mult să prindă contur. Livrări la domiciliu este ceea ce fac ei şi sunt foarte mulţumiţi până acum. ”Ideea am avut-o mai de mult, dar nu am prea vorbit despre asta. Ne-am gândit, de fapt, cam toţi că un serviciu de acest fel ar fi necesar în Baia Mare”, spune Şerban Rusu, care este şi cel mai vorbăreţ dintre toţi, în timp ce Rareş se află în vacanţă. ”Am văzut ceva de genul ăsta la Cluj, unde se fac livrările cu bicicleta, dar nu sunt aşa de rapizi. Iar în Baia Mare nu prea este ceva de acest gen”.

De altfel, Şerban este şi ”locomotiva” afacerii, el vine cu ideile şi tot el este ”curajosul” echipei. Dar în echipă fiecare are rolul lui, bine definit. ”Ce-i drept, eu sunt cel mai grăbit”, spune Şerban uşor amuzat. ”Adică în mod normal, toate ar avea timpul lor, dar eu sunt mai grăbit să înaintez în viaţă. Probabil trebuia să aşteptăm până pe la 25 de ani pentru asta, dar eu sunt foarte curios, vreau să văd ce fac alţii, cum fac, ce nu-i bine, ce aş putea eu face”, începe el povestea.

”Aşa că i-am luat şi pe ei, i-am corupt repede, ei sunt uşor de corupt. Eu am avut iniţiativa, dar ei sunt băieţii responsabili. Eu sunt cu ideile, Sergiu se ocupă de parte de online, iar lui Rareş ne place să-i spunem seales manager, pentru că el e omul care ştie să facă vânzări. El e foarte sociabil. El face contractele, stă de vorbă cu oamenii, vinde. Eu nu-s genul ăsta. Nu mă pricep la asta. Nici nu-mi place să le arăt, să le propun, să mai şi negociez comisionul. Am fost trei prieteni care am zis ”hai să facem ceva”. Ştiam că amândoi sunt capabili şi că putem să facem treaba asta împreună”, justifică Şerban.

Astfel, continuă tânărul, cu banii din economiile lor, pe care i-au strâns din alte joburi de vară şi cu contribuţii ale părinţilor, şi-au cumpărat patru scutere, şi-au înregistrat firma, au angajat un dispecer şi şi-au închiriat un mic sediu, de unde este dirijată toată afacerea. ”Am gândit-o ca pe un business, am vrut să vedem cum merge un business”.  Până acum, spun ei după doar două luni de activitate, cifrele arată bine. E bine că nu e pe minus. De la părinţi, mai spun ei, cel mai mult a contat suportul moral. ”Sigur că dacă le-aş cere bani, mi-ar da. Nu despre asta e vorba. Dar cel mai mult a contat că ne-au susţinut şi au încredere în noi”, mai spune Şerban.

Livrează cumpărături, rufele la curăţătorie, flori, cadouri

Tinerii întreprinzători livrează oriunde, oricând şi oricând, dar au renunţat la programul non-stop. ”Am constatat că aveam între trei şi cinci comenzi pe noapte şi nu merita să ţinem un om o noapte întreagă de serviciu pentru atâta”, mai spune tânărul. Astfel programul a fost adaptat la cerinţele pieţei, iar acum livrările se fac între orele 07.00 şi 00.00. ”Mă aşteptam să fie nişte ore de vârf, în care să avem mai multe solicitări, dar de fapt cam în acest interval orar avem solicitări. Nu sunt nişte ore anume”, mai spun cei doi tineri.

Deşi cel mai adesea li se cere să livreze mâncare, meniuri de la diferite restaurante sa pizza, ei spun că afacerea a fost gândită, iniţial, pentru a veni în ajutor pe lângă celor cu foarte puţin timp, şi persoanelor vârstnice, ori cu dizabilităţi. Serviciul oferit era acela de a face cumpărături. ”Noi avem o plajă largă de servicii. Facem cumpărături, medicamente, alimente, putem livra cadouri, flori, ducem hainele la curăţătorie, pentru că oamenii nu prea au timp. Dar oricât de multe am încerca să oferim, lumea ori nu e obişnuită, ori nu are încredere. Cred că e nevoie de timp să se obişnuiască cu astfel de servicii. Oricum, mâncarea merge. Pizza şi multe meniuri”, completează 

Sergiu este singurul dintre ei care a terminat liceul şi din toamnă va fi student. Asta, însă, nu le dă bătăi de cap câtuşi de puţin, pentru că tehnologia la care avem azi acces le dă mai multe posibilităţi de comunicare. ”Se va ocupa şi de acolo. E la Cluj, nu-i aşa departe. El se ocupă mai mult de partea de online, de managerierea site-ului online, de reclamă. Nu-i aşa de complicat, se poate face şi de la distanţă”, mai spune cu mult curaj Şerban. Dacă acum nu li se pare o problemă, anul viitor când şi ceilalţi doi vor termina liceul şi vor trebui să plece la facultate, s-ar putea să aibă bătăi de cap. 

Când vine vorba despre faptul că anul viitor pe vremea asta, şi ceilalţi doi vor fi pe picior de plecare, tinerii constată că nu s-au gândit la asta până acum. „O să vedem atunci. Sunt soluţii. O putem conduce şi de la distanţă, nu este imposibil. Sau poate o vindem. Dacă până acum, cifrele merg bine, cred că până anul viitor o să meargă şi mai bine şi sigur va fi vandabilă”, crede unul dintre ei.

Dar până atunci, eu au planuri mult mai aproape de a fi realizate. Pentru că au observat că majoritatea le cer meniuri şi pizza, s-au gândit să-şi îmbunătăţească platforma online. Astfel, în maxim două săptămâni, băimărenii vor putea comanda direct online, accesând site-ul celor teri elevi.

Acesta este un caz în care tinereţea şi lipsa de experienţă a celor trei întreprinzători este o calitate. Ei nu par să fie conştienţi de curajul lor, însă tocmai acesta este farmecul lor şi, probabil, reţeta succesului. 

Scuterele care le dau bătăi de cap

Chiar dacă totul pare să meargă strună, unele probleme tot mai apar, ca în orice afacere. ”M-am grăbit să cumpăr scuterele, iar acum constatăm că nu prea merg şi trebuie să investim în ele. Dar le facem o reparaţie capitală. Asta e cea mai mare problemă a noastră, dar o rezolvăm noi. Eu aş fi vrut să meargă totul strună. Oricum, peste două săptămâni cel târziu vom avea patru scutere care vor merge brici”, mai promite plin de curaj Şerban.

Comandă livrată în cel mai scurt timp posibil

Cei trei promit că fac livrarea în cel mai scurt timp. De altfel acesta este ceea ce face firma lor să fie diferită. ”Dacă o comandă este gata la şi 20 de minute, la şi 23 de minute este la client. Asta dacă nu locuieşte la marginea oraşului, unde poate ajunge în maxim 10 minute”. 

Sergiu este cel care se ocupă de promovare, în special pe online. El, însă, îşi vede viitorul în politică. ”Mă simt foarte bine că facem ceva util, mă bucur că putem să ajutăm pe cineva să-şi salveze din timp. Dar cu siguranţă voi intra în politică şi va fi un partid liberal”, arată Sergiu.

Rareş Cătălin Bîrle, aflat acum în vacanţă, este responsabil de partea cu vânzări, contracte, negocierea comisioanelor. Cei trei, împreună, dovedesc că nu contează vârsta, nici pregătrea, ci doar determinarea.

Mai puteti citi:

Prăjitoria de cafea: un băimărean a dus prepararea cafelei la nivel de artă. Licoarea delicioasă este făcută fără zahăr

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite